Kłopot z nagrywarką !!!

kłopot polega na tym źe mam napęd CD–RW Teaca o prędkościach 52/24/52x i płytki wypalają mi się na nim podnad 9 minut :( co raczej normalne nie jest przy prędkości 52x a ostatnio wypalam duźo płyt i trace przez ten kłopotm wiele czasu

prosiłbym o pomoc

aha co ciekawe gdy wypalam na prędkości 16x to trwa to około 7 minut :)

Odpowiedzi: 7

A jeszcze jedno mi się przypomniało.
Na www.windowsupdate.com jest poprawka odnosząca się do nagrywania płyt.
Zainstaluj ją, zaszkodzić nie zaszkodzi – ale moźe pomóc.
SLAY3R
Dodano
16.03.2004 14:38:10
Tez kiedys miałam podobny problem! Z tym ze u mnie miałam za malo miejsca na dysku C, cos tam z buforowaniem było nie tak w tym wypadku i dlatego to spowolniało prace!
Tez mam wszystko na jednej tasmie z tym ze nagrywarka jest ustawiona jako slave a naped jako master. Kiedy zrabał mi sie system i zainstalowałam wszystko od nowa + powiekszone miejsce na dysku nagrywarka działa elegancko i przepisowo wypala w 3 minuty :D
technogirl
Dodano
16.03.2004 14:32:31
Dzieje sie tak od poczatku jak mam kompa czyli gdzies od paźdzernika 2003. Przy ttej ostatnich probach mialem odlaczony specjalnie cdrom tak wiec byla tlyko nagrywara a test nie wiem bo nigdy nie robie

aha tez dziwna sprawa bo jak dalem kompa do servisu to powiedzieli przy odbiorze ze u nich nagrywara wypalala elegancko jedynie znalezli padniety RAM :lol:
smoczek
Dodano
16.03.2004 01:56:48
Wszystkie uźądzenia podłączone do tego samego kanału ide działają z prędkością najwolniejszego. Owszem to moźe spowolnić, ale chyba nie tak źe nagrywa płytę w tak długim czasie.

A tak wogóle to od kiedy tak sie dzieje, ze nagrywa wolno? Czy test nagrywania teź idzie tak samo wolno?

No i oczywiście moźesz spróbować odłączyć drugie urządzenie i sprawdzić.
SLAY3R
Dodano
16.03.2004 01:44:44
niestety lipa nic nie pomogło :( jakieś inne sugestie ? kiedys mi ktos cos wspominał źe moźe być powodem to źe nagraywarka i cd–rw są na jednej taśmie i to coś tam spowalnia ale jak mowilem ne znam sie :)
smoczek
Dodano
16.03.2004 01:34:20
Aha skoro DMA działa to teraz spróbuj zainstalować aspi. W załączniku.

Instalacja:
Uruchamiaj po kolei.
dumpaspi.bat
killaspi.bat
restart systemu
instaspi.bat
restart systemu

I sprawdź jak będzie działać nagrywanie.
SLAY3R
Dodano
16.03.2004 01:08:00
jeśli chodzi o płytki to uźywałem Esperanzy i EMTC .
Zapomniałem powiedizeć źe na taśmie mam podłączony jeszcze CD–ROM ... szczerze mówiąc jeśli chodzi o sprzęt to jestem całkiem zielony a w mendzeze uzadzen sa jakies kontrolery IDE ale tam za wiele sie nie moge dowiedzec albo nie wiem jak :oops: i jesli cos to jak na to dma zmienic :) ??

aaa juz znalazlem DMA jest włączone tylko w tych kontrolerachIDE mialem kilka jakichs do wyboru i teraz popatrzylem na to drugie :)
smoczek
Dodano
16.03.2004 00:50:55
smoczek
Dodano:
16.03.2004 00:28:44
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1