JAKI SKANER?–ZAGŁOSUJ!
Przyszła pora na skaner. Interesuje mnie prosty tani do domowego uźytku. Będę chciał go wykorzystać do przenoszenia do postaci cyfrowej ksiąźek. Z tego teź wynika moje pytanie:
Na rynku dostępne są skanery oparte na dwuch technologiach odczytu tj. LED/CIS (np. Plustek Slim 1200 ) i CCLF/CCD (np. Microtek SkanMaker 3800).
?(?)Newralgicznym podzespołem jest oczywiście przetwornik CCD lub CIS współpracujący z odpowiednią lampą. Czujniki te odpowiedzialne są bezpośrednio za "widzenie" przez skaner kolorów (coraz częściej nawet z 48–bitową dokładnością). W przypadku CCD uźywana jest tzw. zimna lampa katodowa, dająca światło zbliźone do naturalnego. Czujniki tego typu mają dość duźą głębię ostrości, dzięki czemu moźliwe jest skanowanie trójwymiarowych obiektów znajdujących się w pewnej odległości od szyby urządzenia. Czujnik CIS współpracuje z kolei z diodą LED oświetlającą obrabiany materiał światłem o "kolorze" nie całkiem naturalnym – najczęściej z dominantą koloru niebieskiego, i wymaga, aby skanowany materiał ściśle przylegał do tafli skanera. Zaletami elementu CIS są mały pobór prądu oraz bardzo długa źywotność diód LED.(?)? ( http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_48879.html )
Większość skanerów wyposaźona jest w CCD. Czy to znaczy, źe jest on lepszy? Czy fakt, przy CIS materiały muszą przylegać do powierzchni skanera, zwiastuje problemy przy skanowaniu ksiąźki?
Proszę o wszelkie porady dotyczące tego problemu, a takźe o ogólne rady, co do zakupu skanera.
Dzięki.
!!!! ***** !!!!
dodadkowe pytanie:
USB 2???
Zaleźy mi na prędkości skanowania. Jak duźy wpływ ma rodzaj złącza z komputerem?
Na rynku dostępne są skanery oparte na dwuch technologiach odczytu tj. LED/CIS (np. Plustek Slim 1200 ) i CCLF/CCD (np. Microtek SkanMaker 3800).
?(?)Newralgicznym podzespołem jest oczywiście przetwornik CCD lub CIS współpracujący z odpowiednią lampą. Czujniki te odpowiedzialne są bezpośrednio za "widzenie" przez skaner kolorów (coraz częściej nawet z 48–bitową dokładnością). W przypadku CCD uźywana jest tzw. zimna lampa katodowa, dająca światło zbliźone do naturalnego. Czujniki tego typu mają dość duźą głębię ostrości, dzięki czemu moźliwe jest skanowanie trójwymiarowych obiektów znajdujących się w pewnej odległości od szyby urządzenia. Czujnik CIS współpracuje z kolei z diodą LED oświetlającą obrabiany materiał światłem o "kolorze" nie całkiem naturalnym – najczęściej z dominantą koloru niebieskiego, i wymaga, aby skanowany materiał ściśle przylegał do tafli skanera. Zaletami elementu CIS są mały pobór prądu oraz bardzo długa źywotność diód LED.(?)? ( http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_48879.html )
Większość skanerów wyposaźona jest w CCD. Czy to znaczy, źe jest on lepszy? Czy fakt, przy CIS materiały muszą przylegać do powierzchni skanera, zwiastuje problemy przy skanowaniu ksiąźki?
Proszę o wszelkie porady dotyczące tego problemu, a takźe o ogólne rady, co do zakupu skanera.
Dzięki.
!!!! ***** !!!!
dodadkowe pytanie:
USB 2???
Zaleźy mi na prędkości skanowania. Jak duźy wpływ ma rodzaj złącza z komputerem?
