jakie CAS dla ramu?
Siema mam pytanie. otóz mam na pokładzie 256 mb ramu ddr pc3200 @ 400 mhz tzn meine MOBO to stary ruski przezytek i te ddrki (a–brandt – elixir – no name) chodzą u mnie na 266 w zwiazku z tym mam pytanie – jak ustwaic cykle w biosie dla tych pamiątek na szynie 266 ? przeciez one teraz eni sa w pelni uzytkowane wiec jak moge podniesc(zmniejszyc) te cykle?oczywiscie w miare bezpiecznie bo musialem zmienic jez z kingstonow ktore byly juz uszkodzone...:P
Odpowiedzi: 4
Mam Elixiry to wiem jak jest. Przy szynia 266 – CL2 i cała reszta na maxa. Tylko jeden warunek: musi mieć napięcie na DDR min. 2,6V. Jak jest mniej – to nawet CL 2,5 mogą być problemy.
u mnie na cas 2.0 komputer sie budzi ale system nierusza:) wyskakuje jakiś błąd po przestawieniu na 2.5 jest wszystko ok.A tak pozatym są tam jeszcze inne ustawienia dla ramu oprócz cas jak to ustawić źeby uzyskac większa wydajność?? na jak największe wartości czy najmniejsze??
Ustaw wg. SPD będzie optymalnie :wink:
Przy obnianiu CL przydalo by sie podniec napiecie. Podnies je z 2.6 na ok 2.8 (jezeli wogole mozesz) Jezeli pamieci so dobre to bez podnoszenia napiecia powinny pojsc na CL 2.5 lub nawet 2. Jezeli sa slabe to bez podnoszenia napiecia nie zmniejszych timingow. Sprawdzaj rozne kombinacje. Pamieci nie zniszczysz. Najwyzej komp nie wstanie i bedziesz musial zresetowac bios. Nic strasznego :)[/list]
Strona 1 / 1