Karta Graficzna – Za i Przeciw
Powiedzcie mi co sądzicie o tej płycie głównej:
GeForce4 MX440 (AGP x8) PixelView DDR 128MB + vivo & DVI BOX (128–bit).
GeForce4 MX440 (AGP x8) PixelView DDR 128MB + vivo & DVI BOX (128–bit).
Odpowiedzi: 20
inforobert:
........
Karty nVidia maja lepsze osiagi na chisecie nF2, niz np na KT400, i taka jest prawda.
Wzrost wydajnosci wacha sie ok 150–250pkt w Benchmark2001SE.
sprawdzalem to juz kilkanascie razy bo pracuje w serwisie, nie zebym sciemnial ale takie sa fakty.
Czyli o mniej niź bład statystyczny – róźnica nie przekraczająca 2% – to jest rzeczywiście argument.
I to mocno niezalezny od miejsca pracy.
Nadto jest jeszcze jedna drobna z pozoru sprawa – opieranie się na benchmarkach, a nie na wynikach zastosowań w warunkach "polowych" to ......
no comments.
inforobert:
.........
Jak sie kupuje cos z jednej firmy to sie ma 100% gwarancji ze zadziala.
Chyba, źeby tak nie było. Szczególnie, źe raczej nie kupujesz płyty głównych produkcji nVidii ,a i kart graficznych przez nią wyprodukowanych teź nie.
inforobert:
.........
Sąsiad kupil R9200 i plyte nF2 i ciągle ma jakies zwisy na programach graficznych, nage traci wszystkie kolory i zostaje mu 16 kolorów.
Dałem mu FX5200 i wsio dziala :)
No i ...?
Bo wg mnie to dowodzi głównie braku doświadczenia czy umiejętności – ponoć pracujesz w serwisie i Twoja porada ograniczła się do .... wymiany karty bez jaqkiejkolwiek próby zdiagnozowania przyczyny problemu – ślicznie to się nazywa fachowa pomoc.
e tam brednie, kase sie robi na wszystkim.
Karty nVidia maja lepsze osiagi na chisecie nF2, niz np na KT400, i taka jest prawda.
sprawdzalem to juz kilkanascie razy bo pracuje w serwisie, nie zebym sciemnial ale takie sa fakty.
FXy lepjej chodza na nF2.
epoka nie kompaktybilnych chipsetow minela, ale nVidia testuje glownie na swoich chipsetach.
Sąsiad kupil R9200 i plyte nF2 i ciągle ma jakies zwisy na programach graficznych, nage traci wszystkie kolory i zostaje mu 16 kolorów.
FXy lepjej chodza na nF2.
epoka nie kompaktybilnych chipsetow minela, ale nVidia testuje glownie na swoich chipsetach.
Ukey:
Chymm moze i bledu niema ale po co w takim raze Nvidia wydala ten Chipset ??
Nvidia wydała Nforce 2 bo to kasa.
Dokładnie z tego samego powodu chipsety produkuje Intel, Via ,Sis itd.
Jak napisał JasiekM ,czasy niekompatybilności dawno się skończyły.
Nikt nie moźe pozwolić sobie aby jego produkt nie działał z innymi.
Z wyjątkiem płyt na konkretne platformy.
Chymm moze i bledu niema ale po co w takim raze Nvidia wydala ten Chipset ??
:
Przecierz twoja plyta glowna jest na n–forcu wiec radka kupiles BLAD DUZY BLAD.
:x A co ma jedno z drugim???!!! Jakby były konflikty między tymi urządzeniami to by nikt tego nie kupował. Producenci nie mogą sobie na to pozwolić. Czasy niekompatybilności dawno się skończyły.
Dla przykładu ja miałem pół roku Radeona 9500@mod9700 a teraz R9700Pro@380/700 + płytę EPOX 8RDA3 (na "n–forcu" :D) i nie widziałem źadnego zwisu nie licząc wtedy gdy podkręcałem wszystkie komponenty. Teraz jest wszystko idealnie podkręcone, wydajne i stabilne!!!
a propos blue screenów
– jaki masz system? bo na ten twój błąd to był patch dla w2k na stronie AMD, taki wpis do rejestru właściwie. Potem tez słyszałem ze ponoć ten patch jest potrzebny do wXP mimo ze M$ zapewnaił źe nie będzie juź potrzebny ...
tak mi tylko swita ... sprawdx a moze ktos sie szerzej wypowie...