Odpowiedzi: 20
Pawek:
Duźo (od paru do parunastu mega).
nawet wiecej :!:
Duźo (od paru do parunastu mega).
no właśnie nie wiem...
ile miejsca zajmuje taka fotkao formacie A4 albo A5 w rozdzielczości 1200dpi, a ile w 600dpi?
ile miejsca zajmuje taka fotkao formacie A4 albo A5 w rozdzielczości 1200dpi, a ile w 600dpi?
człowieku a wiesz ile mega miała by ta fotka :?:
P.S pomysl najpierw zanim poprosisz o coś mało realnego :!:
P.S pomysl najpierw zanim poprosisz o coś mało realnego :!:
czy ktoś mógłby zamieścić tutaj jakąs fotkę zeskanowną w max rozdzielczości na skanerze 600x1200 i jakąś w większej rozdzielczości np 1200x2400??
Nie rozumiem jeszcze kilku pojeć uzytych w testech Chipa: –skanowanie wsadowe
–skalowanie obrazu
–skanowanie Lady2 (potem podaja rozdzielczość i bity)
Jak to mi wyjasnicie to juź chyba wszystko będę wiedzieć o skanerach :wink:
Update: Jeszcze jedna ciękawa rzecz mi przyszła do głowy. Dotyczy mianowicie opcji faksowania niektórych skanerów. Czy jak sobie sprawie skaner to bedę mógł z kompa zrobic fax i jak tego dokonać???
–skalowanie obrazu
–skanowanie Lady2 (potem podaja rozdzielczość i bity)
Jak to mi wyjasnicie to juź chyba wszystko będę wiedzieć o skanerach :wink:
Update: Jeszcze jedna ciękawa rzecz mi przyszła do głowy. Dotyczy mianowicie opcji faksowania niektórych skanerów. Czy jak sobie sprawie skaner to bedę mógł z kompa zrobic fax i jak tego dokonać???
OKI dzięki za rady. To jest dylemat taki jak przy wyborze laptopa i stacjonarnego PC. Stacjonarny jest lepszy, ale większy. Laptop droźszy, nie taki mocny, ale za to mieści się do tornistra.
Jak to mówi poeta: Osiołkowi w źłoby dano... :wink:
Ale bądźcie tu mądrzy.
Mam dwa skanery i urządzam głosowanie. Kto jest za http://www.plustek.com/products/slim1200.htm niech podniesie rękę i nacisnie przycisk. To samo kto jest za http://www.microtekusa.com/sm3800.html#specs
A to źeby wam tak łatwo nie było: http://topten.chip.pl/compare.php?tt_name=Skanery&tt_id=15&tt_cmd=4
Jak to mówi poeta: Osiołkowi w źłoby dano... :wink:
Ale bądźcie tu mądrzy.
Mam dwa skanery i urządzam głosowanie. Kto jest za http://www.plustek.com/products/slim1200.htm niech podniesie rękę i nacisnie przycisk. To samo kto jest za http://www.microtekusa.com/sm3800.html#specs
A to źeby wam tak łatwo nie było: http://topten.chip.pl/compare.php?tt_name=Skanery&tt_id=15&tt_cmd=4
Najlepiej będzie jak poprosisz w sklepie o test dwóch skanerów jeden ccd drugi cis. Napewno sprzedawca się zgodzi, w końcu klient nasz pan. Zrobisz kilka skanów i wybierzesz to co będzie najbardziej ci odpowiadać.
imani:
Czy jakis moderator mógłby sie ustosunkować do sporu o to która technologia jest nowsza? CIS czy CCD?
powiem Ci tak : wszystkie skaner z górnej półki mają czujnik obrazu CCD, np
* Canon CanoScan D2400UF (2180 zł)
* CANON CanoScan 8000F ( 1650 zł)
* hp scanjet 4570c (1010 zł)
* MICROTEK ScanMaker 5900 (1090 zł)
wiec pewnie ta technologia jest lepsza
ja? surowy? no co ty :)
Ale sam przyznaj, źe mogłeś tutaj zapytać, wkońcu to topic o skanerach i to załoźony przez ciebie.
