kamera cyfrowa a zgrywanie na koputer
cześć, mam duźy problem z kamerą cyfrową. Otóź mam zainstalowane sterowniki USB, kamerka jest podłączona do USB, ale otwierająć program iuVRC wykakuje mi na początku coś takiego: "Video capture device not found. Corresponding functions distabled" Podobne sie dzieje z innymi programami do zgrywania z kamery na komputer... Jeśli wiecie coś na ten temat, prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 7
Do zgrywania materialow DV polecam program Dr.Divx
Kamery posiadają "dysk wymienny" ale najczesciej w postaci karty pamięci która słuźy do przechowywania zdjęć (z racji małej pojemności filmy na nią sie nie zgrywa choć moźna w bardzo słabej rozdzielczosci) i taka karta jak najbardziej bedzie sie pojawiała jako dysk wymienny.
Kamery z kartą pamiecia zaczynają sie cos od 3tys zł. Tańsze kamery bez karty nie są pozbawine mozliwosci zapisu zdjęc – zapisywane są na kasecie jako kilkusekundowy nieruchomy obraz.
FireWire (FW) – jest to transmisja podobna do USB ale znacznie szybsza. Przez FW mozna podpinac kamery dyski, tworzyć sieć, itp bez wyłaczania kompa tak jak w przypadku USB. Prędkości FW zaczynają sie od 100, 200, 400, nawet 3200MB/s. Standardem w sprzedaźy jest FW o predkości 400MB/s i to wystarcza np moja kamera SONY mam transfer 100MB/s – podejzewam ze inni producenci mają podobnie.
Zaraz ktoś moze napisać: "Zaraz zaraz przeciez USB2.0 tez chodzi s predkości do 400MB/s." Tak ale kamery chodzą jeszcze na USB1.0
Zgrywanie przez USB jest raczej dodatkiem i nie wykorzystuje w pełni kamery a ułamek jej mozliwości.
Jeźeli chcesz koniecznie zgrywac przez USB to musisz uźyc softu do przechwytywania obrazu danego razem z kamerą.
Jeźeli chcesz zgrywać przez FW wystarczy ci dowolny program do zgrywania z kamery DV (polecam program Scenalyzer).
Do zgrywania bedzie potrzebne:
– kontroler FireWire (50–100zł) Nowe płyty główne mogą miec go wbudowany.
– kabel FireWire (15–30zł) zwróć uwage na końcówki
– troche miejsca na dysku (kaseta 60min zajmuje ok 13GB materiału, który po obróbce dobrze by było skompresowac)
Zgrywanie przez FW jest bardzo proste jak juz bedizesz miał wszystkie podzespoły XP sam rozpozna kamere jak ją podepniesz i właczysz w tryb PLAYER.
Z pod programu Scenalyzer bedziesz sterował kamerą (przewijanie, play, pauza, stop). Funkcją skanowania taśmy na szybkim podglądzie program zindeksuje materiał na sceny (rozpozna poczatki i konce nagran poszczególnych scen). Następnie wybierasz sceny które chcesz zgrywać i zaczynasz zgrywanie (program sam bedzie wtedy sterował kamerą i przewijał z dokładnosci do jednej klatki. Zgrywanie trwa tyle minut ile zgrywasz minut materiału (1:1)
To co wyźej pisałem dośc szybko i moga zdarzyc sie błedy :D
Wiecej o kamerkach znajdziesz na http://forum.swiatobrazu.pl/dv/index.php
Kamery z kartą pamiecia zaczynają sie cos od 3tys zł. Tańsze kamery bez karty nie są pozbawine mozliwosci zapisu zdjęc – zapisywane są na kasecie jako kilkusekundowy nieruchomy obraz.
FireWire (FW) – jest to transmisja podobna do USB ale znacznie szybsza. Przez FW mozna podpinac kamery dyski, tworzyć sieć, itp bez wyłaczania kompa tak jak w przypadku USB. Prędkości FW zaczynają sie od 100, 200, 400, nawet 3200MB/s. Standardem w sprzedaźy jest FW o predkości 400MB/s i to wystarcza np moja kamera SONY mam transfer 100MB/s – podejzewam ze inni producenci mają podobnie.
