klawiatura i

mam plyte claytona bardzo At i kupilem klawiature nowa bo stara mi siadal. problem w tym ze czesto uzywam strzalek na klawiaturce na nad nimi mam 3 przyciski powe, sleep, wake. problem w tym ze w xpeku moznaw opcjach zasilania ustawic co komp ma robic jak sie nacisnie przycisk zamknij itp. niestety nie ma czegos takiego w Windzie 98. szukalem w biosie ale tez nic takiego nie znalazlem. ustawilem w opcjach zasilania ze nigdy nie wylaczaj monitoora hdd itp. ale mimo to jak nacisne power na klawiaturce czy sleep to komp sie wylacza ale w stam uspenia sie przelacza a jest to meczace bo przez prypadem moge nacisnac....jak sobie poradzic?

Odpowiedzi: 5

To wsztsko zalezy od MOBO – jeśli w BIOSie jest opcja
w INTEGRADED PERIPERALS "POWER ON Funktion" i moźna ją ustawić na "Keyboard 98" to teklawisz "sleep", "wake" i "Power" będą działać, jeśli takiej opcji nie ma IMO nie.
Na jednym z komputerów pamietam była taka opcja i wszystko działało ok , po zmianie płyty (ta sama klawiatura) juź te klawisze nie działały mimo mych usilnych starań
Seeker
Dodano
21.08.2004 18:04:44
FlaQs:
to rzes chlopaka podbudowal :P

a tak powaznie to jesli nie masz mozliwosci wylaczenia tych funkcji to w akcie desperacji mozesz sie pokusic o lekki nazwijmy to "tuning" klawiatury :mrgreen:

jak dla mnie to dosc kozystne rozwiazanie sam zastanawiam sie nad zastosowaniem tego "patentu" u siebie bo narazie nie moge dojsc jak wylaczyc te funkcje z poziomu windowsa lub jakiegos softu
co do "tuningu" to nalezy ten wyraz w tym wyypadku czytac w zajaczkach ("") bo to z "tuningiem" za wiele wspolnego nie ma bo tylko zubozamy fonkcje swoich klawiatur :mrgreen:
Bobi
Dodano
21.08.2004 17:27:18
Bobi_robert:
moj kumpel mial podobny "problem" wkurzał sie i w koncu po prostu wyjał te klawisze
to rzes chlopaka podbudowal :P

a tak powaznie to jesli nie masz mozliwosci wylaczenia tych funkcji to w akcie desperacji mozesz sie pokusic o lekki nazwijmy to "tuning" klawiatury :mrgreen:
FlaQs
Dodano
21.08.2004 16:59:06
moj kumpel mial podobny "problem" wkurzał sie i w koncu po prostu wyjał te klawisze
Bobi
Dodano
21.08.2004 16:11:56
wiem co znaczy miec te przyciski nad strzalkami mam klawiature Tracer'a
:arrow: http://www.tracer.pl/ramka.php?strona=opis_prod&id_prod=3021&id_kat=01051
zapewne dostales jakies sterowniki z ta klawiatura. moze tam znajdzies opcje pozwalajace na przypisanie danemu klawiszowi wybranej funkcji. ja tak niemam ale widzialem takie cus u kumpla. sprobuj, a noz sie uda...

powodzenia
FlaQs
Dodano
21.08.2004 16:03:50
radiator
Dodano:
20.08.2004 22:20:49
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1