Kilka e–maili dziennie z wirusem

Witam,
od kilku tygodni otrzymuję 2, a niekiedy, 3 razy dziennie e–maile od nieznanych adresatów z załącznikami. Wiem, źe to wirusy. Niepokoi mnie częstotliwość tych wiadomości. Czy to oznacza, źe sam posiadam jakiegoś robaka wirusa? Jeśli tak, to jak mogę to sprawdzić?
Proszę o odpowiedź.

Tomek.

Odpowiedzi: 13

WindA:
Jeszcze taka sprawa mnie trapi...
Otóź na jedno z kont dostaję niby odpowiedzi na wysłane przeze mnie listy. Ostatnio jakaś automatyczna odpowiedź na przykład. Ktoś sobie kawały chyba robi... :? Moźe chce się przekonać czy ten adres jest mój albo nie wiem juź co mam myśleć... :? Niczego nie wysyłałam. Nie mam teź źadnego robaka w systemie. Sprawdzany był kilkoma programami.

To na pewno mój brat cioteczny ze Słowików się bawi w "listonosza" :mrgreen:
Pawek
Dodano
31.03.2004 20:24:30
Jeszcze taka sprawa mnie trapi...
Otóź na jedno z kont dostaję niby odpowiedzi na wysłane przeze mnie listy. Ostatnio jakaś automatyczna odpowiedź na przykład. Ktoś sobie kawały chyba robi... :? Moźe chce się przekonać czy ten adres jest mój albo nie wiem juź co mam myśleć... :? Niczego nie wysyłałam. Nie mam teź źadnego robaka w systemie. Sprawdzany był kilkoma programami.
WindA
Dodano
31.03.2004 20:03:30
WindA:
Mam NIS. Zainfekowwane załączniki od razu kasuje a spam filtruje :)
Ten tekst wyźej napisałam bo niektórzy są naprawdę nieodpowiedzialni. Nie mowa tu oczywiście o Was :)

Tutaj filtrowanie jest prawie niemozliwe, bo jeszcze nie widziałem dwóch identycznych listów wysłanych z tego powodu... Poza tym stosowane są róźne techniki maskujące i np. mimo źe kaźemy, źeby wszystkie listy z treścią xxxx były usuwane od razu z serwera to one i tak będą dochodziły, bo w kodzie listu, to xxxx zostanie zapisane jako xx[:hdfjksd324du72fdg8634fdg87ytj1294:]xx, co nie dość, źe zwiększy rozmiar listu, to oszuka filtr antyspamowy... A na same przychodzenie tych listów nie ma wpływu zastosowanie antywira. On jedynie wyksauje ich niebezpieczną zawartość... Same listy bedą zostawać. W sumie na poczekaniu wymysliłem jedno wyjście jednak baaaardzo niewygodne i nie do końca dobre. Moźna ustawić filtr odwrotnie, czyli będą przyjmowane jedynie te listy, które będą zawierały jakąś frazę, jednak jak "obca", ale oczekiwana wiadomość miałaby do nas dotzreć to zostanie odrzucona jako teoretyczny spam przez nasz filtr... Dlatego lepiej nie zwlekać i od razu zmienić konto... :?
Pawek
Dodano
31.03.2004 16:23:47
Mam NIS. Zainfekowwane załączniki od razu kasuje a spam filtruje :)
Ten tekst wyźej napisałam bo niektórzy są naprawdę nieodpowiedzialni. Nie mowa tu oczywiście o Was :)
WindA
Dodano
31.03.2004 01:22:46
Zapoznaj się z tym link`iem :

:arrow: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13788
McScr@by
Dodano
31.03.2004 01:21:08
Moj antyvir tylko informuje o virusie a mam Nortona.
Usuwac trza samemu.
theboss78
Dodano
31.03.2004 01:11:46
sprobuj jakis programow do filtrowania poczty i antyspamowych moze to pomoze w celu odrzucenia niechcianej poczty
fend18
Dodano
31.03.2004 01:05:43
A to wszystko przez lekkomyślność internautów :( Bo przecieź gdyby się wysilili troszkę i zainstalowali sobie chociaź darmowy antywirus jakiś... Aź wstyd pisać ale moi znajomi nie mają wcale antywirusów... I potem do mnie przychodzą robale... Ech... Ja przynajmniej mam antywira i nie jestem z tych co pomagają roznosić.
WindA
Dodano
31.03.2004 00:58:36
Pawek:
Quicksilver:
Ja miałem i mam i nie zamierzam, przez jakiś głupich lamerow adresu zmieniac, po prostu sobie kasuje te e–maile i tyle, wkoncu komus się to znudzi...

Nie znudzi się komuś bo to robi automat... Jedyna nadzieja, źe kiedyś namierzą ten serwer (te serwery) i go zamkną...

UPDATE... Ktoś na forum juź chyba podawał link do tego czegoś – jak to działa. To było na stronach Symanteca...

Dokladnie.Mi ostatnio przestaly przychodzic z czego sie bardzo ciesze.Jedyne wyjscie to nie sprawdzac poczty.
theboss78
Dodano
31.03.2004 00:33:15
Quicksilver:
Ja miałem i mam i nie zamierzam, przez jakiś głupich lamerow adresu zmieniac, po prostu sobie kasuje te e–maile i tyle, wkoncu komus się to znudzi...

Nie znudzi się komuś bo to robi automat... Jedyna nadzieja, źe kiedyś namierzą ten serwer (te serwery) i go zamkną...

UPDATE... Ktoś na forum juź chyba podawał link do tego czegoś – jak to działa. To było na stronach Symanteca...
Pawek
Dodano
31.03.2004 00:29:18
Quicksilver
Dodano
31.03.2004 00:23:26
Zapewne nie masz wira, a listy i tak przychodzą... Po prostu masz pecha i Twój adres znalazł się na "czarnej liście"...

Jedyne wyjście to go zmienić (adres) :(

Teź to "miałem"... :?
Pawek
Dodano
31.03.2004 00:01:27
To prawdopodobnie oznacza, źe ktoś kto ma Ciebie w swoich kontaktach ma wirusa, który wykorzystując ksiąźkę adresową sam się m.in. do Ciebie wysyła.
Na wszelki wypadek przeskanuj jednak komputer. Programy, jakich powinieneś uźyć znajdziesz w dziale "bezpieczeństwo"
Gagman
Dodano
30.03.2004 23:44:41
T–omek
Dodano:
30.03.2004 23:21:54
Komentarzy:
13
Strona 2 / 2