o tutaj masz
http://www.amd.com/us–en/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_871,00.html
poczytaj
regardz
w ramce po lewej jest "Microsoft? Windows? 2000 Patch for AGP Applications "
moźe to jest to
– jaki masz system? bo na ten twój błąd to był patch dla w2k na stronie AMD, taki wpis do rejestru właściwie. Potem tez słyszałem ze ponoć ten patch jest potrzebny do wXP mimo ze M$ zapewnaił źe nie będzie juź potrzebny ...
tak mi tylko swita ... sprawdx a moze ktos sie szerzej wypowie...
o tutaj masz
http://www.amd.com/us–en/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_871,00.html
poczytaj
regardz
w ramce po lewej jest "Microsoft? Windows? 2000 Patch for AGP Applications "
moźe to jest to
Sam mam Herculesa 9500pro i jest to spko karta 8)
Instaloje tylko nowiutkie cataclisty czy jak sie tam one nazywaja i dziala ok.
Instaloje tylko nowiutkie cataclisty czy jak sie tam one nazywaja i dziala ok.
Alpin co chciałes przez to osiągnąć :?: :?:
Po co radeonowi poprawki dla nVidi :?: :roll:
Właśnie kupiłem Radeon'a 9500 i śmiga jak źyleta.
Ale kilka dni temu sciągałem microsoftowskie poprawki dla nVidii i teraz podczas grania wyskakuje mi blue screen o treści:
Ale kilka dni temu sciągałem microsoftowskie poprawki dla nVidii i teraz podczas grania wyskakuje mi blue screen o treści:
– proszę pomóźcie biednemu Alpinkowi !!!!!!!!!!!!!!!!!!PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA
Jak na teraz chę ta karte mieć to se kup ale po nowym roku zmien na inna bo nie ruszy CI gier osiagi sa slabe zblizone nawet do fx5200 .Ale szkoda kasy na ta MX wszytkie Mx sa okrojone i sa slabe co z tego ze obsluguje tan róźne rzeczy jak slabo wypadaja.To tak jak teraz wyszła GF 4000 nastepny Mx tylko ze cos Mu dodali to karty maja byc dla ludzi o niskim zasobach portfelowych i dla ludzi ktorzy komputer raczej wykorzystuja do ogladania filmow i programow ktore nie musza ukazywac grafiki.
Koniec wypowiedzi 8)
Koniec wypowiedzi 8)
Paliga Jacek:
Wszystko co Nividia to kicha.Gdybyś raz miał Radeona to byś zrozumiał.Powiem tylko tyle źe Radeon ma dwa sterowniki,a ustawienie TV jeźeli masz Control Panel to przyjemność.
Ja mam troszke inne zdanie niz ty, Nividia i Radeon sa sobie rowne i raz jede produkt jest lepszy a raz drugi.
Paliga Jacek:
Wszystko co Nividia to kicha.Gdybyś raz miał Radeona to byś zrozumiał.Powiem tylko tyle źe Radeon ma dwa sterowniki,a ustawienie TV jeźeli masz Control Panel to przyjemność.
Zastanowiłeś się zanim to napisałeś :lol: .
The_judge:
...i nie kieruj się ilością MB
Tylko wydajnością :wink:
PgX:
PS. Ja w tym twoim zestawie nie widzę płyty głównej :wink:
słabo patrzysz ;) EPOX 8rda+
no chyba źe chodzi Ci o ten text :
Powiedzcie mi co sądzicie o tej płycie głównej:
ja tez nie wiem o co chodzi z ta plyta ;)
a co do karty graf. to lepiej kup normalną grafę (normalna = inna niź MX) i nie kieruj się ilością MB
A np. starutki samochud z silnikiem 4 litry jes lepszy od nowiutkiej limuzynki z silnikiem 2 litry :?:
Tu liczy się teź np. szybkość taktowania, czas dostępu do pamięci i wiele innych. A seria MX jest celowo zuboźała :wink:
PS. Ja w tym twoim zestawie nie widzę płyty głównej :wink: (sam o napisałem coś o płycie głównej ale sugerująć się twoim postem :wink: )
Tu liczy się teź np. szybkość taktowania, czas dostępu do pamięci i wiele innych. A seria MX jest celowo zuboźała :wink:
PS. Ja w tym twoim zestawie nie widzę płyty głównej :wink: (sam o napisałem coś o płycie głównej ale sugerująć się twoim postem :wink: )
Chcecie mi dać do zrozumienia, źe 64Mb moźe być lepsze od 128Mb ??