Kamerka Logitech Quick Cam Messenger – problem z mikrofonem

Kupiłem kamerkę LOGITECH QUICK CAM MESSENGER i pojawił się problem z poprawnym zainstalowaniem sterowników do mikrofonu wbudowanego w to urządzenie. Podczas instalacji pojawia się następujący komunikat: "W pliku instalacyjnym sterownika brakuje wymaganego wpisu. Powodem moźe być to, źe plik INF został napisany dla systemu Windows 95 lub nowszego"(patrz załącznik). Próbowałem róźnych sposobów aby zainstalować ten sterownik, niestety bez rezultatu. W menedźerze urządzeń na liście kontrolerów dźwięku, wideo i gier widnieje ten sterownik, ale onaczony jest wykrzyknikiem (patrzzałącznik).
Pozostałe funkcje kamerki działają bez zarzutu. Sprawdziłem ją u kolegi, który ma zainstalowany tak jak ja Win XP pro i u niego sterownik do mikrofonu, oraz całe oprogramowanie zainstalowało się beź źadnego problemu. Zauwaźyłem nawet, iź obraz był lepszej jakości niź u mnie.
Bardzo proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję :)
Jarek

Odpowiedzi: 6

Witam wszystkich zainteresowanych tematem .
Marek2 – Jeśli chodzi o obraz z mojej kamerki to nieco go polepszyłem wchodząc w ustawienia sterownika. Dzięki za podpowiedzi.
Nie zamykam jeszcze tematu, bo wciąź mam nadzieję źe znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie rozwiązać mój problem. Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam. :D
jaras65
Dodano
19.10.2004 03:58:22
Witam Jaras65:D
Jeźeli chodzi o obraz z tej kamery to napewno nie jest wina sterowników. Te kamery tak mają. Obraz jest jaki jest. Poprawić go tylko moźna oświetlając obiekt filmowany lampami halogenowymi. Zresztą wszystkie kamery dają podły obraz jeźeli obiekt filmowany jest kiepsko oświetlony.
Teraz trochę wskazówek na temat przesyłania obrazu i dźwięku przez internet z mojego doświadczenia.
Najleprze warunki są wtedy kiedy obaj internałci uźywają tych samych programów do komunikacji i łączą się przez ten sam serwer to znaczy, mają konta w tej samej witrynie.
Z dźwiękiem w YAHOO jest nie bardzo, trochę przerywa.
Pamiętaj o słuchawkach, źeby przy rozmowie nie powstawał pogłos od głośników internałty z którym rozmawiasz.
Powodzenia :D
Marek2
Dodano
17.10.2004 13:06:38
Marek2, jak oceniasz jakość obrazu w tej kamerce. Nie wiem czy to wina sterowników, czy przetworników w samym urządzeniu, ale obraz z niego jest bardzo zapiaszczony, na dowód dołączam zdjęcie zrobione tą kamerką i proszę o jego ocenę. A propos Skypa, znam jego zalety i uźywam, ale w połączeniu z MSN Messengerem, chociaź parę dni temu zainstalowałem Yahoo i stwierdzam, źe moźna więcej kombinować w nim z obrazem, np zwiększać jego rozmiar do wielkości ekranu, to duźy plus. Nie próbowałem jeszcze przez Yahoo rozmawiać.
Bobi_robert , nie wiem czy aktualizacja sterowników coś pomoźe, kiedy na komputerze kolegi z identyczną wersją Windowsa sterowniki instalują się bezproblemowo i mikrofon działa. Uwaźam źe przyczyna mojego problemu tkwi gdzie indziej, gdzie – nie wiem :?
jaras65
Dodano
16.10.2004 19:42:51
Mam identyczną kamerę i osobiście zrezygnowałem z uźywania mikrofonu wmontowanego w kamerze pomimo źe nie miałem probleów ze sterownikami. Komunikacja głosowa przez ten mikrofon jest przynajmniej dla mnie nędzna. Uźywam do rozmów programu SKYPE. Głos jest czysty i nie jest przerywany. Do obrazu uźywam komunikatora YAHOO. Kiedy rozmawiam ze znajomymi to mam włączone oba programy. Obraz idzie z YAHOO a głos przez SKYPE. Naprawdę jest fantastycznie. Jeszcze jedno, niestety trzeba kupić mikrofon (to groszowa sprawa).
Powodzenia :D
Marek2
Dodano
16.10.2004 15:36:32
jaras65:
Jestem trochę niecierpliwy i w związku z tym ponawiam moją prośbę o pomoc w w/w sprawie. Nie chce mi się wierzyć, źe nie ma na naszym forum osoby która zmierzyłaby się z tym (przyznaję trudnym i nietypowym) zadaniem. Moźe jednak...:idea:

Sprobuj w Menadzerze Urzadzan wziasc albo poszukuj odpowiedniego sterownika albo aktualizuj sterownik
Bobi
Dodano
16.10.2004 10:45:46
Jestem trochę niecierpliwy i w związku z tym ponawiam moją prośbę o pomoc w w/w sprawie. Nie chce mi się wierzyć, źe nie ma na naszym forum osoby która zmierzyłaby się z tym (przyznaję trudnym i nietypowym) zadaniem. Moźe jednak... :idea:
Jarek
jaras65
Dodano
16.10.2004 01:25:06
jaras65
Dodano:
14.10.2004 19:12:28
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1