Zaraz ktoś moze napisać: "Zaraz zaraz przeciez USB2.0 tez chodzi s predkości do 400MB/s." Tak ale kamery chodzą jeszcze na USB1.0
Zgrywanie przez USB jest raczej dodatkiem i nie wykorzystuje w pełni kamery a ułamek jej mozliwości.
Jeźeli chcesz koniecznie zgrywac przez USB to musisz uźyc softu do przechwytywania obrazu danego razem z kamerą.
Jeźeli chcesz zgrywać przez FW wystarczy ci dowolny program do zgrywania z kamery DV (polecam program Scenalyzer).
Do zgrywania bedzie potrzebne:
– kontroler FireWire (50–100zł) Nowe płyty główne mogą miec go wbudowany.
– kabel FireWire (15–30zł) zwróć uwage na końcówki
– troche miejsca na dysku (kaseta 60min zajmuje ok 13GB materiału, który po obróbce dobrze by było skompresowac)
Zgrywanie przez FW jest bardzo proste jak juz bedizesz miał wszystkie podzespoły XP sam rozpozna kamere jak ją podepniesz i właczysz w tryb PLAYER.
Z pod programu Scenalyzer bedziesz sterował kamerą (przewijanie, play, pauza, stop). Funkcją skanowania taśmy na szybkim podglądzie program zindeksuje materiał na sceny (rozpozna poczatki i konce nagran poszczególnych scen). Następnie wybierasz sceny które chcesz zgrywać i zaczynasz zgrywanie (program sam bedzie wtedy sterował kamerą i przewijał z dokładnosci do jednej klatki. Zgrywanie trwa tyle minut ile zgrywasz minut materiału (1:1)
To co wyźej pisałem dośc szybko i moga zdarzyc sie błedy :D
Wiecej o kamerkach znajdziesz na http://forum.swiatobrazu.pl/dv/index.php
ja właśnie nie czaje, bo wy moźe mowicie o jakiejś kamerce co ma swoją pamięć albo coś? I stąd ten wymienny dysk. Ja mam Panasonica NV–GS11EGE i ona ma małą kasete DV do nagrywania.
domin_g: moźesz mi przybliźyć temat Fire wire? Jakaś stronka o tym albo coś? Ile to kosztuje itp?
Pozdro.
domin_g: moźesz mi przybliźyć temat Fire wire? Jakaś stronka o tym albo coś? Ile to kosztuje itp?
Pozdro.
Moźe po prostu musisz na kamerce ustawić opcje podgląd nagranych komponentów (czyli zdjęć i filmów). U mnie dopiero po podłączeniu kamerki poprzez USB i ustawieniu na "PODGLĄD" widzę "Dysk wymienny" z którego mogę zgrywać na HDD nagrane filmiki :D No hyba źe twoja kamera nie ma takich opcji... ale o tym akurat nie piszesz, więc moźe to jest to ;) pozdro :D
Przy kmarach cyfrowych nie ma "dysku wymiennego" – film jest przechwytywany w czasie rzeczywistym czyli zgranie 1 minuty materiały trwa mintę. Problem tkwi w sterownikach, spróbuj odinstalowac wszytkie kontrolery i urzadzenia usb i zainstaluj sterowniki od kamery na nowo.
Osobiście polecam zgrywanie filmów przez fire wire gdzie film jest sciągany bez strat (60min – ok 13Gb) Zgrywanie przez usb strasznie pogarsza jakość filmu z racji niskiego transferu.
Osobiście polecam zgrywanie filmów przez fire wire gdzie film jest sciągany bez strat (60min – ok 13Gb) Zgrywanie przez usb strasznie pogarsza jakość filmu z racji niskiego transferu.
ale nic takiego sie nie stało, źaden dysk wymienny sie nie pojawił... jest coś co moge zrobić , źeby sie pojawił?
Hmmm... IMO po podłączeniu kamerki system powinien ją wykryć i dodać dysk wymienny do Mojego komputera – jest to pamięć zastosowana w tejźe kamerce. Teraz wystarczy tam wejść (tak jak do kaźdego innego folderu) i zrzucić to na dysk (po prostu skopiować zawartość).
Pisząc krócej – algorytm postępowania jest taki sam jak z aparatami cyfrowymi.
Pisząc krócej – algorytm postępowania jest taki sam jak z aparatami cyfrowymi.
Strona 1 / 1