Jakiego kupic procka i plyte glowna??

mam pytanie.Jaki jest najlepszy procesor i cena.I jeszcze jedno–Jaka kupic plyte glowna, bo zamierzam zmieniac w przyszlosci.Taka jakas na ktora byloby mozna Celerona lub ewentualnie cos innego ale 2.0, a w przyszlosci na ta sama cos wiekszego.Prosze od odpowiedzi. :D Pawek ty na pewno bedziesz wiedzial :D

Odpowiedzi: 20

Baldurs Gate 2 nie mam ochoty wyjasnić Tobie twych błędów w rozumowaniu, co nie co powidzieli moi przedmówcy.

PS. Życze powodzenia z procesorami 64 bitowymi. Minie kupe lat zanim staną się tak naprawde potrzebne.
Pawek
Dodano
06.10.2003 20:49:23
darek_dade:
Cześć chłopie ja teź z Białego i radze ci pooglondać oferty innych sklepów bo ten drogi polecam cdland i simmtech www.cdland.pl pooglondaj cenniki mysle źe jeszcze taniej wyjdzie (athlon 2500 i płyta solteka z chip nforce2 to bardzo dobry wybór)Polecam ja mam tera plyte solteka pierwsze wraeni bylo bardzo dobre bo dostalem softa za 300$ :wink: a wydajnosc tez niezla porównując do takich samych procków na innych płytach głównych. Pozdrawiam
Siema stary.Przynajmniej jedna osoba z Bialego.Wiem wiem, ze cdland tez jest, bo mieszkam obok simmtecha, cdland–u i paru innych sklepow.Na legionowej.Po ogladam i sie zobaczy pod koniec roku, ceny pojda w dol.Ciekawo jak to w przysszlym bedzie?Wejdziemu do UE.Powinno byc taniej.I prosze sie nie klucic bo mi posta wywyala moderatorzy.PIV moze jest dobry, ale drogi.Nie mam tyle kasy zeby na kompa wywalic.Athlonek wystarczy. 2500 pokreci sie do 3000 i bedzie lux.Bo taki sprzet to oslabiony nie krecony.Kumpel przyjdzie i pokreci mi go.Juz wskakuje na strone CDLAND–u.
rybka_kuba
Dodano
06.10.2003 20:37:22
Cześć chłopie ja teź z Białego i radze ci pooglondać oferty innych sklepów bo ten drogi polecam cdland i simmtech www.cdland.pl pooglondaj cenniki mysle źe jeszcze taniej wyjdzie (athlon 2500 i płyta solteka z chip nforce2 to bardzo dobry wybór)Polecam ja mam tera plyte solteka pierwsze wraeni bylo bardzo dobre bo dostalem softa za 300$ :wink: a wydajnosc tez niezla porównując do takich samych procków na innych płytach głównych. Pozdrawiam
darek_dade
Dodano
06.10.2003 20:30:21
ja ci polece intel pentiuma :wink:
mefisto_k
Dodano
06.10.2003 20:25:36
Baldur's_Gate_II:
Pawek.... co ty pieprzyyysz na temat 3 ghz p4?
Jesli ktos juz ma kupe kasy, to kupuje athlona 64–bitowego o predkosci 2ghz za 2460zł :) Ktos sie bedzie podniecal ze ma pentiuma 3.5 ghz, a ty go zgasisz lepszą 64–BITOWĄ wydajnością, pomimo iź wolniejszy o 1.5 ghz :) Cóź....
Amd króluje... Intel był, jest i będzie gównem promowanym przez wszystkich wkurzających mnie cieciów, typu Bill Gates... Przeciez Microsoft zawsze promował intela... od samego poczatku wejscia :)
Mimo wszystko źe intel 3ghz ma fsb 800 a Amd Athlon 64 bit ma fsb 400, i tak amd jest lepszy pod wzgledem wydajności, i nie mozna temu zaprzeczyc :)))
Dziękuje :)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale mnie rozśmieszyłeś.

Nawet niechce mi się pisać komentarza,ale co mi tam...
Widziałeś firmowe kompy na Amd ?
Nie? Bo ja teź!

