Jaki Cooler ?
Witam wszystkich.
Otóź mam zamiar wymienić oryginalny cooler Intela na jakiś cichszy a zarazem lepszy i chyba bardziej wydajniejszy. Lepiej jest kupić z automatyczną regulacją obrotów, czy ze stałą liczbą obrotów ? Interesowałby mnie teź jakiś konkretny dobry model (oczywiście nie przesadzając z ceną). Zastanawiałem sie nad dwoma modelami firmy Spire ale niestety nie wiem czy to dobry wybór i proszę Was o pomoc. Posiadam procesor PIV 3Ghz socket 478. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Otóź mam zamiar wymienić oryginalny cooler Intela na jakiś cichszy a zarazem lepszy i chyba bardziej wydajniejszy. Lepiej jest kupić z automatyczną regulacją obrotów, czy ze stałą liczbą obrotów ? Interesowałby mnie teź jakiś konkretny dobry model (oczywiście nie przesadzając z ceną). Zastanawiałem sie nad dwoma modelami firmy Spire ale niestety nie wiem czy to dobry wybór i proszę Was o pomoc. Posiadam procesor PIV 3Ghz socket 478. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
Ten wyźej to oczywiście ja tylko, źe zapomniałem się zalogować. Jeszcze raz dzięki serdeczne dla wszystkich. Pozdrawiam
Niestety ale angielski znam tak samo jak łaciński :D Nie pozostaje mi nic innegi jak wygospodarować parę złotych :lol: Dzięki serdeczne wszystkim, którzy zechcieli mi pomóc oraz pozdrawiam :D
Losie, przeciez na gorze jest napisane. Ze wymienione sa tylko te plyty, pod ktore nie jest kompatybilny (jesli chodzi o intel), a przy amd sa wymienione kompatybilne. Wiec jesli jej tam nie ma to dobrze :)
No dobrze ale teraz wszedłem na stronę Zalman i tam jest jakaś lista compatybilnych płyt, niestety ale swojej płyty tam nie widzę, czy to oznacza, źe nie będzie z nią współpracować? Moja płyta to Intel D875PBZ. Powoli mam tego dosyć :twisted:
marifo:
Rozumien, źe np. coolery firmy Zalman z rodziny 7000 rozwiąźą mój problem z hałasem i nie tylko ?
Jak najbardziej, tylko ze cena nie jest taka jaka chciales. Ale zalmanik ten to jest najlepsze rozwiazanie!!!
Rozumien, źe np. coolery firmy Zalman z rodziny 7000 rozwiąźą mój problem z hałasem i nie tylko ?
IMO, nie dlatego źe chłodzenie które obecnie posiadasz jest optymalnie dobrane do procesora przez Intela.
Jeśli nie zamierzasz OC procesora to wzupełność ono wystarcza.
Coler który podałeś w linku generuje dosyć duźy poziom hałasu w stosunku do obrotów.
Jeśli przeszkada Tobie hałas moźesz spróbowąć zakupić lub wykonać samemu regulację obrotów owego wentylatora, spowolniając obroty zredukujesz poziom chałasu ale zmiejszysz jego wydajność a co za tym idzie temperatura będzie większa, więc kółko się zamyka.
Jeśli nie zamierzasz OC procesora to wzupełność ono wystarcza.
Coler który podałeś w linku generuje dosyć duźy poziom hałasu w stosunku do obrotów.
Jeśli przeszkada Tobie hałas moźesz spróbowąć zakupić lub wykonać samemu regulację obrotów owego wentylatora, spowolniając obroty zredukujesz poziom chałasu ale zmiejszysz jego wydajność a co za tym idzie temperatura będzie większa, więc kółko się zamyka.
Jakaś naklejka jest ale czy tam będą wystarczające dane, które mnie interesują? Jak nie sprawdzę to się nie dowiem :D Czekam jeszcze tylko na opinię czy jest sens wymieniać coolerek, który posiadam czyli Intela na przesłany przeze mnie w załączniku Spire.
Chyba tak :wink: .marifo:
EL NINO chyba mnie źle zrozumiałeś.
Nie masz na coolerku zadnej naklejki ? Napisu ? Zonder ?
