Jaki dysk

Hello!!

Mam problem z wyborem twardziela...
Zamierzam kupić coś porządnego, bo na Quantum Fireball'u Ict 15 20 długo juź nie pociągnę .....

Płytka Gigabyte GA–7VA

Dokładniej moje pytanko brzmi:
Czy jest sens kupować dysk z 8MB cache'u, no i którego producenta wybrać (Western Digital czy Maxtor, a moźe któregoś innego)... pojemność minimum 80GB....
pułap cenowy, nie ma (aź takiego wielkiego) znaczenia
chodzi mi o porządny, szybki i pojemny dysk.... przydałoby się aby nie pracował jak śmigłowiec ale przecieź wszystkich warunków nie da się spełnić

Śliczne dzięki... pozdrowienia z Białegostoku

Odpowiedzi: 20

Ja mam dwa dyski.Zreszta wymienione sa ponizej.Baracuda IV 40GB 7200 rpm i WD CAVIAR 10.2GB 7200 rpm.i jest dobrze.Baracude mam juz 1rok i 2 miesiace 36msc gwarancji.A WD mam 4 lata i jeszcze zamierzam go miec drugie tyle;) ciekawe czy wytrzyma.Takie zestawienie firm jest dobre.Tylko wieksze dyski.
rybka_kuba
Dodano
04.10.2003 16:17:09
Ja mam takie pytanie czy częstko wynosicie swoje dyski.

W wakacje zmienilem sobie na Barracude 80GB 7.200. No i jak na razie jest bardzo dobrze. Tylko zastanawia mnie jedno czemu tak duźo piszecie o tym źe sie wam dyski psują. Miałem dysk Samsunga (gowno) i przez 2 lata z ogonem mi dobrze chodzi. Wynosze go gdzie sie da i w ogole. Swoja barracude tez pare razy wynioslem.

Co do dyskow to mysle ze Seagate i WD to sa jedne z lepszych, chociaz Maxtor tez nie jest zly moj kumpel go ma i mu naprawde dobrze chodzi i poza tym Maxtory maja ATA 133.
Raczej odradzam Samsunga jest slaby ale chyba sie tak czesto nie psuje, chociaz nie wiem jak z nim teraz jest. Ma 3 letnia gwarancje to jest +.
Nie wiem do konca jak jest z IBM'ami, to raczej porzadna firma. Inny qmpel ma IBM'a 40 GB i nie widzialem ze cos sie pruło.

Co jak co ale wybor dysku to powazna sprawa. Powodzenia.
Cave
Dodano
04.10.2003 00:07:30
wiesz ja bym ci powiedział źe miom zdaniem najlepszy jest filmy wester digital ja mam 40gb i jest spox i mysle źe ta firme bym ci polecił :wink: :wink: :wink:
mefisto_k
Dodano
03.10.2003 22:23:34
kwladarz:
eftrzy:
Co do gwarancji to wszystkie dyski z 8Mb cache mają 3 LATA GWARANCJI ! niezaleznie od producenta.

NIEPRAWDA!!!
Ciekawe skąd masz takie informacje???

PRAWDA !!! – wyobraź sobie źe handluje sprzętem
eftrzy
Dodano
03.10.2003 19:22:27
pbartek:

A gdzi go kupiłeś na aukji czy w sklepie bo taki dysk to chyba 6 stów?

Nie troszkę ponad 500 kosztuje, a naprawdę super!!! Teź mam i jestem coraz bardziej zadowolony z niego.
kwladarz
Dodano
26.09.2003 22:20:56
CHECK–IT:
Bardzo polecam dysk Western Digital Caviar 120GB 8 mb cache 7200! Cichutki , szybki i pojemny a przede wszystkim TANI! :) Ja mojego kupiłem 2 miechy temu za 470zeta

A gdzi go kupiłeś na aukji czy w sklepie bo taki dysk to chyba 6 stów?
pbartek
Dodano
26.09.2003 21:02:02
Gwarantuje, źe IBM ma najgorsze dyski wtym układzie słonecznym.
Dwa miałem. Jeden wymieniłem na gwarancji i rzęzi, drugi padł i wymieniłem na maxtora. Maxtor choc na początku cichy od jakiegos miesiąca czy dwuch wydaje takie jakies dziwnę stęki, o crashu windowsa co kilka godzin juz nie wspomne, ze czekam tylko aź się wyłoźy na dobre. Gwarancja gdzies pod koniec jesieni mija wiec trzymajcie kciuki. Moźe się rypnie przed jej upływem.
Takźe od Maxtorów i IBMów trzymajcie sie zdala!!!!
imani
Dodano
16.09.2003 02:44:53
eftrzy:
Co do gwarancji to wszystkie dyski z 8Mb cache mają 3 LATA GWARANCJI ! niezaleznie od producenta.

