JAKI SKANER?–ZAGŁOSUJ!

Przyszła pora na skaner. Interesuje mnie prosty tani do domowego uźytku. Będę chciał go wykorzystać do przenoszenia do postaci cyfrowej ksiąźek. Z tego teź wynika moje pytanie:

Na rynku dostępne są skanery oparte na dwuch technologiach odczytu tj. LED/CIS (np. Plustek Slim 1200 ) i CCLF/CCD (np. Microtek SkanMaker 3800).

?(?)Newralgicznym podzespołem jest oczywiście przetwornik CCD lub CIS współpracujący z odpowiednią lampą. Czujniki te odpowiedzialne są bezpośrednio za "widzenie" przez skaner kolorów (coraz częściej nawet z 48–bitową dokładnością). W przypadku CCD uźywana jest tzw. zimna lampa katodowa, dająca światło zbliźone do naturalnego. Czujniki tego typu mają dość duźą głębię ostrości, dzięki czemu moźliwe jest skanowanie trójwymiarowych obiektów znajdujących się w pewnej odległości od szyby urządzenia. Czujnik CIS współpracuje z kolei z diodą LED oświetlającą obrabiany materiał światłem o "kolorze" nie całkiem naturalnym – najczęściej z dominantą koloru niebieskiego, i wymaga, aby skanowany materiał ściśle przylegał do tafli skanera. Zaletami elementu CIS są mały pobór prądu oraz bardzo długa źywotność diód LED.(?)? ( http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_48879.html )

Większość skanerów wyposaźona jest w CCD. Czy to znaczy, źe jest on lepszy? Czy fakt, przy CIS materiały muszą przylegać do powierzchni skanera, zwiastuje problemy przy skanowaniu ksiąźki?

Proszę o wszelkie porady dotyczące tego problemu, a takźe o ogólne rady, co do zakupu skanera.

Dzięki.

!!!! ***** !!!!

dodadkowe pytanie:

USB 2???

Zaleźy mi na prędkości skanowania. Jak duźy wpływ ma rodzaj złącza z komputerem?

Odpowiedzi: 4

Co to jest ten preview(skan roboczy)? Piszą, źe to w 10 sekund się robi, ale czy to juz jest wersja do wydrukowania?

PZDR
imani
Dodano
15.09.2003 00:38:03
Zakładając równą cene obydwu przetworników CIS i CCD, który z nich jest lepszą technologią?

Wiem, źe CIS nalezy do nowszej generacji, ale przynajmniej jakis czas temu nie dorównywał faktycznymi moźliwościami CCD. Czy to dalej jest aktualne?
imani
Dodano
14.09.2003 19:27:52
Ja osobiście polecam Microtek SkanMaker 3800. Lampa CCD faktycznie jest lepsza, więc nie ma co inwerstować w skanery, które mają inny przetwornik.
Pawek
Dodano
14.09.2003 00:10:23
CCD skanuje jakby trójwymiarowo.
A CIS gdy połoźy się na nim coś niepłaskiego skanuje to na ciemno
PgX
Dodano
13.09.2003 23:24:48
imani
Dodano:
13.09.2003 22:48:57
Komentarzy: