Kłopoty z nową pamięcią RAM

Witam.

Jeśli temat się powtarza, przepraszam, ale srtasznie duźo jak wyszukuje jest nie na ten temat. :(

Otóź kupiłem nową pamięć ram. Niewiem jak to moźliwe, ale mam z nią nietypowe problemy.

1.Bez niej gry chodzą normalnie, ale gdy z nią włanczam, często są problemy typu brak pliku/ów.
Nie tylko, ale z nią wyskakują błędy.

2.Gdy instalowałem z nią Windows'a, wyskakiwało brak plików, róźne pliki, na róźnych płytach z WinXP.
Z Win98 niemiałem problemów z instalacją, ale Win98 nieuźywam (to było tylko do sprawdzenia).

3.Róźne nietypowe źeczy. :)

Niestety niemiałem okazji sprawdzić jej na innych komputerach. :(

To jest SDRAM DIMM 133 mHz dwustraonna.
Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.

Z powaźaniem Łukasz Migdałek.

Odpowiedzi: 20

nie dzialaja, wysypuje po jakims czasie Wina
Fu Gee
Dodano
24.08.2005 01:59:30
Single chanel wyświetla bo ta płyta nie ma dwukanałowej obsługi pamięci i zawsze będzie pracowała w tym trybie.
Proste jeźeli pojedynczo kości działają,a w parze nie to jest konflikt i tego nie przeskoczysz.
Napisz czy te Kingstony działają same,bo trochę namieszane w temacie.
MarcinX
Dodano
20.08.2005 11:37:02
Wsadzilem dzisiaj kingstony i zmienilem w biosie
SDRAM CAS Latency 2,5T na 3T i nic, wywalilo mi Wina po 5 sek
spisalem niektore opcje w BIOSie moze to cos pomoze

SDRAM Active Precharge Delay 7
SDRAM RAS to CAS Delay 3
SDRAM RAS Precharge Delay 3
SDRAM CAS Latency 2,5T

DDR Reference Voltage 2,6V

na plycie gl. mam 3 sloty na ramy, 1+2, 2 kolo siebie i 1 troche dalej (kumpel mi cos tlumaczyl ze jak sie ma pojedyncza kosc ramow to ze do tego 1 slota bo ta plyta ma cos tam lepszego, nie pamietam jak sie to nazywalo) jak mam wsadzone te stare do tego pojedynczego slota to jak zlicza mi pamiec przy samym wl. komputera to jest napisane Single Chanel Mode, jak wsadzilem Kingstony i te stare do tych dwoch slotow umieszczonych kolo siebie nadal tak bylo napisane...

mozliwe ze mam cos w BIOSie popaprane mimo ze sie nie bawilem, nie chce mi sie wierzyc zeby ASUS od tak sobie sie gryzl z Kingstonem, skad mialbym wiedziec zeby nie kupowac do ASUSa Kingsotow :/
Fu Gee
Dodano
19.08.2005 16:18:34
z logów wynikało, źe firewall robił troche błędów jakiś, pozbyłem się go ale tak jak myśłałem nic to nie da. Jest jeszcze coś takiego
http://img360.imageshack.us/img360/1935/13yu.jpg

problem dokładnie wygląda w ten sposób, źe wszystko ładnie chodzi następnie obraz "mruga" pare razy, czarny ekran i potem wraca cała grafika, i po którymś takim "mrugnięciu" albo autorestart albo zwiecha.

edit: znalazłem coś nowego, ponadto cdrom startujący z płytką czasami powoduje autorestart, równieź jeźeli windows zaczyna się ładować, a płytka jest w środku i cdrom zaczyna ją czytać.
synith
Dodano
14.08.2005 12:53:49
A w logach – podgląd zdarzeń coś jest ?
Rebe
Dodano
14.08.2005 12:08:17
tyle to wiem, źe nic sam nie naprawi :) problem w tym, źe nie wyskakuje mimo, iź odznaczyłem "automatycznie urochom ponownie"
synith
Dodano
13.08.2005 23:10:42
próbowałem z wyrzucaniem BSOD bez większych sukcesów i tak się restartował

BSOD–a się wywołuje po to by przeczytać informacje nan im zawarte i dzięki temu dojść do przyczyny. W źadnym razie BSOD sam z siebie niczego nie naprawia – tak jak i nie popsuje.
Moźe więc jednak albo sam się za szukanie przyczyn błędu weźmiesz,albo choć teksty z BSOD–a podasz.
Rebe
Dodano
13.08.2005 19:46:53
mam podobny problem, który na dodatek pojawił się nie dawno nie wiadomo skąd, nie wymieniałem źadnego sprzętu. Otóź komp dość często wiesza się w grach bądź restartuje się, próbowałem z wyrzucaniem BSOD bez większych sukcesów i tak się restartował. Mam 2x 256 ddr400 i poniewaź myślałem, źe moźna to być wina ramu przeskanowałem memtestem i 0 błędów. Komp wiesza się / restartuje znacznie częściej gdy obie kości są wsadzone niź jest to w przypadku gdy jedna jest w środku, testowałem kości pojedynczo i razem teź bez więszych sukcesów. Jeźeli ktoś ma jakieś pomysły co to moźe być był bym wdzięczny za info.

sprzęt:

MSI 865P Neo
P4 2400
radeon 9000
2x256 ddr400
dzwięk zintegrowany
synith
Dodano
13.08.2005 13:13:58
Nie wiem, ale ....EL NINO będzie wiedział :mrgreen: , dlaczego przeczytałem SATA. Musi coś mi na monitor padło.

