Jakiego procka i jaka plytke?
Czolem ludziska. Chcialbym zakupic nowego procka i plytke. Chcialbym takze, aby ten sprzet starczyl mi na dlugo. Cena plytki do 1000zl, cena procka nie ma znaczenia. Zastanawialem sie co bedzie lepsze, czy Pentium IV czy Athlon? Co jest wydajniesze? Co wg Was byloby lepszym wyborem? Ktory model procka byscie wybrali? Jaka bardzo dobra plytke glowna? Z gory wielkie dzieki i pozdro.
Odpowiedzi: 9
No mnie tez troche zdziwko naszlo, ale zobacz sobie sam http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=14432 . Postanowilem sie skusic na Pentiuma 2.8. Prescott jest raptem okolo 30 zlotych drozszy – jednak o co w nim chodzi :? .Czyli moze twierdzisz zeby kupic zwykly?
darek_dade :
Niestety w przypadku AMD praca pamięci w trybie Dual Channel nie jast dopracowana w tym stopniu co na płytach pod Intel`a.
Niestety w przypadku AMD praca pamięci w trybie Dual Channel nie jast dopracowana w tym stopniu co na płytach pod Intel`a.
Winchester:
Hmmm, jestem teraz bardziej nastawiony na AMD. Jednak przed chwila znalazlem cos o DUAL CHANNEL, gdzie padaja slowa ze w przypadku AMD nie jest to znaczne, gdyz wydajnosc jest minimalnie wieksza. Czy w zwiazku z tym moze lepiej pojsc na PIV? Robie sie powoli zmieszany :).
Hmmm nigdy nie spoykałem się z taką opinią, a jeźeli juź to dual chanel daje naprawde duźo (do 30% wzrost przepustowości). Według mnie najnowsze procki intela (prescot) to totalny niewypał, bardzo mocno się grzeją, a wydajnością nie zachwycają wzrost w stosunku do poprzednich modeli o tym samy m taktowaniu nie przekracza 5%
Winchester:
Hmmm, jestem teraz bardziej nastawiony na AMD. Jednak przed chwila znalazlem cos o DUAL CHANNEL, gdzie padaja slowa ze w przypadku AMD nie jest to znaczne, gdyz wydajnosc jest minimalnie wieksza. Czy w zwiazku z tym moze lepiej pojsc na PIV? Robie sie powoli zmieszany :).
Hmmm nigdy nie spoykałem się z taką opinią, a jeźeli juź to dual chanel daje naprawde duźo (do 30% wzrost przepustowości). Według mnie najnowsze procki intela (prescot) to totalny niewypał, bardzo mocno się grzeją, a wydajnością nie zachwycają wzrost w stosunku do poprzednich modeli o tym samy m taktowaniu nie przekracza 5%
Ja polecałbym tobie procesory firmy INTEL. Najlepiej z nowym rdzeniem Prescott taktowania powyźej 3.0 GHz z szyną 800MHz, a do tego płytę ASUS z chipsetem i875P, poźadny 400W firmowy zasilacz, dobre są Antec i duźo, duźo Ramu, najlepiej 1024MB DDR 400MHz Dual Chanell , oczywiście równieź markowe.
Jeśli ma być na długo, to faktycznie jakaś płytka pod Athlona 64 bitowego + sam takowy Athlon. Jeśli chodzi o firmy od płyt, to ABIT, ASUS lub GIGABYTE – takie byłyby moje typy.
Np. Microstar 875P Neo–FIS2R i Intel Pentium 4 3,2 800 Box
lub
Asus A7N8X Deluxe nForce2–ST i AMD Athlon 2800 XP+ Barton
Ja bym postawił na Athlona.
lub
Asus A7N8X Deluxe nForce2–ST i AMD Athlon 2800 XP+ Barton
Ja bym postawił na Athlona.
Procek to napewno athlon 64 bitowy o prędkości sam zadecyduj, no a jeźeli jesteś taki kasiasty to bierz FX–51 do tego płytka asusa na nforce3 i piękna maszyna
Strona 1 / 1