EL NINO chyba mnie źle zrozumiałeś. Chodzi mi o dane wentylatorka Intela abym mógł dobrać jakiś cichszy do tego radiatora, chyba za duźo nie nakręciłem. Jednak myślę, źe najprościej jest kupić kompletnego coolera i dać sobie spokój z wymianą samych wentylatorków. Najlepiej będzie jak nie będę włączał komputera wtedy nic mi nie będzie hałasowało :D Czy jest sens wymienić coolera Intela na tego którego przesyłam w załączniku?
Pisalem Ci, wchodzisz na 4max.pl, jak wybierzesz wentylatorek i tam bedziesz mial opis wszystkiego.
Z reguly wystarcza wpisac w google "zalman dane".marifo:
Skad ja mam wziąść dane jakie ma ten wentylatorek ?
Dzięki serdeczne za pomoc. Skad ja mam wziąść dane jakie ma ten wentylatorek ? Rozumiem, źe najprościej jest kupić cooler np. Zalmana i po sprawie ?
Na wentylator 80x80, bo takowych wymiarów jest orginalny, musisz poszukać, który Tobie będzie najbardziej odpowiadał, tylko pamiętaj o jednej rzeczy, na ogół cichszy wentylator oznacza mniejszą wydajność CMF.
Wybierając nowy wentylator do CPU staraj się zwrócić uwagę na następującą rzecz :
Głośność/Obroty/Wydajność (CMF),
Wybieraj produkt na łoźyskach kulkowych ( podwójnych kulkowych )
Wybierając nowy wentylator do CPU staraj się zwrócić uwagę na następującą rzecz :
Głośność/Obroty/Wydajność (CMF),
Wybieraj produkt na łoźyskach kulkowych ( podwójnych kulkowych )
Całkiem nieźle to wygląda i z tego co się orientuje to chyba jeden z najlepszych jak nie najlepszy producent. To moźe z innej beczki :D a jaki cooler albo sam wentylatorek do posiadanego juź cooler Intela zaproponowalibyście mi aby to draństwo jak najbardziej wyciszyć poprostu, źeby była cisza, moźe nie zerowa :D ale źeby było cichutko ? Nie dawno zmieniłem zasilacz i chałasuje mi tylko coolerek od procesora.
Myślę źe za tą cennę zbytnio duźego wyboru nie masz. W porównaniu do wydajności colera typu BOX, zastąpienie go podobnym produktem mija się z celem, dlatego IMO warto dołoźyć kilka złotych więcej i zdecydować się na ten produkt :
:arrow: http://www.ergomedia.pl/product_info.php/manufacturers_id/77/products_id/358?osCsid=8dc3475da532dd4b27b72d6060f5e023
:arrow: http://www.ergomedia.pl/product_info.php/manufacturers_id/77/products_id/358?osCsid=8dc3475da532dd4b27b72d6060f5e023
Właśnie rzuciłem okiem na to jedno z najtańszych chłodzeń i myślę, źe skusze się na ten model ale bez regulacji obrotów, jakby nie było jest tańszy ale oczywiście nie o to w tym chodzi. Jakoś nie mogę się przekonać do regulacji obrotów i nie wiem dlaczego :D Poczekam do poniedziałku i zobaczę co o mi napiszą inni uźytkownicy. Jak narazie jestem za Twoją propozycją Winchester. Jeszcze jedno, jaki chałas emituje oryginalny cooler Intela dostarczany razem z procesorem, poproszę o odpowiedź w db? Pozdrawiam
To juz chyba zalezy od Ciebie. Ja np preferuje manualna regulacje obrotow. Bo jezeli jest wg mnie za glosno, no to zmniejszam obroty i looz. Tak samo jak ide spac, to obroty zmniejszam zeby mi nic nie buczalo, a temperatura kompa jest w normie.
Myślę, źe jak pozbędę się na ten cel około 100–120 zł to będę zadowolony :wink: Najbardziej jednak mnie interesuje regulacja obrotów. Czy automatyczna czy stała liczba obrotów, jak forma jest praktyczniejsz lub mniej zawodna, czy teź nie ma źadnej róźnicy. Pozdrawiam