Kilka problemów z odpalaniem
Witam, mam problem z moim nowym komputerem(złożonym ze starych części głównie do muzyki i filmów). Podczas włączania komputera w momencie w którym powinno się pokazać logo windowsa na czarnym tle pokazuje się czarny ekran z małą białą kreską migająca w lewym górnym rogu ekranu. Nie jest to wina dysku twardego gdyż na moim drugim komputerze dysk chodzi bardzo dobrze. Kolejnym problemem są ciągłe restarty. Gdy uruchomię komputer nie rozgrzany to pochodzi z 10 minut przed restartem natomiast gdy jest odpalony trochę dłużej to restarty następują nawet kilka razy na minutę. W tym komputerze mam:
Płytę główną Soltek SL 75DRV5-C
Procesor AMD Sempron 2400+ 1.9Ghz
Zasilacz MGB 350ATXP4
Pamięć RAM 2x 256mb DDR DIMM(Samsung PC3200U-30331-Z oraz PC2100 nieznanej mi firmy)
Karta graficzna RADEON 9000 64MB DDR/128 bit
Dysk twardy Seagate ST340016A z zainstalowanym Windowsem XP+SP2
Wiem że sprzęt jest bardzo słaby ale jak już wcześniej wspomniałem miał mi służyć głównie do muzyki i filmów.
Proszę o jakieś konkretne rady jak to naprawić lub co z tym zrobić aby wszystko działało tak jak powinno.
Wolałbym także aby mi tu wszyscy nie pisali o kupieniu nowego sprzętu gdyż wolę naprawić o ile to możliwe zanim kupie coś nowego.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Problem resetów rozwiązany, wstawiłem dodatkowe chłodzenie i przestawiłem w biosie na restart przy 100 stopniach więc już się nie restartuje. Problem z odczytem dysku(windowsa) nadal aktualny,
Odpowiedzi: 2
Pamięć jest dobra gdyż wcześniej używałem jej na innym komputerze, temperatura ABS II w biosie jest dość wysoka( ok. 80 stopni) a chyba mam ustawione w biosie że resetuje się jak do 85 dochodzi( nie jestem jednak pewien). Napięcia nie umiem sprawdzić, możę mógłby mi ktoś powiedzieć jak? A jeśli chodzi o sprzęt to jeśli coś będzie uszkodzone to najprawdopodobniej płyta główna gdyż jej historia jest bardzo długa. Może mógłby mi ktoś polecić coś taniego i dobrego?
1. Test pamięci
2. Rzut oka na napięcia i temperatury
3. Rzut oka na kondensatory na płycie.
4. Temat z debugerem w tytule w tym dziale przyklejony - wymuszenie bsoda + rzeczony debuger.
Tyle, że raczej jednak bym stronę sprżetową obstawiał ( przy pewniej dozie szczęscia tylko sterowniki, przy mniejszym komponenty fizyczne.
Strona 1 / 1