Jakie partycje?

Chce zrobic na nowym dysku partycje, robie je w windowsie
Zarzadzanie komputerem–>Zarzadzanie dyskami
Pierwsza partycja na ssytem ma byc partycja podsatwaowa?
A kolejne mam tez zrobic podstawowe czy rozszerzone?
Czym one sie roznia?

Odpowiedzi: 18

tak, mozna zapisywac gdzie sie chce
tylko ze Norton Ghost MUSI miec 1 partycje podstawowa wolna, inaczej nie pojdzie

Wiem to stad iz taki problem mialem juz 2 razy, na 2 roznych komputeach i za kazdym razem musialem usumac 1 partycje pdst zeby uruchomic Ghosta. /Tuz przed restartem kompa Ghost wywala komunikat/
Po prostu po restarcie montuje sie on jako partycja podstawowa a jak sa juz 4 to nie ma sie gdzie zamatowac, wiec prosze mi tu bzdur nie pisac ze ja nie wiem o czym mowie!!!!!

EDIT: Znalazlem tresc komunikatu: "Unable to find a free MBR slot in the Virtual Partition DLL. This is usually due to there being no free primary partition slots left on the boot disk"

Sadze ze KAZDY program robiacy obrazy potrzebuje wolnej partycji podstawowej /przeciez nie moze podczepic ci sie do np.c robiac obraz c>>
STMan
Dodano
22.01.2006 17:51:49
Dzięki gusioo, tak tez myslałem.
michas888
Dodano
22.01.2006 17:43:47
Nie wiem jak to jest w Nortonie... ale w Acronis True Image i Paragon Drive Backup bez problemu mozna zapisywac obrazy na dowolnej partycji, podstawowa, rozszerzona...
mettal
Dodano
22.01.2006 17:42:34
michas888:
To nie moge zapisac obrazu partycji systemowej na innej partycji podstawowej??

Moźesz, a to powyźej to bzdury są.
Anonymous
Dodano
22.01.2006 17:41:06
STMan:

Reasumujac: Jezeli chcesz np. zrobic sobie w przyszlosci obraz dysku/partycji/ – np. Norton Ghost to zrob max 3 partycje glowne. Jesli zrobisz 4, zapomnij o mozliwosci robienia obrazow :(

:shock:

To nie moge zapisac obrazu partycji systemowej na innej partycji podstawowej??
michas888
Dodano
22.01.2006 17:40:00
Zrob max 3 partycje podstawowe!!!!!!!!!!!!!
Robienie 4 wg mnie nie ma sensu, gdyz wtedy blokujemy sobie dzialanie niektorych narzedzi dyskowych, ktore potrzebuja 1 wolnej partycji.
Reasumujac: Jezeli chcesz np. zrobic sobie w przyszlosci obraz dysku/partycji/ – np. Norton Ghost to zrob max 3 partycje glowne. Jesli zrobisz 4, zapomnij o mozliwosci robienia obrazow :(
STMan
Dodano
22.01.2006 16:34:13
michas888:
Mam to rozumiec tak,źe jeśli mam parycje rozszerzona i na niej np. 3 dyski logiczne (D,E,F) i źe jak "nadpisze początek dowolnego dysku logicznego" (D,E,F) to strace dane na całej parycji rozszerzonej czyli wszystkich dyskach logiczntch (D,E,F)??

Szczerze mówiąc to nie jestem pewien, ale wydaje mi się źe utrata danych będzie dotyczyc tylko jednej partycji. Poprawcie mnie jeźeli się mylę.

michas888:
I jeszcze jedno – co to znaczy "nadpisanie poczatku dysku logicznego" i w jakich okolicznościch moźe sie to stać (poza tym co pisze Seeker czyli wirus,niewłasciwe narzedzia do partycjonowania (jakieś konkretne?), błędów na dysku), bo chyba podczas formatowania partycji czy to spod prawoklika na danym dysku –> formatuj, czy teź spod instalatora XP ta czynnośc nie ma miejsca, bo wykonywałem to wiele razy i danych nie starcilem na innych dyskach logicznych.

Podczas normalnego uźytkowania nie jest moźliwe coś takiego, niezaleźnie czy np. formatujesz czy defragmentujesz dysk. Za to owszem przypadki wymienione przez Seekera mogą skutkować utratą danych na partycji.
SLAY3R
Dodano
21.01.2006 03:32:09
Dzięki SLAY3R za odpowiedz, to co napisałes jest dla mnie jasne. Pozawole jednak zadać Ci jeszcze jedno/kilka pytań.

