Kłopoty z MONITOREM?

Mam taki problem, jak uruchamiam komputer zdarza się tak, źe monitor sygnalizuje źe jest włączony (dioda) ale jest na nim tylko czarne tło. Muszę wtedy kompa zupełnie odłączyć od sieci elektrycznej i podłączyć ponownie zanim uruchomie komputer z monitorem. Sporadycznie zdarza się, źe monitor zgaśnie w trakcie pracy i trzeba zrobić to co wyźej. Nie jest to wina karty grafiki, była wymieniona na inną i nic. Konfiguracja mojego kompa:AMD Athlon XP 220+ , 512 RAM, NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X,zintegrowana karta muzyczna, sieciówka 3Com,płyta główna Shuttle AK35GT2 VIA KT333, monitor Phillips 107 T5 , przewód między komputerem a monitorem teź zmieniałem. System Operacyjny Win XP Prof. Nie potrafie sobie z tym poradzić :oops:

Odpowiedzi: 8

Zły styk lub zimny lut tak robi nie znasz dnia i godziny.
JNJN
Dodano
26.10.2004 12:07:42
Wszystko ładnie i pięknie, spróbuje skorzystać z Waszych rad ale niewielkim problemem jest to, źe monitor gaśnie bardzo nieregularnie, czasami raz w miesiącu a czasami trzy razy dziennie dlatego mam problem ze znalezieniem jakiegokolwiek klucza–co jest tego powodem. Nie ma znaczenia to co w danej chwili na kompie robie tzn. czy wykorzystuje go w minimalnym stopniu czy eksploatuje na max. Powyźsze owocuje tym, źe po wprowadzeniu zmian nie potrafię stwierdzić czy juź jest dobrze. Myśle, źe moźe istotnie problem leźy po stronie zasilacza, jakoś do tej pory nigdy nie brałem go pod uwagę. thx. Aha, jeszcze jedno, nigdy monitor nie zgasł mi pod linuxem – ale moźe to czysty przypadek.
Pablo_Cieplo
Dodano
26.10.2004 00:50:16
Proponuje eksperyment.Dzisiaj problem identyczny rozwiązało włączenie (enabled) opcji "Force update ESCD" w zakładce BIOSu "PnP/PCI Configurations .
spiderko
Dodano
25.10.2004 21:59:54
No więc wniosek nasuwa się jeden moźe coś z monitorem,podepnij inny do kompa i sprawdz.

Moźliwe źe coś z płytą główną,zasilaczem,pamięcią,systemem.

Takie awarie trudno zlokalizować i trzeba problem eliminować podmieniając podzespoły, bo tak to sobie będziemy pisać i pisać.
JNJN
Dodano
25.10.2004 17:19:03
Problem taki sam miałem równieź na karcie grafiki RADEON i dokładnie to samo na GF
Pablo_Cieplo
Dodano
25.10.2004 17:08:39
Problem ten spotykany jest takźe na innych kartach graficznych. Moim zdaniem winny jest zasilacz.
spiderko
Dodano
24.10.2004 19:53:32
JN:
Wyjmij pamięć i karte grafiki wyczyść dokładnie złącze stykowe i dobrze osadz,sprawdz wtyczki zasilające i od monitora.

to jest problem z karta graficzna – GFMX440. Problem ten byl juz omawiany – ale nie zostal rozwiazany.
bmalz
Dodano
24.10.2004 13:30:38
Na początek podepnij twój monitor do innego kompa i sprawdz.

Wyjmij pamięć i karte grafiki wyczyść dokładnie złącze stykowe i dobrze osadz,sprawdz wtyczki zasilające i od monitora.

Moźe to być problem zasilania, pamięci lub płyty głównej.
JNJN
Dodano
24.10.2004 12:14:27
Pablo_Cieplo
Dodano:
24.10.2004 01:37:45
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1