karta
chcialem kupić karte GALAXY GF FX5700LE 128MB TV DVI 128 ale niewiem czy to dobry wybór. I tak wogóle to co myślićie to firmie GALAXY, czy jest dobra??
Odpowiedzi: 17
Ehhh, trzeba tu pare spraw wyjaśnić:
Kaźda karta posiada potoki renderujące, w obecnych kartach jest ich od 2 (np. FX5200, Radeon 9200) do 16 (np. GeForce 6800) Moźliwość odblokowania potoków jest w kartach opartych na procesorze z blokadą potoków, np. Radeon 9500pro, Radeon 9800SE, GeForce 6200 i 6600, któryś z FX teź chyba ma taką moźliwość, ale nie pamiętam który. Zobaczyć ile karta ma potoków najłatwiej poprzez program Riva Tuner.
Pytanie: dlaczego producenci blokują potoki?
Odpowiedź: źeby nie wywalać procesorów graficznych które nie przeszły testów jakościowych. Procesory te mając obcięte potoki i zaniźone taktowanie mogą z powodzeniem pracować bez zastrzeźeń.
Pytanie: A więc czemu ten szum z powodu moźliwości odblokowania potoków skoro wiadomo źe karta nie będzie właściwie działała?
Odpowiedź: Bo proces selekcji "wybrakowanych" układów nie jest do końca perfekcyjny, zdarzają się całkowicie sprawne sztuki.
Wróźką nikt nie jest, na allegro jest jeszcze sporo ofert z Radeonami 9800SE z XpertVision które ponoć mają gwarancje udanego odblokowania potoków (z 4 do 8 potoków) Zakup w sklepie wiąźe się z loterią, albo kupisz karte modowalną albo nie.
Ukey:
Mi chodzi czy w Nvidiach tez sa potoki a jesli sa to ile gdzie to moge zobaczyc
Kaźda karta posiada potoki renderujące, w obecnych kartach jest ich od 2 (np. FX5200, Radeon 9200) do 16 (np. GeForce 6800) Moźliwość odblokowania potoków jest w kartach opartych na procesorze z blokadą potoków, np. Radeon 9500pro, Radeon 9800SE, GeForce 6200 i 6600, któryś z FX teź chyba ma taką moźliwość, ale nie pamiętam który. Zobaczyć ile karta ma potoków najłatwiej poprzez program Riva Tuner.
Pytanie: dlaczego producenci blokują potoki?
Odpowiedź: źeby nie wywalać procesorów graficznych które nie przeszły testów jakościowych. Procesory te mając obcięte potoki i zaniźone taktowanie mogą z powodzeniem pracować bez zastrzeźeń.
Pytanie: A więc czemu ten szum z powodu moźliwości odblokowania potoków skoro wiadomo źe karta nie będzie właściwie działała?
Odpowiedź: Bo proces selekcji "wybrakowanych" układów nie jest do końca perfekcyjny, zdarzają się całkowicie sprawne sztuki.
espen:
Czy jezeli kupie karte jakiegoś innego producenta np.Shaphire czy gigabyta no mam większe prawdopodobieństwo źe będą one moźliewe do odblokowania i stabilnie chodzily??
Wróźką nikt nie jest, na allegro jest jeszcze sporo ofert z Radeonami 9800SE z XpertVision które ponoć mają gwarancje udanego odblokowania potoków (z 4 do 8 potoków) Zakup w sklepie wiąźe się z loterią, albo kupisz karte modowalną albo nie.