Test P4 3,2 ht vs Athlon 64 wg. Tom's Hardware.
Na 9 testów P4 wygrywa w siedmiu.

Tu masz link:
http://www.tomshardware.de/cpu/20030923/athlon_64–22.html#benchmarktests_aber_richtig

Moźe wg. ciebie Tom's jest tendencyjny ?

Ta sławna róźnica cena/jakość?
Z tego co wiem na dzień dzisiejszy Athlon 64 jest droźszy.

Nie jestem fanatykiem intela, ale nie mogę wytrzymać jak ktoś ,jak to określiłeś pieprzy nie znając tematu.

I to by było na tyle :!:

Ps. tabela Adamussa teź coś mówi :!:
MarcinX
Dodano
06.10.2003 19:42:40
Baldur's_Gate_II:
Jesli ktos juz ma kupe kasy, to kupuje athlona 64–bitowego o predkosci 2ghz za 2460zł :) Ktos sie bedzie podniecal ze ma pentiuma 3.5 ghz, a ty go zgasisz lepszą 64–BITOWĄ wydajnością, pomimo iź wolniejszy o 1.5 ghz :) Cóź....
Amd króluje... Intel był, jest i będzie gównem promowanym przez wszystkich wkurzających mnie cieciów, typu Bill Gates... Przeciez Microsoft zawsze promował intela... od samego poczatku wejscia :)
Mimo wszystko źe intel 3ghz ma fsb 800 a Amd Athlon 64 bit ma fsb 400, i tak amd jest lepszy pod wzgledem wydajności, i nie mozna temu zaprzeczyc :)))
Niemam niestety tyle kasy :( :( Ale Athlon 2500 BArton mi wystarczy:)Mozecie wejsc na strone http://www.skleppc.pl/index.simm?plik=zestaw.simm&page=_blank i tam se zobaczyc ceny w bialymstoku.Athlon kosztuke 432zł a płyta SOLTEK SL–75FRN2–RL Sata Raid 462zł do tego pamiec 512 jak dlamnie 300 pare zł.I jest.wyrabiamy sie w 1500zł.
rybka_kuba
Dodano
06.10.2003 15:33:11
Baldur's_Gate_II
Dodano
06.10.2003 15:20:51
OK.Chyba sie zdecyduje na ATHLONA tylko i jakas plytke.Na razie mam malo kasy, ale chce nazbierac kupic plytke i procesora.Dzieki wzystkim za odpowiedzi.Tamat moze zostac ZAMKNIETY.Nie ma co wiecej dopisywac.Pozdro. 8)
rybka_kuba
Dodano
29.09.2003 15:23:56
rybka_kuba:
MarcinX:
1830 mhz
malo, oj malo.o 60zl drozej i bedzie 2.2Celeron.

Te 1830 mhz na Bartku jest szybsze niz Celaron nawet 3.0ghz. Nie kupuj Caleranów (jesli masz zamiar grac na komputerze), a co do procków to:

Jesli jestes mega bogaty: Athlon 64 FX (Jakies 3000zl z plytka), ale narazie sie nie oplaca kupowac bo to nawosc i za niedlugo bedzie tansza)

Jeste masz kase: P4 2.4HT, ale to rozwiazanie jest o tyle nie dobre ze amd podobną predkosc oferuje kilka razy taniej.

Jesli zalezy ci na szybkim procu a nie masz kasy:
Barton 2500+ – bardzo dobry procesor jak za swoja cene, mozna go dostec za około 450zl.To jest własnie moj typ dla Ciebie. Do tego jakis porzadny zasilac ( tu tez sie nie sugeruj liczba V tylko firma. Płytake EPOX 8RDA+ , 512ram i (jak jooz jestes fanem NV) GF4 TI4200 (nie kupuj zadnych MX ani FX), z wwszystkim powinienes sie zmiescic w 2000zl i masz b.dobrego kompa)

Jesli Umiesz podkrecac: 1700+ ( wiem ze pisles ze nie bedziesz krecil), jooz chyba wyszly ze sprzedarzy, ale bylo to chyba najlepsza serja procerów. Wieszosc krecila sie ponad 2.2ghz, czyli tyle co najszybsze kanstrukcje AMD. Do tego byl on bardzo tani.

