Kłopot z notatnikiem, proszę o pomoc.
Witam, wczoraj zauważyłem że po naciśnięciu prawego przycisku myszy i wejściu w zakładkę nowy brakuje mi tam notatnika. Znalazłem na forum dość stary temat o tym problemie, tam podany był kod rejestru ale i on nie pomógł. Czy ktoś ma na to radę?
Odpowiedzi: 15
Tak temat można zamknąć wielkie dzięki za pomoc.
Spoko
Czyli temat do zamkniecia ? :-)
Pozdro
Jest działa:D zmieniłem jak napisałeś i podejrzałem u znajomego w rejestrze dane związane z txt i jedna rzecz jeszcze się nie zgadzała u niego w którymś zapisie było txtfile a u mnie było jakies file000 czy jakoś tak. Zmieniłem jedno i drugie resecik i działa:)
1.U Mnie jest tak:
*Item Name --> (Dane) @%SystemRoot%\system32\notepad.exe,-470
*NullFile [wartosc: - , wartosc binarna: 0000 00 00 . . ]
2.Ten %1 to otwieranie w notatniku - pulpit -> ppm na pliku -> Otworz w notatniku (zamiast otworz za pomoca...)
3.Znajdz:
HKEY_CLASSES_ROOT\txtfile [NIE .txt TYLKO txtfile]
Zmien zapis w wartosci Domyslnej = np. z "Dokument tekstowy" na dowolny.
U Mnie jest - TextDocument - jesli u Ciebie tez to zmien na inny... Daj znac...
Mam tam dwie wartości, jedna o nazwie domyślna w rubryce dane jest notepad.exe %1 i druga o nazwie NullFile.
A pokaz co wogole masz wpisane w:
[HKEY_CLASSES_ROOT\.txt\ShellNew]
Hmm...
Już sprawdzałem, pliki txt są skojarzone z notatnikiem.
Hmm..
Panel Sterowania -> Programy Domyslne -> Skojarz typ pliku...
Sprawdz jaki masz tam ustawiony Domyslny program do Dokumentu Tekstowego...
Niestety ten rejestr również nie pomógł. Naturalnie reset był we wszystkich przypadkach. Zastanawiam się czy to nie jest może wina programu do montażu Edius, który w zakładce Nowy dodał swój nowy dokument do pod programu od tworzenia napisów do filmu.
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shellex\ContextMenuHandlers\New]
@="{D969A300-E7FF-11d0-A93B-00A0C90F2719}"
1.Wklej to co powyzej do notatnika i zrob jak poprzednio... (reset kompa byl mam nadzieje...)
Tak skopiowałem to co napisałeś do notatnika i zapisałem jako reg. Patrzałem notatnik jest w tym katalogu.
Niestety twój wpis do rejestru nie pomógł:( Nie bawiłem się Open Officem.
-
[quote=crazyqs]Niestety twój wpis do rejestru nie pomógł:( Nie bawiłem się Open Officem.[/quote]Jestes pewien, ze dobrze go wpisales ? Lacznie z nawiasami ? Notatnik jest obecny w /windows/system32/notepad.exe ?
1.A nie bawiles przypadkiem Open Officem ? Moze podmienil ta opcje...
2.Otworz Notatnik - wpisz:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CLASSES_ROOT\.txt\ShellNew]
"NullFile"=""
3.Zapisz sobie na pulpicie jako plik.reg (na dole jako wszystkie pliki)
Kliknij na niego myszka 2 razy, potwierdz dodanie do rejestru i zrob restart...
Zainstalowałem, ustawiłem. Dziwne bo notatnik był ustawiony jako aktywny w zakładce nowy, powyłączałem to czego nie chciałem, ale Nowego Dokumentu Tekstowego dalej nie ma:(
1.Nie Notatnika - tylko - dokumentu textowego...
2.Sciagnij sobie Tweak UI - tam ustawisz, co chcesz miec po nacisnieciu na ppm na pulpicie..
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=582&Tweak+UI+1.33
Strona 1 / 1