NIEPRAWDA!!!
Ciekawe skąd masz takie informacje???
kwladarz
Dodano
16.09.2003 02:34:27
eftrzy
Dodano
15.09.2003 15:59:10
ja mam od roku barracuda 4 40gb 7200 obrotów, nie naźekam, nic się z nim nigdy nie działo, jest cichy i działa bez problemów, więc polecam barracuda :D :D :D
neo340
Dodano
12.09.2003 19:11:15
Baldur's_Gate_II:
Panowie którzy polecają Seagate :)
Otóź przy pracy gdy ktos przez przypadek szturchnie komputer, dyski potrafią sie popsuc :) stracilem juz 2 :) Kupilem maxtora i gul :) Polecam Maxtory. Narazie

Hehe !!!
W moim pudle siedzą dwa seagate 20gb i 60gb.
Dyski mają ok. 2 lata i nigdy nie było z nimi problemu.
Komp stoi w dosyć ruchliwym miejscu a mam jeszcze dwie młodsze osoby w domu ( ze mnie teź źadna baletnica ) :wink: .
Buda juź się ledwo trzyma a dyski PERFEKTO :!: :!:
I nie mówię źe seagate są najlepsze (chociaź moźe są) poprostu jak ktoś ma pecha to obojętnie czy to ibm,maxtor czy seagate kaźdy moźe sie rozsypać.
Teź polecam seagate mam dwa i sie nie zawiodłem.
MarcinX
Dodano
12.09.2003 02:57:23
Panowie którzy polecają Seagate :)
Otóź przy pracy gdy ktos przez przypadek szturchnie komputer, dyski potrafią sie popsuc :) stracilem juz 2 :) Kupilem maxtora i gul :) Polecam Maxtory. Narazie
Baldur's_Gate_II
Dodano
12.09.2003 01:13:36
The_judge:
kwladarz:
Odpowiem rzeczowo:
Dla mnie na pierwszym miejscy jest czas gwarancji – Seageate na Barracudy daje tylko rok!!

bla bla bla... moze po prostu zrobili Cie w bambuko w Twoim sklepie. Wlasnie sprawdzilem papiery i mam na Baracude 3 letnia (az do 2006) gwarancje :)

Nikt nikogo nie robi w źadne bambuko :D – wszystko zaleźy od serii dysków i kraju przeznaczenia produkcji – kupisz Barracudy z 1,2 lub 3 letnią gwarancją – ale róźnica cenowa jest KOLOSALNA!!! Czasem firmy robią promocje i dają dłuźszy czas gwarancji na sprzęt. Poszperaj na stronach Seageate'a a zobaczysz jak kształtował się czas gwarancji w ciągu ostatnich lat.
kwladarz
Dodano
04.09.2003 17:34:44
Niektóre modele mają 12 miesięcy a niektóre 36 misięcy, dlatego trzeb się dokładnie wypytać sprzedawcy.
SLAY3R
Dodano
03.09.2003 20:07:05
kwladarz:
Odpowiem rzeczowo:
Dla mnie na pierwszym miejscy jest czas gwarancji – Seageate na Barracudy daje tylko rok!!

bla bla bla... moze po prostu zrobili Cie w bambuko w Twoim sklepie. Wlasnie sprawdzilem papiery i mam na Baracude 3 letnia (az do 2006) gwarancje :)
The_judge
Dodano
03.09.2003 19:32:51
Zakupilem sobie niedawno WD800JB Caviar 80GB,8,9 ms 7200 RPM 8 Mb cache Transfer wew 602 Mbits/s ATA 100
chodzi cichotko bez rzadnych problemow 3 lata gwarancji poolecam
alienss
Dodano
03.09.2003 02:29:09
Dzięki wszystkim, jak na rzie czekam na obniźkę cen, bo poszły lekko w góre....

Jeszcze raz dzięki
ivoneck
Dodano
03.09.2003 01:13:33
kwladarz:
Odpowiem rzeczowo:
Dla mnie na pierwszym miejscy jest czas gwarancji – Seageate na Barracudy daje tylko rok!! zaś Maxtor chyba dwa, Samsung na większość 3 i Caviar (WD) teź 3.

I tu się zgodzę, gwarancja jest waźna, nigdy nie wiadomo kiedy dysk poleci. Nie zawsze w takim przypadku jest tylko wina dysku. A 3 lata, które dają na Caviara (którego sam posiadam – 80GB, 7200 obr/min, 8MB Cache) pozwalają mi jako tako spać spokojniej. Poza tym Caviar jest cichy i szybki.
mars28
Dodano
02.09.2003 14:36:24
Bardzo polecam dysk Western Digital Caviar 120GB 8 mb cache 7200! Cichutki , szybki i pojemny a przede wszystkim TANI! :) Ja mojego kupiłem 2 miechy temu za 470zeta
CHECK–IT
Dodano
01.09.2003 13:28:53
kwladarz:
CACHE 8MB przyda ci się tylko wtedy, gdy obracasz kilkoma GB danych ciągle na dysku (w moim przypadku oprogramowania CAD typu MES, profesjonalna obróbka grafiki itp...). Więc jeśli tego nie robisz, to w zupełności wystarczy ci dysk standardowy (2MB cache'u).

Róźnica w cenie jest niewielka, a w wydajności całkiem spora (Nie tylko w podanych przez ciebie przykładach. Przyspiesza obróbka wideo, a nawet gry).
krecik
Dodano
01.09.2003 02:16:48
ivoneck
Dodano:
31.08.2003 12:35:32
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2