klopoty z RAM i dyskiem (?)
1) mam MoBo Asus A7n8X–E Deluxe oraz dwie kosci 256 / 400 MHz pracujace na dual – channel mode. Po starcie i pojawieniu sie pierwszego ekranu wykonuje sie test pamieci i wychodzi poprawnie (wykrywa 512), ALE zaraz po tym pojawia sie komunikat: " Memory frequency is at 166 MHz, Single channel mode on" W takim razie cos tu chyba nie gra. Co zrobic?
2) nie wiem czy to zwiazane z poprzednim problemem ale moj HDD (seagate barracuda 80 gb sata) zaczal sie dziwnie zachowywac od jakiegos czasu. Na poczatku jest wszystko pieknie ale potem zaczyna dziwnie pracowac: chwila pracy – chwila ciszy – chwila pracy – chwila ciszy i w kolko Macieju. Mniej wiecej w 2 – sek. interwalach. Wszystko zaczyna sie wtedy cholernie slimaczyc i ogolnie dostaje k...icy.
Bardzo prosze o pomoc!!
2) nie wiem czy to zwiazane z poprzednim problemem ale moj HDD (seagate barracuda 80 gb sata) zaczal sie dziwnie zachowywac od jakiegos czasu. Na poczatku jest wszystko pieknie ale potem zaczyna dziwnie pracowac: chwila pracy – chwila ciszy – chwila pracy – chwila ciszy i w kolko Macieju. Mniej wiecej w 2 – sek. interwalach. Wszystko zaczyna sie wtedy cholernie slimaczyc i ogolnie dostaje k...icy.
Bardzo prosze o pomoc!!
Odpowiedzi: 2
Spróbuj zmienić w biosie ustawienia. Memory frequency zmień na 400 MHz i włącz Dual channel mode.
1.Zobacz czy masz w BIOS włączoną obsługę Dual Channel Controller a takźe ustaw w BIOS Dram Clock na 200.
Najwidoczniej CPU i RAM pracuje u ciebie synchronicznie @ 166 MHz i stąd ten problem.
Sprawdz teź poprawność obsadzenia banków ( kolor niebieski ).
2.Sprawdz czy nie masz uruchomionej usługi indeksowania,
Sprawdz tryb pracy HDD (UDMA),
Podociskaj taśmy,
Zdefragmentuj HDD,
Wykonaj diagnostkę softem ze strony producenta HDD.
Najwidoczniej CPU i RAM pracuje u ciebie synchronicznie @ 166 MHz i stąd ten problem.
Sprawdz teź poprawność obsadzenia banków ( kolor niebieski ).
2.Sprawdz czy nie masz uruchomionej usługi indeksowania,
Sprawdz tryb pracy HDD (UDMA),
Podociskaj taśmy,
Zdefragmentuj HDD,
Wykonaj diagnostkę softem ze strony producenta HDD.
Strona 1 / 1