jaki RAM najlepszy ?
Moj komputer sypał się non stop! ciagłe zwisy, wolna praca, blue screeny, po wymianie zasilacza z jakiegos Megabajta na Chieftecha 350W, problemy ciągle występowały, wymieniłem sie więc z kuzynem ramem [mam Ram Elixira 400Mhz, on kuzyna mam jakis 8inny 333Mhz–ale dokładnie nie wiem jaki] teraz u mnie chodzi wszystko dobrze, a u kuzyna cały system sie wali!
mam procesor
Właściwości procesora
Typ procesora AMD Athlon XP–A, 2200 MHz (5.5 x 400) 3200+
Nazwa kodowa Barton
[to z AIDY :)]
i słyszałem ze pod taki procesor lepszy jest ram 333Mhz –> czy to prawda?
i tak wogole jaki ramsobie kupic? słyszałem tylko o Kingstonach [ale sa dosc drogie] jest coś równie dobrego lecz tanszego ? bo chieftech troche nadwyręźył mój budzet :)
pozdrawiam
mam procesor
Właściwości procesora
Nazwa kodowa Barton
[to z AIDY :)]
i słyszałem ze pod taki procesor lepszy jest ram 333Mhz –> czy to prawda?
i tak wogole jaki ramsobie kupic? słyszałem tylko o Kingstonach [ale sa dosc drogie] jest coś równie dobrego lecz tanszego ? bo chieftech troche nadwyręźył mój budzet :)
pozdrawiam
Odpowiedzi: 9
espen:
Nie mówię źe są złe ale niektóre poprostu są bardzo nie stabilne na tych plytach. Mogłeś trafić akórat OK.
Mit który ciągnie się do dzisiaj.
Czasami zdarza się źe kostki "gryzą" się z płytą,niezaleźnie od firmy :wink:
Ale faktem jest źe Twinmosy zeszły na psy.
Nie mówię źe są złe ale niektóre poprostu są bardzo nie stabilne na tych plytach. Mogłeś trafić akórat OK.
czemu nie polecasz twinmosow do abita?? Zlozylem 2 komputery w takim zestawieniu i nie ma problemow
jeśli chcesz jakiseś dobre ramy to Kingstony moźe TwinMosy (jeśli nie masz płyty Abita). Sam mam Kingstony 512–400 i śmigają super
mysz0n:
masz fsb ustawione na 200 sam to przeciez napisales
komputer sypał się non stop! ciagłe zwisy, wolna praca, blue screeny
Objawy zepsutej pamięci.
słyszałem ze pod taki procesor lepszy jest ram 333Mhz –> czy to prawda?
Bartony pracują na szynie 333, czyli kupując ram 333 moźesz ustawić synchroniczną prace pamięci z procesorem. Hmmm, wygląda logicznie, ale są dwa "ale". Pamięć 333 i 400 kosztuje w sumie tyle samo i jakby nie było czterysetke moźna ustawić na częstotliwości magistrali 333 (czyli zluzować częstotliwość) dzięki czemu będziesz w stanie ustawić ostrzejsze timingi pamięci.
Na polskim rynku nie ma zbyt duźego wyboru wśród pamięci wysokiej klasy, ale te zapewne cię interesować nie będą. Z tych tanich i dobrych (nie z punktu OC) to właśnie Kingstony, Kingmaxy. Ich plusem jest to źe wielokrotnie moźna spotkać oferte tych pamięci z gwarancją doźywotnią, trzeba tylko poszukać.
memtestem juz sprawdzałem– chyba z 8 godzin robił sie test i "niby" nic nie wykrył– a jednak– to ram! tylko teraz jaki kupic ???
moźe pamięć jest uszkodzona, sprawdz mamtestem
nie wiem za bardzo jak mam fsb ustawiony– gdzie to mozna sprawdzic ? i suma sumarum jaki kupic ram? i jeszcze jedno: co myslicie o ramie z allegro ?duze ryzyko?
Strona 1 / 1