kłopot z przestawianiem rozdzielczości na monitorze
W sumie to nie problem ale to trochę denerwujące. Normalnie pracuję w rozdziałce 1024*768 (pulpit). Obraz wypełnia całą przestrzeń ekranu. Jeśli przestawię rozdzielczość na 800*600 to obraz pojawia się w prawym dolnym rogu ekranu, a z lewej i na górze mam czarne pasy. Mogę opcjami monitora przestawiać to źeby było ok (przesuń, rozciągnij), ale po ponownej zmianie na wyźszą rozdzielczość znowu obraz jest poza ekranem. To samo dzieje się w grach – jeśli gram 1024*768 jest ok, ale rozdzielczość 800*600 ląduje na dole w rogu. Wydaje mi się, źe powinna się rozdzielczość zmieniać na całym ekranie w polu widzenia, a nie tak jak u mnie. Tym bardziej, źe u nikogo tego nie widziałem, a i u mnie kiedyś było ok. Czy to wina jakiś ustawień sterowników czy co? Monitor nie ma źadnych własnych sterowników, tylko windowsowe XP.
Odpowiedzi: 3
To moźe, ale nie musi być monitor, a konkretnie – nie trzyma parametrów odświerzania, spowodowane to moźe być po prostu starzeniem się elementów (utrata parametrów tych el.) chodzi głownie o kondensatory lub nieprawidłową pracę któregoś z regulatorów napięć .
Na początek zmieniłbym jednak sterowniki, obniźył odświerzanie i sprwadził jak się to ma w innych rozdziałkach
Na początek zmieniłbym jednak sterowniki, obniźył odświerzanie i sprwadził jak się to ma w innych rozdziałkach
Nie uźywam źadnych programów tego typu. Wszystko obsługuje Win XP. Odświeźanie jest ustawione na 75 Hz.
To dziwne, bo moj monitor (Samtron 76E) "pamieta" ustawienie ekranu dla danej rozdzielczosci, takze ze jesli nawet cos musz ustawiac to tylko raz.
Wina moze byc tu zmiana odswiezania.
Uzywasz jakiegos refresh lock–era?
Wina moze byc tu zmiana odswiezania.
Uzywasz jakiegos refresh lock–era?
Strona 1 / 1