I pamietej zeby Caleronó nie kupowac – pozdrawiam.
elbe
Dodano
29.09.2003 10:59:36
wszystko to o czym mowicie a nawet wiecej :)

i..
http://www.tomshardware.pl/cpu/20030217/images/cpu_chart.gif
Adamusss
Dodano
28.09.2003 22:54:11
Hehe :D
Nawet bez kręcenia jest szybszy :wink:
MarcinX
Dodano
28.09.2003 22:52:53
rybka_kuba:
MarcinX:
1830 mhz

nie moźna w ten sposób porównywać.

Prędkość Athlona o czestotliwości 1,8 Ghz jest porównywalna do Petium 2,5 Ghz – dlatego AMD nazywa procesory porównując ich szybkość do procesorów konkurenta, np AMD 2500+ = Pentium4 2,5 Ghz

Celeron to okrojona wersja Pentium (przede wszystkim o pamięć) i jest o wiele gorsza od Athlona, bardzej moźna go porównać do Durona.
The_judge
Dodano
28.09.2003 22:51:00
Pawek:
MarcinX:
Celeron jest cieniutki w porównaniu z atchlonem 2500.
Nie patrz na taktowanie.

Dokładnie tak jak pisze MarcinX. Nie ta technologia, poza tym jak pisałem bez problemu się kreca i to dobrze kręcą... :wink:
Zeby krecic to trzeba sie znac, i umiec.;)A z tym to juz gorsza sprawa.narex.do jutraa.:)
rybka_kuba
Dodano
28.09.2003 22:48:20
MarcinX:
Nie patrz na taktowanie.

Dokładnie tak jak pisze MarcinX. Nie ta technologia, poza tym jak pisałem bez problemu się kreca i to dobrze kręcą... :wink:
Pawek
Dodano
28.09.2003 22:43:20
Nie patrz na taktowanie.
MarcinX
Dodano
28.09.2003 22:34:44
MarcinX:
1830 mhz
rybka_kuba
Dodano
28.09.2003 22:32:31
1830 mhz
MarcinX
Dodano
28.09.2003 22:18:00
Athlon 2500 ile to bedzie MHZ?
rybka_kuba
Dodano
28.09.2003 22:14:35
Dzieki The_judge za poprawkę. Faktycznie water cooling bardzo pomocny. Wiatraczki oczywiście równieź mogą być, ale tak jak piszesz bedą strasznie głosne, chociaz zastzregam, źe nie wszystkie.

AMD rulez :D
Pawek
Dodano
28.09.2003 22:12:45
Pawek:

Powiem tak, jeźeli ktos ma "kupę" kasy na wydanie to kupuje sobie Pentium 4 3,06 z HT i porzadna płyte główną obsługująca HT i ma problem z głowy i –3000zl. Ale moźna kupić sobie Bartona 2500+ i np. płytę EPOXa 8RDA3+ lub Gigabate GA–7NNXP (osobiście moje marzenie) i sobie go podkręcić.... ohoho i jeszcze więcej (potrzebny tylko dobry zasilacz). Wydaje wtedy raptem 1000–1400(jeźeli Gigabyte) złotych i według mnie ma super sprzęt. Z Bartona 2500+ mozna sobie zrobić 3200+ i oszczędzić 1500zł. Jest jeszcze jeden warunek – przyzwoite pamięci RAM (oczywiście DDR)

niom, zapomniales o chłodzeniu – teź musi być porządne – podejrzewam źe bez WC to sie nie obędzie, chyba źe nie przeszkadza ci huk wentylów (niektore mogą oprowadzic do szewskiej pasji)

odnośnie pytania, to poki co AMD jest bezkonkurencyjny jeźeli chodzi o stosunek cena/jakość, dlatego jeźeli zaleźy ci na oszczędnościach to kupuj Athlona. Jeźeli nie to lepszy jest chyba Pentium (chociaźby z tego powdu źe się tak nie grzeje jak konkurent i ma lepsze zabezpieczenia termiczne)
The_judge
Dodano
28.09.2003 21:55:44
rybka_kuba
Dodano:
28.09.2003 19:38:00
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2