Kłopot ze sprawdzaniem dysku.
Od pewnego czasu mam Win XP SP2 i kiedyś pierwszy raz zresetowałem komputer. Od tej pory ciągle przy starcie komputera włącza się sprawdzenie dysku i dzieją się dziwne rzeczy np. usuwają mi się profile z gier i programów. proszę o pomoc w tej sprawie.
Odpowiedzi: 5
Bobi:
Nie dezaktywołałeś przypadkiem WFP ? (ochrony plików)
czy chodzi tu o usuniecie wpisu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Windows File Protection
jak sie myle prosze mnie poprawić
Skoro juź o Scandisku mowa. Czy ktoś zna program, który sprawdza pod XP fizyczną strukurę dysku?
Przełącznik /R nie znajduje bad sectorów. Sprawdzenie tego samego dysku scandiskiem (oczywiście po przeformatowaniu) wykryło mi błędy, których nie znalazł chkdsk.
Przełącznik /R nie znajduje bad sectorów. Sprawdzenie tego samego dysku scandiskiem (oczywiście po przeformatowaniu) wykryło mi błędy, których nie znalazł chkdsk.
kamil132:
ja nie wiem co to jest i jak to sprawdzić ??
AD Bobi.punkt1 : Włórz płytkę instalatora XP do napędu i restart kompa, niech płytka wystartuje, to dalej będziesz juź wiedział (wszystko będzie napisane).
AD Bobi.punkt2 : start ––> uruchom ––> regedit ––> OK
Powinieneś juź wiedzieć co dalej (wchodzisz do kluicza, który podał Bobi i szukasz wartości którą podał)
ja nie wiem co to jest i jak to sprawdzić ??
Zrób dwie rzeczy
1. chkdsk /p /r z poziomu konsoli odzyskiwania
2 W rejestrze sprawdz czy w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon nie masz wartości SFCScan, jeśli bedzie zmien jej dane na 0, jeśli nie bedzie i pkt 1 nie pomoze utwórz ją.
1. chkdsk /p /r z poziomu konsoli odzyskiwania
2 W rejestrze sprawdz czy w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon nie masz wartości SFCScan, jeśli bedzie zmien jej dane na 0, jeśli nie bedzie i pkt 1 nie pomoze utwórz ją.
Strona 1 / 1