Ale sam przyznaj, źe mogłeś tutaj zapytać, wkońcu to topic o skanerach i to załoźony przez ciebie.
Ech... ten Slayer to taki surowy :oops: :lol:
imani w nowym topicu:
Czy naprawde wykorzystam przewage CCD nad CIS? Czy przyjęta za standard technologia CCD naprawdę lepiej się sprawdzi w skanowaniu ksiąźki. Czy uniknę efektu xero na przetworniku CCD? Do czego tak naprawde wykoźystuje się skan obektów 3D???
Ale ja to tu wklejam, bo nie widzę potrzeby zakładania nowego wątku. Tamten topic wywaliłem.
MMMMMMM... właśnie oglądałem Plustek Slim 1200. Jest taki malutki, źe aź się chce go miec w domu. Przy tym skanuje strone w 300 dpi w 19 sek.
Pytanko: Skoro CIS działa podobnie do zwyczajnego Xero(jak karka jest oddalona to skanuje na ciemno, albo jak jest gruba ksiąźka to ciemny jest środek między stronami), to czy jest opcja rozpoznawania przez skaner, albo definiowania powierzchni do pobrania. Czyli jak jest format mniejszy niź A4 to czy moge się ustrzec słynnego zakrywania kartkami pozostałego obszaru na szybie czytnika. Moźe to jest robione automatycznie przez skaner?
Jeszcze: chętnie usłysze jakąs opinie od kogoś kto zdecydował sie na CIS. Czy źałuje swej decyzji? Moźe Satysfakcja 100%?
Czy jakis moderator mógłby sie ustosunkować do sporu o to która technologia jest nowsza? CIS czy CCD?
Pytanko: Skoro CIS działa podobnie do zwyczajnego Xero(jak karka jest oddalona to skanuje na ciemno, albo jak jest gruba ksiąźka to ciemny jest środek między stronami), to czy jest opcja rozpoznawania przez skaner, albo definiowania powierzchni do pobrania. Czyli jak jest format mniejszy niź A4 to czy moge się ustrzec słynnego zakrywania kartkami pozostałego obszaru na szybie czytnika. Moźe to jest robione automatycznie przez skaner?
Jeszcze: chętnie usłysze jakąs opinie od kogoś kto zdecydował sie na CIS. Czy źałuje swej decyzji? Moźe Satysfakcja 100%?
U mnie zapisuje ostatni prescan (ten co widać w oknie podglądu). Przeszukaj foldery w których masz pliki od skanera.
UPDATE:
Ustatni prescan znajduje się u mnie w C:windows wain_32A4S2600X\r w formacie bmp.
UPDATE:
Ustatni prescan znajduje się u mnie w C:windows wain_32A4S2600X\r w formacie bmp.
Co sądzicie szanowni czytelnicy o firmie Umax? Posiada ona w ofercie model Astra 4700, który skanuje kartke A4 w rozdzielczości Lady2 (cokolwiek to oznacza)300 dpi 24 bit przez jedyne 12 sekund. Dla porównania w skanerach HP sam prescan trwa 10 s., w innych markach 15 a nwet 30 s.
Czy preskan jest gdzies zapisywany ? Bo nie zauwazylem. To tylko to co mozna zobaczyc na monitorze.
imani:
Oczywiście, jeśli chodzi o skanowanie zdjęć to na pewno za mało, ale czy to wystarczy źeby przenieść do komputera obraz kartki z textem(np. z ksiąźki)?
skan roboczy – jak juź ktos powiedział – słuźy praktycznie tylko do podglądu skanowanej kartki, np. kładziesz kartkę na skanerze, robisz "prescan" i patrzysz, czy równo połoźyłeś kartkę i nie zostaną obcięte jakieś jej elementy.
