Jaką predkość RAM–ów
Witam !
Chcę teraz dokupić ram–y do komputera.Mam juź 256mb i teraz chce dokupić 512 tylko nie wiem jakiej prędkości :(.Są róźne np.DDR PC–266, DDR PC–333, DDR PC–400 i szybsze.Mam płyte główną Matsonic 9107C Socket 478 VIA P4X266 i nigdzie nie mogę się dowiedzieć jaką obsługuje prędkość :(.Te 256mb co mam są dziwne.Program Aida32 ukazuje mi takie dane:
Rozmiar modułu 256mb
Typ pamięci DDR SDRAM
Szybkośc pamięci PC2100 (133MHz) !!!!!!
133MHz !! Takiej wogóle chyba nie ma !!
A wogóle bym chciał jak juź to kupić szybszą pamieć! Z góry dzieki za odpowiedzi
Chcę teraz dokupić ram–y do komputera.Mam juź 256mb i teraz chce dokupić 512 tylko nie wiem jakiej prędkości :(.Są róźne np.DDR PC–266, DDR PC–333, DDR PC–400 i szybsze.Mam płyte główną Matsonic 9107C Socket 478 VIA P4X266 i nigdzie nie mogę się dowiedzieć jaką obsługuje prędkość :(.Te 256mb co mam są dziwne.Program Aida32 ukazuje mi takie dane:
Rozmiar modułu 256mb
Typ pamięci DDR SDRAM
Szybkośc pamięci PC2100 (133MHz) !!!!!!
133MHz !! Takiej wogóle chyba nie ma !!
A wogóle bym chciał jak juź to kupić szybszą pamieć! Z góry dzieki za odpowiedzi
Odpowiedzi: 6
Teraz kup 400 to pozniej nie bedzie problemow z odsprzedaza. Twoje pamięci pracują z rzeczywistą predkością 133 MHz, a efektywną 266 MHz, dlatego nazywają się DDR – Double Data Rate bo przekazują w kaźdym takcie dwa słowa danych, pracując z częstotliwością 133 MHz potrafią zapewnić wydajność taką samą jaką oferuje zwykła pamięć 266zoren86:
no i wszystko jasne :) ..odkręciłem obudowe i zobaczyłem na pamięci karteczke z opisem DDR256 PC2100 czyli 266MHz :) Tylko nie wiem dlaczego ten program aida ukazuje mi 133MHz !! Są moze jakieś programy do testowania pamięci ?? Wielki dzięki !! Teraz kupie jakieś ram–y chociaź 333MHz :)
no i wszystko jasne :) ..odkręciłem obudowe i zobaczyłem na pamięci karteczke z opisem DDR256 PC2100 czyli 266MHz :) Tylko nie wiem dlaczego ten program aida ukazuje mi 133MHz !! Są moze jakieś programy do testowania pamięci ?? Wielki dzięki !! Teraz kupie jakieś ram–y chociaź 333MHz :)
Płyta obsłuźy kaźdą pamięć DDR, nawet tą najszybszą 400MHz, tyle źe będzie ona wtedy pracować z prędkością 266 MHz, kup pierwszą lepszą pamięc 400 MHz i będziesz zadowolony.
zoren86:
a czy moźna mieć w kompie jedną pamięć SDRAM a drugą DDR ??
Nie.
A co wyboru pamięci to zajrzyj do instrukcji ,to będziesz miał pewność jaki typ płyta rzeczywiście obsługuje. :)
no nie wiem jakie mam w końcu :/ .Znalazłem strone http://www.ciao.co.uk/Matsonic_MS9107C__5410082/TabId/4 gdzie jest opisana ta płyta główna.Jest napisane:
Supported RAM Technology DDR SDRAM
RAM Installed ( Max ) 0 MB / 3 GB (max) – DIMM 184–PIN
RAM Technology DDR SDRAM
Supported RAM Speed PC2100
Więc mi się wydaje źe obsługuje dwa typy! ,a czy moźna mieć w kompie jedną pamięć SDRAM a drugą DDR ??
Supported RAM Technology DDR SDRAM
RAM Installed ( Max ) 0 MB / 3 GB (max) – DIMM 184–PIN
RAM Technology DDR SDRAM
Supported RAM Speed PC2100
Więc mi się wydaje źe obsługuje dwa typy! ,a czy moźna mieć w kompie jedną pamięć SDRAM a drugą DDR ??
moze i bys chcial kupic szybsza. Program Aida sie nie pomilił . Masz po prostu pamiec SDRAM 256Mb(sdram sa taktowane 100–133). Jak chcesz kupic nowe pamieci to wiedz ze nie wlorzysz ich do tej plyty glownej. Robisz tak, albo kupujesz od kogos pamiec SDRAM bo takiej to w sprzedazy juz nie ma, lub kupujesz nowa plyte glowna ktora oblsuguje DDRAM i doliczasz koszty kosci.
Strona 1 / 1