jaka płyta główna/zasilacz/pamieci ( do podkręcania.) ?
Witam
Mam taki sprzet 160 gb cavier,kt4 delta,256mbddram,
gf3 ti,codogen 300w ,athlon 2500
Jesli chodzi o mój sprzet to nie moge zabardzo go podkręcać pamieci sa 333 mhz ,płyta nic specjalnego.
Mam do dyspozycji około 1000 zł na płyte , pamięci
1x512 mb 400 mhz obowiązkowo ,dobry zasilacz
( tak aby to wszystko było podatne na wysokie podkręcanie )
Narazie myśle o tym doradzcie :
płyta ABIT NF7 lub ABIT NF 7 S
pamięci 512 mb 400 mhz Kingmax,Kingston,czy HYNIXY
(słyszałem ze te ostatnie są świetne ) ale mam dylemat tutaj największy
zasilacz: chiftec 360 W albo jakiś tanszy doradzcie
(chciałbym równiez aby po tym zakupie athlon 2500 spokojnie poszedł na 3200)
z góry dzięki
Mam taki sprzet 160 gb cavier,kt4 delta,256mbddram,
gf3 ti,codogen 300w ,athlon 2500
Jesli chodzi o mój sprzet to nie moge zabardzo go podkręcać pamieci sa 333 mhz ,płyta nic specjalnego.
Mam do dyspozycji około 1000 zł na płyte , pamięci
1x512 mb 400 mhz obowiązkowo ,dobry zasilacz
( tak aby to wszystko było podatne na wysokie podkręcanie )
Narazie myśle o tym doradzcie :
płyta ABIT NF7 lub ABIT NF 7 S
pamięci 512 mb 400 mhz Kingmax,Kingston,czy HYNIXY
(słyszałem ze te ostatnie są świetne ) ale mam dylemat tutaj największy
zasilacz: chiftec 360 W albo jakiś tanszy doradzcie
(chciałbym równiez aby po tym zakupie athlon 2500 spokojnie poszedł na 3200)
z góry dzięki
Odpowiedzi: 18
Robbertino:
wiecie jak rozpoznać czy procek ma zablokowany mnoznik czy teź nie ?
Jeźeli moźesz go zmienić w biosie.
np. u mnie moźesz zmienić, ale nic się nie dzieje,
bo i tak mam zablokowany.
Bartony z przed 39 tygodnia mają odblokowane.
Na taki się czaje.
Pozdrówki
Mnoźnik jest odblokowany wtedy kiedy moźna go zmienić :) odblokowane mnoźniki mają mobilne athlony.
spiderko gdzie znalazłeś teraz pamięci hynixa 512ramu za 500zł to baaardzo mało (według mnie aź za mało) chyba dawno cenników nie oglądałeś... pamięci ostatnio bardzo podroźały
spiderko gdzie znalazłeś teraz pamięci hynixa 512ramu za 500zł to baaardzo mało (według mnie aź za mało) chyba dawno cenników nie oglądałeś... pamięci ostatnio bardzo podroźały
Mnoźnik jest odblokowany wtedy kiedy moźna go zmienić :) odblokowane mnoźniki mają mobilne athlony.
wiecie jak rozpoznać czy procek ma zablokowany mnoznik czy teź nie ?
wiesz u mnei jest tak
przy tym aktualnym konfigu fsb mogłem max przestawić na 212 mam athlona 2500 bartona ,kom sie uruchamia ,winda takźe przy napmięci 1,75 nic więcej nie robiłem
czy to oznacza źe mam odblokowany,a własnei jka sprawdzić czy mam zablokowany czy teź nie ?
bo tak jak wspomniałem przy fsb 212 komp chodzł,no ale pamiec pracowałą asynchro o czym świadczą wyniki w aidzie 32
odczyt 1200 zapis 440
a tak przy okazji słyszałem ze podobno mozna odblokowac zablokowany mnoźnik ?
przy tym aktualnym konfigu fsb mogłem max przestawić na 212 mam athlona 2500 bartona ,kom sie uruchamia ,winda takźe przy napmięci 1,75 nic więcej nie robiłem
czy to oznacza źe mam odblokowany,a własnei jka sprawdzić czy mam zablokowany czy teź nie ?
bo tak jak wspomniałem przy fsb 212 komp chodzł,no ale pamiec pracowałą asynchro o czym świadczą wyniki w aidzie 32
odczyt 1200 zapis 440
a tak przy okazji słyszałem ze podobno mozna odblokowac zablokowany mnoźnik ?