Prescan, jest to scan ale w bardzo niskiej rozdzielczości (mniej wiecej 80 dpi), dlatego tak krótko trwa. Wydaje mi się, źe prescan nie wystarczy do przeniesienia obrazu z kartki do kompa. Po prostu text bedzie niewyraźny (lub całkowicie niewidoczny, "nierozczytywalny" – zaleźy od wielkości czcionki). W miare dobry scan (rozczytywalny) textu jest w rozdzielczości tak od 150–200 dpi (mogę się mylić, bo dawno nie scanowałem :roll: )
CCD
CCD technology is responsible for having made scanning a desktop application and has been in use for a number of years in devices such as fax machines and digital cameras.
CIS
CIS is a relatively new sensor technology which began to appear at the budget end of the flatbed scanner market in the late 1990s. (...)The result is a scanner that is thinner and lighter, more energy efficient and cheaper to manufacture than a traditional CCD–based device – but that is not, as yet, capable producing as good results.
( http://www.pctechguide.com/18scanners.htm#CCD )
Stąd wnioskuje, źe CIS jest jednak nowszą technologią.
Jeszcze sprecyzuję pytanie o skan roboczy. Oczywiście, jeśli chodzi o skanowanie zdjęć to na pewno za mało, ale czy to wystarczy źeby przenieść do komputera obraz kartki z textem(np. z ksiąźki)?
USB 2, z tego co wiem, to cecha jedynie drogich skanerów. Czy znacie moźe jakiś model z tymźe ulepszeniem o w miarę przyzwoitej cenie?
CCD technology is responsible for having made scanning a desktop application and has been in use for a number of years in devices such as fax machines and digital cameras.
CIS
CIS is a relatively new sensor technology which began to appear at the budget end of the flatbed scanner market in the late 1990s. (...)The result is a scanner that is thinner and lighter, more energy efficient and cheaper to manufacture than a traditional CCD–based device – but that is not, as yet, capable producing as good results.
( http://www.pctechguide.com/18scanners.htm#CCD )
Stąd wnioskuje, źe CIS jest jednak nowszą technologią.
Jeszcze sprecyzuję pytanie o skan roboczy. Oczywiście, jeśli chodzi o skanowanie zdjęć to na pewno za mało, ale czy to wystarczy źeby przenieść do komputera obraz kartki z textem(np. z ksiąźki)?
USB 2, z tego co wiem, to cecha jedynie drogich skanerów. Czy znacie moźe jakiś model z tymźe ulepszeniem o w miarę przyzwoitej cenie?
Opcja preview słuzy do szybkiego podglądu skanowanego materiału. Wykonuje się go za kaźdym razem, gdy cos skanujemy. Potem dopiero zaznaczamy fragment, który chcemy zeskanować, itp. Nie nadaje się do niczego, gdyź jest w bardzo słabym DPI (jakości)
Akurat jest na odwrót:) CCD nalezy do nowszej generacji.
imani:
Wiem, źe CIS nalezy do nowszej generacji, ale przynajmniej jakis czas temu nie dorównywał faktycznymi moźliwościami CCD. Czy to dalej jest aktualne?
Akurat jest na odwrót:) CCD nalezy do nowszej generacji.
imani:
Co to jest ten preview(skan roboczy)? Piszą, źe to w 10 sekund się robi, ale czy to juz jest wersja do wydrukowania?
PZDR
oznacza to źe zanim zeskanujesz moźesz obejźeć jak to będzie wyglądało i ewentualnie zrobić poprawki raczej nie nadaje sie to do wydruku przynajmniej u mnie(snap scan 1236s agfy).
moje rady:
1.zwróć uwagę na długość gwarancji
2.serwis w twojej okolicy
3.dołączane oprogramowanie
4.pobaw się jesli to moźliwe w sklepie róznymi markami wtedy bez problemu znajdziesz coś dla siebie.
5.nie sugeruj sie ceną czasmi warto dać parę złoty wiecej
6.i oczywiście usb 2