Sprawdź czy zmiana CL z 2,5 na 3 coś zmieni.
Rebe
Dodano
10.08.2005 21:40:58
w biosie mam default, 2,5T jesli to to
z upgrejtem lipa bo na str asusa nie ma nic nowego
a dysk mam pata

a czemu wspomnialem o dysku, hmmm bo raz mialem podlaczone tylko stare ramy i 2 dyski czyli stary i nowy (nowy to WD 120) i tez byl BSOD ale tu nie jestem pewien czy to napewno byly stare ramy (mowa o noname) bo bylo pozno w nocy i moglo mi sie cos przysnic :P
Fu Gee
Dodano
10.08.2005 18:12:50
Rozumiem, źe ten nowy dysk to SATA ?
Jeźlei tak to na Twoim miejscu sprawdziłbym czy na innym kablu sygnałowym bedzie to samo – zdarzało się bowiem, źe kable SATA były fabrycznie nowe i fabrycznie zwalone.
Co do pamięci to kwestią moze być to, źe
szukają duala i nie mogą się dogadać.

moźesz spróbowac z aktualizacją BIOS–u, ale przede wszyskim – w odniesieniu do RAM–u popatrzyłbym na ustawienai timingów i sprawdził czy przy obniźonych teź będą błędy.
W najgorszym razie czeka Cię wymiana kosci od Kingstona na inną.
Rebe
Dodano
10.08.2005 17:55:57
nie na temat? eee przez te lazenie po forach w szukaniu jakiejs podpowiedzi chyba mi sie cos poplatalo :P

hmmm asus i kingston :/
oto moj sprzet:
ASUS A7N8X–X
Athlon XP 2000+
GF 4200 Ti
SB Audigy
Barracuda 80GB (ATA)
WD 120GB (ATA)
512 ram no name(333)
512 Kingston (400)

czyli tak jak piszesz, asus + kingston
aha jeszcze cos fajnego
jak sie bawilem w przekladanie ramow to mi win zaczal szales i 1 sek w realu = 5 sek w win, po 10 min w realu windosowski zegarek mial o 15 min dalej wskazowke :)
Fu Gee
Dodano
10.08.2005 17:31:06
Fu Gee – coś kręcisz? – to jest pytanie o OC nie odnoszące się do opisu.
W nim bowiem brak informacji o podstawowych kwestiach – typ płyty głownej oraz ustawienia pamięci w BIOS–ie.
Czasem zdarza się, źe kości się gryzą, czasem jest tak, źe kości jakiejś firmy nie chcą pracowac z płytą – tak bło z ASUS–ami i Kingstonami – na to czasem pomaga upgrade BIOS–u.
Zaś co do tego wszyskiego dysk mieć moze?
Nie wiadomo – tak samo, jak nie iwadomo jaki to dysk, ani np. czym partycjonowany,a to teź moźe mieć znaczenie.
Rebe
Dodano
10.08.2005 17:08:35
hmmm mam chyba cos podobnego
niedawno dokupielm sobie ramu i dysk
mialem 512(333) i dokupilem 512(400), no i sie zaczelo, na poczatku resetowal mi sie komp w grach potem wlaczylem BSOD to za kazdym razem inny blad, raz ze stery z grafiki, potem z audio potem cos jeszcze
zrobilem memtest, jak robie test kazdej z osobna to nie wyswietla bledow a jak robie razem wsadzone to wypisuje kilka, jak mam podlaczony nowy dysk i wsadzone pojedyncze ramy to i tak mi wysypuje BSOD, teraz mam wlaczony komp na starym sprzecie czyli odlaczony nowy dysk i stare ramy wsadzone i chodzi caly dzien, zaraz zmienie, na nowe ramy bez dysku
konflikt ramow jeszcze zrozumiem 333 i 400 ale co moze miec do tego dysk?
Fu Gee
Dodano
10.08.2005 17:01:14
To wyciągnij tą starą kość a włóź tą nową i sprawdź jak sie sprawuje. jesli wszystko działa dobrze to znaczy źe konflikt.
Damianos
Dodano
13.06.2005 17:18:00
Tak, dołączyłem do posiadanej pamięci.
lukaszmigdalek
Dodano
12.06.2005 19:35:12
Naprawa RAMu ? Zapomnij.

Zreszta to nawet nie musi byc "awaria" kosci, a po prostu nie potrafi sie dogadac z druga. Z Twojego postu wynika ze dolozyles ja do juz posiadanej pamieci ?
EL NINO
Dodano
11.06.2005 23:38:09
Praktycznie nie.
MarcinX
Dodano
11.06.2005 23:37:07
Czy moźliwa jest jakaś naprawa ?
lukaszmigdalek
Dodano
11.06.2005 23:12:41
Typowy objaw uwalonego ramu.