1. Jeśli chodzi o dual channel:
:arrow: Pozytywy 2x256MB
–wydajność lepsza o jakieś 5–10%
–"co dwie kości to nie jedna", jeśli padnie jedna, ,masz drugą sprawną
:arrow: Negatywy 2x256MB
–podkręcanie kości w dualu jest trudniejsze (mniejsze wyniki OC)
–pojawia się dylemat przy powiększaniu pamięci
Osobiście polecam opcje 1x512MB, sam mam 2x256MB, ale z perspektywy czasu uwaźam źe popełniłem błąd (czyt. napaliłem się na dual channel)
2. Jeśli miałbyś zablokowany mnoźnik to występuje duźe utrudnienie w podkręcaniu, przypuśćmy źe masz AMD 2000+ na jądrze Thortona który ma mnoźnik zablokowany standartowo na 12,5x133(czyli pracuje na 1662MHz) w tym momencie jeśli chciałbyś kręcić to jedynie co byś mógł realnie uzyskać to coś w okolicach 180–186MHz na magistrali (średnio 12,5x184MHz=2300MHz) To juź jest całkiem niezły wynik ale jest małe "ale" – 184MHz to nie to samo co np. 220MHz dla magistrali, a poza tym nie wykorzystujesz w tym momencie potencjału pamięci DDR400, które pracują standartowo na magistrali 200MHz. Morał z tego taki źe zablokowany AeMDek to kiszka z kaszaną, jeśli chodzi o podkręcanie.
Jeśli masz procesor bez blokady mnoźnika to problem z głowy, ustawiasz niski mnoźnik np. 8x i kręcisz samą magistralą. Jak dotrzesz do FSB 250MHz to jesteś wielki :wink:
Chyba składnie wytłumaczyłem :D
:arrow: Pozytywy 2x256MB
–wydajność lepsza o jakieś 5–10%
–"co dwie kości to nie jedna", jeśli padnie jedna, ,masz drugą sprawną
:arrow: Negatywy 2x256MB
–podkręcanie kości w dualu jest trudniejsze (mniejsze wyniki OC)
–pojawia się dylemat przy powiększaniu pamięci
Osobiście polecam opcje 1x512MB, sam mam 2x256MB, ale z perspektywy czasu uwaźam źe popełniłem błąd (czyt. napaliłem się na dual channel)
2. Jeśli miałbyś zablokowany mnoźnik to występuje duźe utrudnienie w podkręcaniu, przypuśćmy źe masz AMD 2000+ na jądrze Thortona który ma mnoźnik zablokowany standartowo na 12,5x133(czyli pracuje na 1662MHz) w tym momencie jeśli chciałbyś kręcić to jedynie co byś mógł realnie uzyskać to coś w okolicach 180–186MHz na magistrali (średnio 12,5x184MHz=2300MHz) To juź jest całkiem niezły wynik ale jest małe "ale" – 184MHz to nie to samo co np. 220MHz dla magistrali, a poza tym nie wykorzystujesz w tym momencie potencjału pamięci DDR400, które pracują standartowo na magistrali 200MHz. Morał z tego taki źe zablokowany AeMDek to kiszka z kaszaną, jeśli chodzi o podkręcanie.
Jeśli masz procesor bez blokady mnoźnika to problem z głowy, ustawiasz niski mnoźnik np. 8x i kręcisz samą magistralą. Jak dotrzesz do FSB 250MHz to jesteś wielki :wink:
Chyba składnie wytłumaczyłem :D
mam jeszcze jendo pytanie tylko
Czy mógłby mi ktos wytłumaczyć jak to wygląda w praktyce jeśli procesor ma odblokowany mnoźnik
czy to oznacza ze lepiej sie kręci ??
bo nie zabardzo się znam na tym
Czy mógłby mi ktos wytłumaczyć jak to wygląda w praktyce jeśli procesor ma odblokowany mnoźnik
czy to oznacza ze lepiej sie kręci ??
bo nie zabardzo się znam na tym
Spderko mam jeszcze pytanie czy te hinixy lepiej kupić w dualu 2x256 czy 1x512 bo podobno w dualu jest większa wydajność ,ale czy to jest naprawde znacząca róźnica.
Chciałem równieź dodac źę w przyszłości chciałbym tą pamięć rozszerzyć i bym miał2x512mb
Chciałem równieź dodac źę w przyszłości chciałbym tą pamięć rozszerzyć i bym miał2x512mb
Jak się sprawuje to wszystko moźesz zobaczyć poniźej w moim configu :D , chociaź nie jest to max co inni wyciągają, np._Vip_. Ten Bartek moźe być odblokowany, musisz sprawdzić jakie masz oznaczenie na procku, u mnie jest AQXDA 0323SPMW (rok 03, tydzień produkcji23)
darek_dade nie wszystkie DDR400 wyciągają te 220Mhz, dla niektórych układów dojście do 200MHz stanowi spory problem.
Co do pamięci to masz tu linka do testu na FrazPC.
darek_dade nie wszystkie DDR400 wyciągają te 220Mhz, dla niektórych układów dojście do 200MHz stanowi spory problem.
