karta graficzna s3 86c 395/396/397
witam.
posiadam karte graficzna s3 86c 395/396/397,savage 4 32mb,kiedys instalowalem win 98 na tej karcie i mialem problem z ustawieniami,zamiast 32 bitów bylo 16 kolorow,posiadam do tej karty graficznej orginaln plytke z sterownikami,po konfiguracji,restartuje sie sytem uruchamia sie normalnie,ale dale nic nie moge zrobic,probowalem juz wszystkiego,zadnych sterownikow nie moge znalesc,jesli mial ktos podobny problem prosze o pomoc,jaeo.
posiadam karte graficzna s3 86c 395/396/397,savage 4 32mb,kiedys instalowalem win 98 na tej karcie i mialem problem z ustawieniami,zamiast 32 bitów bylo 16 kolorow,posiadam do tej karty graficznej orginaln plytke z sterownikami,po konfiguracji,restartuje sie sytem uruchamia sie normalnie,ale dale nic nie moge zrobic,probowalem juz wszystkiego,zadnych sterownikow nie moge znalesc,jesli mial ktos podobny problem prosze o pomoc,jaeo.
Odpowiedzi: 20
jaeo – przecieź na tej stronie są sterowniki dla tych "numerków kart równieź dla w2k/XP – przynajmniej tak wynika z tego co jest tam napisane.
spiderko:
Q8. I have BX98–3D motherboard. When I change AGP to Geforce 2 GTS and I can't play game?
A8. The mainboard of supporting 2X AGP can't complete compatible 4X AGP.
po polskiemu:Pytanie8. Mam płyte g. BX98–3D. Kiedy zmienie karte g. na Geforce 2 GTS czy nie będe mógł grać?
Odpowiedź8. Płyta główna z wsparciem dla AGPx2 nie jest w pełni zgodna z AGPx4.
Teź nie mam pomysłów co z tym zrobić, z powyźszego moźna wywnioskować źe po prostu płyta się "gryzie" z tą kartą grafiki.
rebe podal mi linki do savage 4 z strony,sciagnolem sterowniki pod win 98.ale i one nic nie pomagaja,mozliwe kolego ze masz racje ze ta plyta gryzie sie z ta grafa na systemie win 98,ale co oze byc powodem ze akcelerator 3d mi nie chodzi na pozostalych systemach czyli win xp,pozdrawiam jaeo.
Rebe:
Coś jednak wygrzebałem, ale na ile to rozwiąźe problem to juź inna sprawa:
http://ranger.s3graphics.com/swlib/395drv/
dzienkuje rebe,skorzystam z tego.
Coś jednak wygrzebałem, ale na ile to rozwiąźe problem to juź inna sprawa:
jednakze ta karta graficzna savage 4 chodzi mi na pozostalych systemach czyli win2000,win xp itd,nie mam z nia problemow zas akcelerator nie odpowiada,oczekuje dalszych sugesti.
Q8. I have BX98–3D motherboard. When I change AGP to Geforce 2 GTS and I can't play game?
A8. The mainboard of supporting 2X AGP can't complete compatible 4X AGP.
po polskiemu:
Pytanie8. Mam płyte g. BX98–3D. Kiedy zmienie karte g. na Geforce 2 GTS czy nie będe mógł grać?
Odpowiedź8. Płyta główna z wsparciem dla AGPx2 nie jest w pełni zgodna z AGPx4.
Teź nie mam pomysłów co z tym zrobić, z powyźszego moźna wywnioskować źe po prostu płyta się "gryzie" z tą kartą grafiki.
jak ktos bedzie wiedzial co z ta karta graficzna mam zrobic prosze o odpowiedzi,jaeo dzienkuje.
