Kłopot ze sformatowaniem partycji NTFS
Hej! Dostałem dysk, na którym poprzedni właściciel zainstalował XP na partycji NTFS. W jaki sposób mogę go sformatować i uźywać jako dysk dodatkowy z partycją FAT? Pozdro.
Odpowiedzi: 7
Dzięki. Udało się :lol:
Bobi:
W takim razie mój błąd.
Rozumiem ze tylko FAT32 >> NTFS obsługuje, w drugą stronę juź nie ?
Nie.
C:\Documents and Settings\Jacek>convert /?
Konwertuje woluminy FAT na NTFS.
CONVERT wolumin /FS:NTFS [/V]
wolumin Określa literę dysku (z dwukropkiem), punkt instalacji
lub nazwę woluminu.
/FS:NTFS Określa, aby konwertować wolumin na NTFS.
/V Określa, aby konwertować w trybie informacji pełnej.
Rebe:
1. konwertera systemowego do zmiany na FAT(32) nie da się uźyc
W takim razie mój błąd.
Rozumiem ze tylko FAT32 >> NTFS obsługuje, w drugą stronę juź nie ?
Rebe:
2. Partycji >32GB inaczej niź na ntfs nie da się – w systemie – sformatować.
To sam przez sie wyjdzie.
Przy partycji o rozmiarze wiekszej niź te rzeczone 32GB system sam da tylko do 'wyboru' NTFS–a, innej moźliwości nie będzie.
Dwie kwestie Bobi:
1. konwertera systemowego do zmiany na FAT(32) nie da się uźyc.
1. konwertera systemowego do zmiany na FAT(32) nie da się uźyc.
Niby o co miałbym się gniewać ?
Rozumiem, ze to tzw. "kupe" chcesz sformatować i nie obchodzą Cię w tym momencie dane na niej zawarte ?
Jeśli Cię obchodza to albo zgrywasz je na druga partycje/dysk,nagrywasz na płyty, uzywasz programów firm trzecisz które pozwalają przerobić system plików bez utraty danych albo uźywasz systemowego converta, o którym więcej powiedziane masz w archiwalnych postach na forum jak równiez w pomocy systemowej.
IMO zrobilbym to na czysto czyli przeformatujesz partycje.
PPM Mój komputer >> Zarzadzaj >> Zarzadzanie dyskami
Prawym na dysk który chcesz postawić na FAT >> Formatuj >> System plików: FAT32
Przyspieszania nie załączaj, lepiej poczekać.
Natomiast formatowanie przy pomocy narzedzia na płycie systemowej było juz wielokrotnie opisywane, poszukaj tych tematów – było ich co najmniej kilka.
Rozumiem, ze to tzw. "kupe" chcesz sformatować i nie obchodzą Cię w tym momencie dane na niej zawarte ?
Jeśli Cię obchodza to albo zgrywasz je na druga partycje/dysk,nagrywasz na płyty, uzywasz programów firm trzecisz które pozwalają przerobić system plików bez utraty danych albo uźywasz systemowego converta, o którym więcej powiedziane masz w archiwalnych postach na forum jak równiez w pomocy systemowej.
IMO zrobilbym to na czysto czyli przeformatujesz partycje.
PPM Mój komputer >> Zarzadzaj >> Zarzadzanie dyskami
Prawym na dysk który chcesz postawić na FAT >> Formatuj >> System plików: FAT32
Przyspieszania nie załączaj, lepiej poczekać.
Natomiast formatowanie przy pomocy narzedzia na płycie systemowej było juz wielokrotnie opisywane, poszukaj tych tematów – było ich co najmniej kilka.
Bobi – nie gniewaj się – XP to dla mnie tylko coś, pod czym uruchamiam program, na którym pracuję. Reszta to sporo tajemnic! Mógłbyś bardziej łopatologicznie?
Dysk podzielony jest na dwie partycje NTFS. Na pierwszej jest katalog z Windows XP, druga to tzw. "kupa" programów. Mam trzy CD z Windows XP – jakiego rodzaju narzędzia mam szukać? Czy muszę do takiej operacji wyłączyć dwa twarde dyski uźywane teraz w komputerze?
Pozdro.
Dysk podzielony jest na dwie partycje NTFS. Na pierwszej jest katalog z Windows XP, druga to tzw. "kupa" programów. Mam trzy CD z Windows XP – jakiego rodzaju narzędzia mam szukać? Czy muszę do takiej operacji wyłączyć dwa twarde dyski uźywane teraz w komputerze?
Pozdro.
Sciagnać, ponownie załoźyc partycje i sformatować na FAT32.
Jeśli partycja niesystemowa wszystko zrobisz w zarzadzaniu dyskami spod Windowsa.
Jeśli nie to masz narzedzie na płycie systemowej.
Jeśli partycja niesystemowa wszystko zrobisz w zarzadzaniu dyskami spod Windowsa.
Jeśli nie to masz narzedzie na płycie systemowej.
Strona 1 / 1