Jeźeli chodzi o temperature przedstawiam tescik mały
A ja zauwaźyłem źe temperatura procka zaleźy od płyty głównej jaką posiadamy. Testowałem to na kilku egzemplarzach tych samych modeli i róźnych producentów. I tak (procesor: BARTON 2500):
ECS KT600A–A – 32 stopnie C
GIGABYTE 7VT600–1394 – 58–62
GIGABYTE 7VT600 – 58–62
MSI K6Delta – 52
ECS K7VTA3 VER 5.0 – 42
ECS L7VTA KT400 – 50
ASUS A7V8X–X – 52
Pomiary robiłem programami typu aida, motherboardmonitor itp w czasie normalnego uźytkowania kompa tzn internet word, excel.
Z tego wynika źe dobra płyta nie znaczy dobra????!!!!
ECS KT600A–A – 32 stopnie C
GIGABYTE 7VT600–1394 – 58–62
GIGABYTE 7VT600 – 58–62
MSI K6Delta – 52
ECS K7VTA3 VER 5.0 – 42
ECS L7VTA KT400 – 50
ASUS A7V8X–X – 52
Pomiary robiłem programami typu aida, motherboardmonitor itp w czasie normalnego uźytkowania kompa tzn internet word, excel.
Z tego wynika źe dobra płyta nie znaczy dobra????!!!!
Odpowiedzi: 6
jesli chodzi o płyty MSI na nforce to wszystkie te płyty miały błąd pomiaru temperatury,naprawiono to w nowej wersii biosu więc jeźeli ktoś ma taką płytę ze starszą wersją biosu pomiar jest nie wiarygodny jesli dobrze pamiętam temp.róźniła sie chyba ok. 10 stopni :D
A mozesz to jakos rozwinac ? Bo niezbyt czesto spotykam tak ciekawe hipotezy :mrgreen: .Pawek:
Po prostu te płyty nie potrafią wykorzystać w pełni mocy drzemiacej w procku i dlatego ten się nie przegrzewa.
no tak, ale jeźeli sie przegrzewa na gigabytach ( i to czasem potrafiło restartnąć kompa) to lepiej kupować te ze średnimi wynikami?
Niektóre płyty Gigabyte zawyźały pomiar. Jeśli chodzi o ECS, to powiem więcej. Po prostu te płyty nie potrafią wykorzystać w pełni mocy drzemiacej w procku i dlatego ten się nie przegrzewa.
TuneR:
To znaczy ze tanie ECSy maja kiepskie czujniki temperatury.
Niekoniecznie. Kaźda płyta jaką byś chciał przetestować będzie pokazywać coś innego. Sam widzisz źe wyniki wszytkich płyt są rozbieźne. Zresztą za mało jest w tym teście płyt źeby moźna było coś dokładniej powiedzieć.
To znaczy ze tanie ECSy maja kiepskie czujniki temperatury.
Strona 1 / 1