Kilka problemów

Witam.Mam kilka problemów z xp,z którymi nie potrafię sobie poradzić.Zapewne dla wiekszości wydadzą się banalne,ale ja sobie z tym nie radze.A więc po kolei: 1)Mam monitor LCD LG 17".pracuje przy rozdzielczości 1024x768,jakość kolorów 32b,60MHz.Przy niektórych starszych grach,pracyjacych w rozdzielczości 800x600 po prawej stronie pojawia mi się czarny pasek,a cała gra jest przesunięta w lewo(kawałek jest ucięty).jezeli jest możliwość ustawienia gry na wyższą rozdzielczość,problem znika.tylko ze nie wszystkie gry mają taką możliwość.Jak temu zaradzić? 2) A teraz problem raczej estetyczny.Gdy zaznaczam jakiś element,np.folder,element ciemnieje,a nazwa robi się biała na niebieskim tle.Czyli standard.Co zrobić aby litery pojawialy się na tle folderu.Tzn.żeby nie bylo tego niebieskiego tła.Dodam,że zrobilem to co bylo opisane w temacie"Brak przezroczystości podpisów ikon na pulpicie" i nie dalo to pożądanego efektu. Proszę o pomoc.Dzięki

Odpowiedzi: 3

Zwykle, tuż po zainstalowaniu systemu, jednym z pierwszych programów, jaki wstawiam, to TweakUI. W zakładce Explorer są dwa pola, opisane jako: Colors: Compressed files - tu mam ciemnoniebieski paseczek Hot-tracking - a tu jasnoniebieski. Klikając na któryś z pasków, mogę sobie zmienić ich barwę, a w efekcie - podświetlenie pliku (na pulpicie, czy w folderze). Co do liter... jakoś nic mi nie przychodzi na myśl.
XanTyp
Dodano
26.03.2009 00:29:45
ad2.uzylem cieni dla etykiet ikon pulpitu.i nic.dalej klikajac lub zaznaczajac jakas ikone mam biale litery na niebieskim tle.lae wyjasniam dokladnie o co mi chodzi.mam np.czerwona tapete na pulpicie.klikam na folder i zaznaczan go,a wtety mam widok:ciemniejszy folder i niebieski prostokacik pod nim z bialymi literami(nazwa foldery).tak samo sie dzieje gdy zaznaczam plik w folderze gdzie jest biale tlo.i tego efektu chce sie pozbyc.zeby litery nie zmienialy swojego koloru i byly wyswietlane nie na niebieskim tle,tylko na tle folderu,czy tapety
misiorek
Dodano
25.03.2009 12:51:58
Ad.1 Raczej nic tu nie zaradzisz. Tak to już jest ze starymi grami. Teoretycznie można pobawić się ustawieniami monitora i "rozciągać" ekran, ale po wyjściu z gry - to co rozciągnąłeś, będziesz musiał ponownie przywrócić ręcznie, bo inaczej ta część pulpitu będzie poza prawym marginesem ekranu. Ad.2 Mam trochę mętne widzenie :) więc może wejdź PPM we właściwości Mojego Komputera, zakładka Zaawansowane, wydajność - ustawienia, zakładka efekty wizualne i zaznacz "użyj cienia dla ikon pulpitu". Zakładam, że o to Ci chodziło.
XanTyp
Dodano
25.03.2009 12:33:50
misiorek
Dodano:
25.03.2009 00:33:59
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1