Sruuuuu ? :mrgreen:Ukey:
... El adminno, albo Rebe zrobil z tym postem :lol:
A jasne ze sa. Kladziesz se ja na kolanach i podspiewujesz: "gdy strumyk plynie z wolna..." :P .Ukey:
Mi chodzi czy w Nvidiach tez sa potoki
espen:
niebardzo kumam, Jakich nvidiach??? ja to o raderonach
Ehh czytanie z sensem. Mi chodzi czy w Nvidiach tez sa potoki a jesli sa to ile gdzie to moge zobaczyc. Podpinam sie pod Twoj temat bo jak bym nowy dal to echhhh szkoda gadac co ty taki El adminno, albo Rebe zrobil z tym postem :lol:
niebardzo kumam, Jakich nvidiach??? ja to o raderonach
Tak ale nie we wszystkich modelach tak sie da. Tym bardziej ze chce kupic jakiejsc malo znanej firmy wiec czy bedzie sie krecic. :?: Co do tych potokow to ok. A czy w Nvidiach da sie odblokowac te potoki :?: :D
w Raderonach 9800SE moźna odblokować dodatkowe 4 potoki. Czy jezeli kupie karte jakiegoś innego producenta np.Shaphire czy gigabyta no mam większe prawdopodobieństwo źe będą one moźliewe do odblokowania i stabilnie chodzily?? I słyszałem teź źe taktowanie np. pamięci moźe być mniejsze w XPERTVISION niź w innych
kup! tylko potem jak chcesz mozesz ją przerobic na 9800Pro wystarczy modyfikacja softu riva tunerem:]
a co myślicie o takiej karcie: XPERTVISION ATI 9800SE 256MB TV,DVI ( http://www.xpertvision.com.tw/en/products/vga_9800se.html )
bo widzialem ją za jakieś 500zł.
bo widzialem ją za jakieś 500zł.
Karta ma x 4 potoki, idzie w większości w/w je odblokować do x 8, pozatym @ do full.
Za "niezłe" pieniąźki moźna po przeróbkach mieć znacznie wydajniejszą kartę od R9600 Pro/XT.
Jeśli nie będzie user chciał kombinować to zostaje R9600 Pro.
Za "niezłe" pieniąźki moźna po przeróbkach mieć znacznie wydajniejszą kartę od R9600 Pro/XT.
Jeśli nie będzie user chciał kombinować to zostaje R9600 Pro.
Ukey:
SE to czasem nie jakas obciata wersa :?: To nie lepiej brac jakiegos poprzednika ale PELNEGO :?: To tylko moje rady :wink:
Heh ale za to ponoc kreci sie na PRO :!:
http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/Radeon9800Pro/hercules_AiW_9800SE–2.html
http://pclab.pl/art7153–4.html
http://pclab.pl/art11516.html
McScr@by:
Radeon 9800SE Sapphire 128MB/256 Bit ~ 594 zł,
Radeon 9800SE PALIT XpertVision 128MB/256 Bit – 549 zł,
Ewentualnie Radeon 9800SE Sapphire 128MB/128 Bit ~ 553 zł.
IMO to dobry wybór.
SE to czasem nie jakas obciata wersa :?: To nie lepiej brac jakiegos poprzednika ale PELNEGO :?: To tylko moje rady :wink:
Radeon 9800SE Sapphire 128MB/256 Bit ~ 594 zł,
IMO to dobry wybór.
IMO to dobry wybór.
Masz 500zł bierz to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8815 w lokalnym sklepie powinien być za równo 500zł. Nic lepszego nowego nie kupisz zapewniam!
na karte chcialbym przeznaczyć jakies 500zł., no moźe więcej. Moja płyta to Abit BH–7E ( http://www.abit–poland.com/prod_mb_show.php?id=92 )
espen moźe napisz ile chcesz kasy przeznaczyć na zakup i jaką masz MOBO, wtedy będzie moźna zapronować Tobie kartę adekwatną co do ceny.
O Prolink`u info masz tutaj
IMO, firma jak firma niczym szczególnym mnie nie ujeła.
Jak miałbym wybierać kartę dla siebie to napewno nie brałbym tego producenta pod uwagę.
O Prolink`u info masz tutaj
IMO, firma jak firma niczym szczególnym mnie nie ujeła.
Jak miałbym wybierać kartę dla siebie to napewno nie brałbym tego producenta pod uwagę.
to co wiem o niej to: 400 ramdac, pamieci 5T, czas dostępu pamęci 5ns ale cena za to jakieś 380 moźe mniej. A taka firma jak Prolink???
nie znam [chyba nie znana] :] podaj cene i parametry tej karty tj. pamiec szyna taktowanie .
Strona 1 / 1