loookasz:
o płytę główną chodzi
plyta glowna oto jej parametry o prosze milego czytania:
Właściwości płyty głównej
ID płyty głównej 10/27/1998–691–586B–8661–2A6LFZ1AC–00
Nazwa płyty głównej Tomato Board BX98
Właściwości magistrali FSB
Typ magistrali Intel GTL+
Szerokość magistrali 64–bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania 100 MHz
Przepustowość 800 MB/sek
Właściwości magistrali pamięci
Typ magistrali SDR SDRAM
Szerokość magistrali 64–bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania 100 MHz
Przepustowość 800 MB/sek
Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej
Typ magistrali PCI
Szerokość magistrali 32–bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 33 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania 33 MHz
Przepustowość 133 MB/sek
Informacje fizyczne płyty głównej
Liczba gniazd procesora 1
Liczba gniazd rozszerzeń 2 ISA, 4 PCI, 1 AGP
Liczba gniazd pamięci 3 DIMM
Współczynnik postaci Baby AT
Rozmiar płyty głównej 200 mm x 220 mm
Mikroukład płyty głównej ApolloPro
Producent płyty głównej
Nazwa firmy Zida Technologies Limited
Informacje o produkcie http://www.zida.com/eng/products/motherboards
o płytę główną chodzi
Seeker:
Jaeojaką masz MOBO? – producent i typ
jaka mobo o co ci chodzi,karta graficzna jest od producenta savage 4 32mb.jaeo.
Jaeojaką masz MOBO? – producent i typ
Kruca – pozostaje stwierdzić,m źe to urok Savage. Tylko dlaczego ?
Musiałbyś się po forach porozglądać pod kątem tego problemu, bo ja juź nic więcej nie wymyślę. Ta karta mnie szczęśliwie ominęła i o walkach z nią wiem tylko z drugiej ręki.
Musiałbyś się po forach porozglądać pod kątem tego problemu, bo ja juź nic więcej nie wymyślę. Ta karta mnie szczęśliwie ominęła i o walkach z nią wiem tylko z drugiej ręki.
Rebe:
Jeszcze jedna rzecz – przy niektórych kartach graficznych – dla prawidłowej instalacji sterowników naleźało zmienić język na angielski – na czas instalacji, po zakończeniu moźna bło do polskiego wrócić.
rebe tez ta konfiguracje robilem i to samo bylo,jak zwykle nic nie moglem zrobic.
Jeszcze jedna rzecz – przy niektórych kartach graficznych – dla prawidłowej instalacji sterowników naleźało zmienić język na angielski – na czas instalacji, po zakończeniu moźna bło do polskiego wrócić.
A jak nie moźesz znaleść sterowników to masz
http://www.frazpc.pl/sterowniki/Karty_Graficzne/S3/Savage4/WinNT
http://centrumxp.pl/windows/download/sterowniki/opis.php?id=192
http://www.frazpc.pl/sterowniki/Karty_Graficzne/S3/Savage4/WinNT
http://centrumxp.pl/windows/download/sterowniki/opis.php?id=192
Rebe:
Systemu.
Zamiast uruchomic instalatora normalnie – komendą "setup" odpalasz komputer z dyskietki starotwej windowsa – wybierasz "uruchom z obsługa CD–ROM–u".
Po załadowaniu na ekranie pojawia się
a: przechodzisz na CD–ROM – umownie x: – czyli
a:x: – enter
jesteś na
x: wpisujesz cd windows98 – enter
jesteś x:windows98 wpisujesz setupcor – enter – rozpoczyna się instalacja .
rebe nic z tego nie wyszlo dalej jest to samo co napoczatku pisalem,wiec jak cos bedziesz wiedzial daj znac.
dobrze sprubuje twoja sugestie,karta ta dziala mi normalnie na pozostalych systemach operacyjnych,winxp,win 2000,itd,ale zas problem z akceleratorem 3d,sa problemy.
Systemu.
Zamiast uruchomic instalatora normalnie – komendą "setup" odpalasz komputer z dyskietki starotwej windowsa – wybierasz "uruchom z obsługa CD–ROM–u".
jesteś na
jesteś na
Systemu.
jesteś na
jesteś na
Rebe:
Instaluj nie przez x:setup tylko x:windows98setupcor – x to litera stacji CD.
Jest duźe prawdopodobieństwo, źe po takim trybie stawiania systemu kartę bedziesz mógł zainstalować poprawnie.
prosze,dokladniej mi to opisac,czy podczas instali systemu,czy karty,graficznej.karta ta dziala mi normalnie na pozostalych systemach operacyjnych,winxp,win 2000,itd,ale zas problem z akceleratorem 3d,sa problemy.