Czy mozesz odnieść sie do tego:

Seeker:

Jest jednak tak ,źe struktura partycji rozszerzonej sprawia źe wystarczy nadpisać początek dowolnego dysku logicznego , a utrata danych jest niemal pewna.

źródło –>
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=47809&postdays=0&postorder=asc&start=15

Mam to rozumiec tak,źe jeśli mam parycje rozszerzona i na niej np. 3 dyski logiczne (D,E,F) i źe jak "nadpisze początek dowolnego dysku logicznego" (D,E,F) to strace dane na całej parycji rozszerzonej czyli wszystkich dyskach logiczntch (D,E,F)??
I jeszcze jedno – co to znaczy "nadpisanie poczatku dysku logicznego" i w jakich okolicznościch moźe sie to stać (poza tym co pisze Seeker czyli wirus,niewłasciwe narzedzia do partycjonowania (jakieś konkretne?), błędów na dysku), bo chyba podczas formatowania partycji czy to spod prawoklika na danym dysku –> formatuj, czy teź spod instalatora XP ta czynnośc nie ma miejsca, bo wykonywałem to wiele razy i danych nie starcilem na innych dyskach logicznych.

Jak gdzieś bredzilem to prosze mnie poprawic.
Z góry dzięki
michas888
Dodano
20.01.2006 23:20:44
jacek24:
Partycja podstawowa ma większe uprawnienia i jest stabilniejsza. :)

E tam....

–> michas888
4 podstawowe a to dla tego źe to mniej klikania :D
Moźna mieć max 4 partycje podstawowe na dysku, i jeźeli się nie planuje więcej, to po co bawić się w rozszerzone/logiczne?
Przy pięciu partycjach juź trzeba robić rozszerzoną, ale pamiętać teź trzeba, źe w takim wypadku jak najpierw zrobisz 4 podstawowe, to juź nie załoźysz rozszerzonej. Takźe wtedy moźna np. 3 podstawowe i 2/ lub więcej logicznych które to będą na partycji rozszerzonej).
SLAY3R
Dodano
20.01.2006 22:52:03
Partycja podstawowa ma większe uprawnienia i jest stabilniejsza. :)
jacek24
Dodano
20.01.2006 19:38:53
SLAY3R:
Jeźeli nie planujesz więcej niź 4 partycji to zrób je jako podstawowe.

A dlaczego – pytam bo jestem w podobnej sytuacji jak autor tematu. Jaie sa + i – załoźenia kolejnych partycji podstawowych a nie rozszerzonej a na niej dysków logicznych? Zakladamy ze tworze nie wiecej niź 4 partycje?
michas888
Dodano
20.01.2006 17:53:33
Jeźeli nie planujesz więcej niź 4 partycji to zrób je jako podstawowe.
SLAY3R
Dodano
31.12.2005 15:13:48
Czy z drugiego dysku na ktorym chce miec 1 partycje powinienem zrobic partycje podstawowa czy rozszezona z dyskiem logicznym?
nobsaybot
Dodano
31.12.2005 13:27:40
Czyli tworze partyje podsytwowa (system)
potem z reszty wolego miejsca rozszerzona a potem na tej rozszezonej dyski logiczne D E F
to moj pierwszy dysk
mam jescze 2 uzywam go jako przenosny (jedna partycja) czy mam zrobic rozszezona i z całosci dysk logiczny czy partycje podstawowa?
nobsaybot
Dodano
31.12.2005 11:44:05
Do obu odpowiadających :
A dlaczego (to o tę rozszerzoną pytanie) ?
Rebe
Dodano
31.12.2005 11:41:22
Do obu odpowiadających :
A dlaczego (to o tę rozszerzoną pytanie) ?
Rebe
Dodano
31.12.2005 11:41:22
Partycja podstawowa na system.
Partycja rozezerzona i na niej tworzysz dyski logiczne (literki D, E ,F itd.)
wojtt
Dodano
31.12.2005 11:08:45
Partycja podstawowa na system.
Partycja rozezerzona i na niej tworzysz dyski logiczne (literki D, E ,F itd.)
wojtt
Dodano
31.12.2005 11:08:45
nobsaybot
Dodano:
31.12.2005 09:41:49
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1