Co do pamięci to masz tu linka do testu na FrazPC.
Robbertino:
aktualnie mam pamięci ELIXIRY co sa beznadziejne w kręceniu na dodatek 256 mb tylko,
Z tego co zauwazyłęm to chyab mnoznik mam odblokowany bo mam tego bartka 2500
ze 166 moge max przestawić fsb na 220 około
a jak podkrece na 200 to chodzi ok przy napieci 1,75
no ale pamieci pracuja asynchro i spadek wydajnosci wielki .
SPIDERKO mam pytanie jak ci się sprawuje ta płyta główna ABIT NF 7 (jesli chodiz o kręcenie)?
Co do tych pamięci to wezme 1x 512 hynixa
1. wątpie abyś miał odblokwany mnoźnik
2. abit nf–7 po pewnych modach jest świetną płytą do oc (bez modów teź :) )
3. jeźeli kupisz pamiątki 400 to jakich byś nie kupił powinny póść na 440 MHz (220 FSB)
aktualnie mam pamięci ELIXIRY co sa beznadziejne w kręceniu na dodatek 256 mb tylko,
SPIDERKO mam pytanie jak ci się sprawuje ta płyta główna ABIT NF 7 (jesli chodiz o kręcenie)?
:D Chyba chcesz sklecić coś w stylu mojego "Helmuta", a więc tak (mały przewodnik):
1. Płyta główna ABIT NF7 – 305zł
2. Pamięć HYNIX 512MB/DDR400 – 510zł
3. Zasilacz FORTON 300WBT – 80zł
Razem: 895 zł
Jeśli masz procesor z odblokowanym mnoźnikiem, to powinno spokojnie podkręcić się do 220MHz na magistrali (DDR440) Zasilacz teź jest bardzo dobry, wytrzymuje realne 360W, posiada automatyczną regulacje wiatraka, zabezpieczenia na wypadek skoków napięcia–zwarcia (parę razy uratowało mi to "źycie")
1. Płyta główna ABIT NF7 – 305zł
2. Pamięć HYNIX 512MB/DDR400 – 510zł
3. Zasilacz FORTON 300WBT – 80zł
Razem: 895 zł
Jeśli masz procesor z odblokowanym mnoźnikiem, to powinno spokojnie podkręcić się do 220MHz na magistrali (DDR440) Zasilacz teź jest bardzo dobry, wytrzymuje realne 360W, posiada automatyczną regulacje wiatraka, zabezpieczenia na wypadek skoków napięcia–zwarcia (parę razy uratowało mi to "źycie")
"kingston kingstonowi nie równy" chodzi w tym o to źe kingston zamawia samy pamięci u róźnych producentów. Onazwie tego prodcenta dowiemy się z obudowy kaźdej pojedynczej kości. Z reguły najlepsze są kości hynixa i samsunga
mam jeszcze takei pytanie
Kingston a Hynixy to dwie rózne typy pamięci .
Czy jak to jest ?
bo nie zabardzo rozumie "Kingston na kościach hynixa"
co do płyty to jestem prwie na 100 % pewny źe będzie to ABIT NF7 ,zasilacz takźe dzieki za odpowiedzi
telko mam jeszcze dylemat co do tych pamięci
jelsi trzeba moge troche dopłącić ale aby te pamięci naprawde były porzadne i podatne na wysokei podkrecanie czyli na pamieci moge przeznczyc do 500 zł
Czy jak to jest ?
co do płyty to jestem prwie na 100 % pewny źe będzie to ABIT NF7 ,zasilacz takźe dzieki za odpowiedzi
jelsi trzeba moge troche dopłącić ale aby te pamięci naprawde były porzadne i podatne na wysokei podkrecanie czyli na pamieci moge przeznczyc do 500 zł
mam jeszcze takei pytanie
Czy jak to jest ?
Czy jak to jest ?
te które napisałem (pamiętaj aby sprawdzić na jakich kościach jest pamięć) :) od pewnego czasu krąźy opinia iź twinmosy są bardzo dobre, nie zaprzeczam, jednak podkręcają się naprawde dobrze na platformach intela...
A co do tych pamięci do które by były najlepsze na podkręcanie ?
to co wymieniłeś nie ma szans mieścic się w 1000zł.
Ja do 1000zł polecam:
Abit NF7 350zł
512 Kingston (na pamięciach samsunga lub hynixa) 400 550zł
chieftec 360 z 1 fanem 200zł
1100zł nie wiem co tańszego opłaca się kupić...
Ja do 1000zł polecam:
Abit NF7 350zł
512 Kingston (na pamięciach samsunga lub hynixa) 400 550zł
chieftec 360 z 1 fanem 200zł
1100zł nie wiem co tańszego opłaca się kupić...
Strona 1 / 1