Jakie warunki powinna spełniać firma?

Witam Wszystkich :)

Mam dwa pytania dotyczace legalnosci oprogramowania i sprzetu:)

1.Kto mi wyjaśni czy firma moźe zakupic komputer klasy PC od prywatnej osoby??Czy powinien ten PeCet posiadac jakis certyfikat?(cos mi sie obilo o uszy)Jesli nie, to czy wchodzi w gre umowa najmu PC od tej prywatnej osoby?

2.W przypadku checi zakupu pakietu Office tylko na ten komputer sa jakies wymagania odnosnie rodzaju licencji?

Odpowiedzi: 9

No tak chyba zrobie bo nie chce na razie kupowac nowego kompa:))No to by bylo chyba na tyle w tym temacie:))
dante24
Dodano
01.03.2005 10:39:27
W sumie najwieksze ryzyko – podejmuje sklep sprzedajac komputer bez CE. To oni sa najbardziej narazeni na kontrole itp "perturbacje".

Sposobem na ominiecie CE jest sprzedaz pojedynczych czesci (ktore posiadaja CE) i montaz komputera u klienta (poza sklepem). Sprwdza sie wzgledem prywatnych uzytkownikow.

W firmie – jesli uzywasz kompa po 1 maja – CE musisz miec – jednak sposob jaki napisales ma szanse przejsc, zwlaszcza ze jak sie wydaje tylko Ty bedziesz pracowal na tym kompie.
brtx
Dodano
28.02.2005 23:01:59
Przyznam wam slusznosc z tym CE. Wiedzialem co to oznacza nawiasem mowiac bo nie trudno sie bylo domyslic.Ale moze jest tu sposob na ominiecie tego przepisu. A mianowicie jesli by tak podpisac umowe najmu sprzetu od osoby prywatnej do firmy na jakis tam czas to co wtedy?Dodam ze komp nie ma CE a system zgodnie z prawem zakupuje legalnie w sklepie.Co o tym sadzicie?Osobiscie nie bardzo mi sie podoba to CE bo pewnie przez to na komputerach zarabiaja duze sklepy i korporacje a taki uczciwy Kowalski ktory sklada taniej Pc–ty i sie do tego przyklada juz ich firmie nie sprzeda. Ale oczywiscie nie kazdy Kowalski musi byc uczciwy ale to juz inna bajka;)
dante24
Dodano
28.02.2005 21:42:18
Podobo nawet jeźeli komp składa się z części posiadających CE to nie oznacza to źe on jest zgodny z tym certyfikatem. :?
maq123
Dodano
28.02.2005 18:39:37
CE – najogolniej – certyfikat bezpieczenstwa (w tym elektromagnetycznego). Wymysl Unii, zreszta sluszny wedlug mnie.
Po 1 Maja nie wolno sprzedawac komputerów bez CE ani umieszczać ich w firmach. W domu mozesz miec komputer bez CE, jednak biada temu kto Ci go sprzedal (do 100 000 PL – o ile sprzedajacy byl lustrowny ;)
Bez CE kupisz w malych sklepach, w malych miasteczkach etc a i to coraz rzadziej...)
brtx
Dodano
28.02.2005 18:34:22
eee niech ktos mi jeszcze wyjasni na czym polega ten certyfikat CE.... i na co to komu? :)
Neo_x
Dodano
28.02.2005 14:32:54
Chodzi Ci zapewne o CE – tak powinien go posiadac, i komputer z salonu takowy ma, posiada.
Takze mimio wszytko polecam Salon, a nie kolege :)
brtx
Dodano
25.02.2005 14:06:35
No dzieki za to sprostowanie. A co do tego sprzetu to slyszalem ze jesli go zakupuje firma to musi miec jakis certyfikat.Podobno weszlo to po tym jak weszlismy do UE.Takze podobno, duzo firm ktore skladaja kompy nie ma tego cetryfikatu bo zdobycie go jest kosztowne.Nie wiem moze to wszystko mi sie przeslyszalo a moze cos w tym jest ;)
dante24
Dodano
25.02.2005 11:06:39
1. Legalnosc sprzetu? A kiedy sprzet jest nie legalny? Wtedy kiedy nie jest w ewidencji (srodki trwale). Mozesz kupic ale po co? Kupujac w salonie dostaniesz fakture (odpisy).

2. Kupujac Offica za ca.2000zł mozesz go zainstlowac na jednym komputerze, chocizby w firmie ;) Zamiast takie wydatku polecam OpenOffice – w biurze wypelni doskonale swoje zadanie! A jest zupelnie za frajer...
brtx
Dodano
25.02.2005 01:10:35
dante24
Dodano:
24.02.2005 22:14:15
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1