Juz 3 dni bez laptopa :/

witam mam problem, mam laptopa E machines E510 z zainstalowanym windowsem Visca Basic i jak to wiadomo z vistą z czasem ma sie go dość i teskni sie za starym dobrym XP (mam MX7 czyli win 7 na silniku XP) ok wiec przejde do meritum problemu. Przedwczoraj postanowiłem w koncu zmienic viste na XP ale miałem jedną partycje wiec przy pomocy programu hmmm nazwy nie pamietam ale wiem ze firmy "Paragon" tak wiec robiłem partycje i przy robieniu 3ciej nagle wyłączył sie laptop :/ ale posiedziałem 2 godziny i odzyskałem wszystkie dane i partycje tak wiec teraz mam partycje bo jest i rozruchowa od visty ale zrobiłem formata na niej i powklejałem MP3 (dzieki Linuxowi). i mam teraz takie partycje: [b]F: 10GB (dawna rozruchowa vista a teraz pełna MP3) D: 40GB (Pusta) E: 40GB (Pusta) C: 25GB (Pełna innych rzeczy) [/b] i chciałem zainstalowac XPka wiec instaluje na partycji D a tak sie kopiują pliki tak jak powinny a przy ponownym rozruchu pisze cos w stylu ze nei znalazł dysku i to samo na partycji E. wiec posiedziałem na google i znalazłem ze mozna podmienic sterowniki na CD z win XP i wtedy moze zobaczy mi dyski (Partycje) i tak zrobiłem ale jest to samo:/ i teraz juz nie wiem co zrobic a do serwisu nie bede zanosił bo z tego co czytałem chcą 100zł i oryginała XPka. wiec był bym bardzo wdzieczny jak by mi ktos pomógł sie uporac z tym problemem ;d [img]http://static.devoracles.com/2008/08/img102045_28072008094830.jpg[/img]

Odpowiedzi: 6

W ramach wprowadzenia: nie skomentuję faktu zachowania jednego z użytkowników. Gość robi sztuczny tłum i ma pretensje z drugim że nikt im nie pomoże ale sami w dwójkę debatują ostro. Co mnie martwi to to że piratem mi tu zajeżdża albo coś w złym kontekście zostało powiedziane. W myśl teorii piractwo piętnujemy, ale czasami zdarzają się nieautoryzowane posty, które tą zasadę łamią. Sedno sprawy polega na tym że tylko jedna partycja jest aktywna na dysku i możesz na niej system zainstalować. Oczywiście może być ich więcej, ale nie polecam bo różne cuda się dzieją... Gdybyś miał stację dysków pod USB (bo podejrzewam ze zwykłej nie posiadasz w laptopie) to jest taki program jak Partition Maagic uruchamiany właśnie z dyskietki, na którym potwierdza się to co powiedziałem. Ewentualnie możesz poszukać: nie wykluczam że już zrobili płytkę z tym programem. Jednak chcąc nie chcąc musisz sobie tego linuxa skombinować i przenieść dane z partycji F:/ (tak nazwanej przez Ciebie, bo instalator zapewne ją widzi jako C:/). Tak będzie najprościej....
Razorek
Dodano
25.12.2008 21:47:20
z tego co sie tu przygladam to malo sie tu dzieje ;p sa inne fora gdzie jest wieksza aktywnosc
Tokajo
Dodano
25.12.2008 17:45:17
  • jaro91pwa 25.12.2008 17:48:26

[quote=Tokajo]z tego co sie tu przygladam to malo sie tu dzieje ;p sa inne fora gdzie jest wieksza aktywnosc[/quote] Mozesz mi podac pare linków na inne fora na PW?:D

No nie wiem trza poszukac i popytac na innych forach na pewno cos znajdziesz
Tokajo
Dodano
25.12.2008 17:36:46
  • jaro91pwa 25.12.2008 17:42:12

[quote=Tokajo]No nie wiem trza poszukac i popytac na innych forach na pewno cos znajdziesz[/quote] Szukam juz 3 dni a logiczne ze napisałem na forum XP wiec na tym forum powinni byc spece od tego

Nie wiem nie znam sie na tym tak dobrze moze cos bedzie sie dalo w BIOS'ie poustawiac
Tokajo
Dodano
25.12.2008 17:29:13
  • jaro91pwa 25.12.2008 17:33:57

[quote=Tokajo]Nie wiem nie znam sie na tym tak dobrze moze cos bedzie sie dalo w BIOS'ie poustawiac[/quote] u Mnie w biosie da sie aby ustawic co ma pierwsze czytac, hasła, dysk na IDE i to 2gie (ja mam ustawione na ide ale i na tym i na tym probowałem) i informacje o kompie i tyle ;d

No wiesz moze byc tak ze na twoim laptopie windowsa zainstalujesz tylko na F(chyba ze cos by pokombinowac) wiec poki co to chyba nie masz wyjscia jak go zainstalowac na F ale nie jestem pewien ps. jakbys mogl mi napisac na gg(podane jeste w pm)
Tokajo
Dodano
25.12.2008 17:24:16
  • jaro91pwa 25.12.2008 17:28:13

[quote=Tokajo]No wiesz moze byc tak ze na twoim laptopie windowsa zainstalujesz tylko na F(chyba ze cos by pokombinowac) wiec poki co to chyba nie masz wyjscia jak go zainstalowac na F ale nie jestem pewien[/quote] Dalsza instalacja windowsa powinna odbywac sie na partycji na ktorą skopiowałem kliki instalacyjne :/ hmmm a nie wiesz moze jak zmienic i gdzie zebym mia.ł do wyboru z ktorej partycji ma ruszac ??

A probowales zainstalowac XP'ka na F?
Tokajo
Dodano
25.12.2008 17:18:54
  • jaro91pwa 25.12.2008 17:22:18

[quote=Tokajo]A probowales zainstalowac XP'ka na F?[/quote] Nie chce na F bo na F mam MP3 a nie mam teraz jak przenieść bo nie mam juz linuxa tamtego tylko starszego a starszy nie chce mi na laptopie chodzic bo mi grafiki nie czyta ten linux chyba 5 ;d

jaro91pwa
Dodano:
25.12.2008 16:28:05
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1