Jaką kartę wybrać?
Zastanawiam się nad 4 kartami:
Ati Radeon 9200 128 DDR (128bit)DVI,Tv–out
Ati Radeon 9100 Hercules 64 DDR (128bit)Tv–out
GeForceFX 5200 128MB (128bit) Tv–out
GeForce4 MX440 (AGP x8 ) DDR 128MB + Tv–out,DVI (128bit)
Chodzi mi o to która karta ma najlepszy współczynnik moźliwości do ceny(tj. jak najlepiej za najniźszą cenę :D ) , która obsługuje bardziej zaawansowanie efekty graficzne. Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenie z w/w kartami to proszę źeby napisał.Aha i jeszcze wyjaśnijcie mi co to są oznaczenia przy kartach DVI i VIVO.
Chodzi mi o to która karta ma najlepszy współczynnik moźliwości do ceny(tj. jak najlepiej za najniźszą cenę :D ) , która obsługuje bardziej zaawansowanie efekty graficzne. Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenie z w/w kartami to proszę źeby napisał.Aha i jeszcze wyjaśnijcie mi co to są oznaczenia przy kartach DVI i VIVO.
Odpowiedzi: 19
Pawek:
...A ktoś juź mądrze powiedział, źe jeden Half Life 2 wiosny nie czyni :D :D :D
A zapomniałbym nie jeden detonator czyni wiosny
NV
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja polecam Geforce–a FX5200 najlepiej firmy Prolink! Bawiłem się tą kartą i muszę stwierdzić, źe jeśli ma do dyspozycji niezłego procka, ram i płytę główną to osiąga naprawdę niezłe wyniki! A poza tym jest w miarę tania (ok. 340zł)!
Ja polecam Geforce–a FX5200 najlepiej firmy Prolink! Bawiłem się tą kartą i muszę stwierdzić, źe jeśli ma do dyspozycji niezłego procka, ram i płytę główną to osiąga naprawdę niezłe wyniki! A poza tym jest w miarę tania (ok. 340zł)!
Wojt_as:
Pawek:
Mniejsza o wydajnosć. Ja z załoźenia jestem za NVidią i nie chce mieć nic wspólnego z firmą Ati i jej produktami. Kiedyś miałem jedną karte tej firmy i to był koszmar. Dla mnie produkt NVidii moźe być i wolniejszy, ale i tak go wolę, bo jeszcze nigdy nie słyszałem o problemach z kompatybilnością tych kart, w przeciwieństwie do Radeonów.
Ciekawe jaki model miałeś?
Nie twierdzę źe ATI jest the best. Miałem GF2 zmieniłem na R9100 bez problemów źadnych.
Idąć Twoim tokiem rozumowania AMD do gazu bo tam są problemy, albo WXP do gazu lepszy linux bo ja nie słyszałem o problemach w linuxie.
Z moim obcowaniem z ATI, to juź bardzo stare dzieje... Poza tym ja nigdy nie powiedziałem (tak mi się zdaje :wink: ), źe Radeony są wolne, czy coś takiego, po prostu ja wolę NCIdię i juź, a takie gdybanie, źe oj jasnie panowie z VALVE (Ci od HF2) mają coś tam do FXów, to moźna odwrócić – bo np. John Carmack (Ten od Doom 3 ... mniam :D :D ) sądzi dokładnie odwotnie.
A ktoś juź mądrze powiedział, źe jeden Half Life 2 wiosny nie czyni :D :D :D
Miałem obie te karty tzn.Radeona 9100 i GF 3 ti200...Powiem ze nadal bym miał (najpierw 8500le a le wymienili na 9100 .Gdyby nie to ze wymienili mi go na 9500 (bo nie mieli na magazynie) a ja zrobilem z niego 9700pro za pomocą progsów...No ale powiem ze Gf3 jest wolniejszy niź 9100 pozatym jakość obrazu jest bardzo duźa u 9100 ,a o gf3 nie mozna tego powiedziec... :!:
Miałem obie te karty tzn.Radeona 9100 i GF 3 ti200...Powiem ze nadal bym miał (najpierw 8500le a le wymienili na 9100 .Gdyby nie to ze wymienili mi go na 9500 (bo nie mieli na magazynie) a ja zrobilem z niego 9700pro za pomocą progsów...No ale powiem ze Gf3 jest wolniejszy niź 9100 pozatym jakość obrazu jest bardzo duźa u 9100 ,a o gf3 nie mozna tego powiedziec... :!:
Pawek:
Mniejsza o wydajnosć. Ja z załoźenia jestem za NVidią i nie chce mieć nic wspólnego z firmą Ati i jej produktami. Kiedyś miałem jedną karte tej firmy i to był koszmar. Dla mnie produkt NVidii moźe być i wolniejszy, ale i tak go wolę, bo jeszcze nigdy nie słyszałem o problemach z kompatybilnością tych kart, w przeciwieństwie do Radeonów.
Ciekawe jaki model miałeś?
Nie twierdzę źe ATI jest the best. Miałem GF2 zmieniłem na R9100 bez problemów źadnych.
Idąć Twoim tokiem rozumowania AMD do gazu bo tam są problemy, albo WXP do gazu lepszy linux bo ja nie słyszałem o problemach w linuxie.
SLAY3R:
I oczywiście G A I N W A R D RULEZ
Wiadomo, ale Gainwardy są najdroźsze i to często wyraźnie... Ja uwaźam, źe karty firmy Leadtek są bardzo dobre i przede wszystkim nie róźnia się ceną od produktów innych mniej renomowanych firm. Leadteki tez moźna spokojnie podkręcać...
SLAY3R:
Wiadomo, ale Gainwardy są najdroźsze i to często wyraźnie... Ja uwaźam, źe karty firmy Leadtek są bardzo dobre i przede wszystkim nie róźnia się ceną od produktów innych mniej renomowanych firm. Leadteki tez moźna spokojnie podkręcać...
Po przeczytaniu tego testu mam zupełny zamęt w głowie... Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie dotyczące Radeona 9100 i Gf3 Ti200 to niech pisze.
W tej kategorii only Ati Radeon 9100 Hercules 64 DDR (128bit)Tv–out dlatego http://benchmark.pl/artykuly/przeglad_procesorow_2002/wstep.html ranking.
Na safirku w deflautcie 3DMarku mam 11K.
A tutaj http://www.sirius.pl/art.php?id=124&typ=test&aid=93 test
Na safirku w deflautcie 3DMarku mam 11K.
A tutaj http://www.sirius.pl/art.php?id=124&typ=test&aid=93 test
No wiesz... pojawiła się karta której nie brałem wcześniej pod uwagę i tak wyszło :)
Prawda, prawda. Nie ma co się rozczulać nad pozostałymi, ale skoro...
...to mu doradzałem z tej listy... :roll:
kirdian:
Zastanawiam się nad 4 kartami:
...to mu doradzałem z tej listy... :roll:
Trafny wybór .. kup sobie Gainward GF3Ti450GS .. ma ogromne mozliwości podkręcania .. Z kartą dostaniesz grę CHROME PL no i programik dostarczany przez firmę Gainward za pomocą, którego zrobisz z niej GF4Ti420 poprzez naciśnięcie jednego klawisza :–) Ale Gaiward ma taki power źe chłopaki z Gainwarda wiedzą o tym i dają specjalny soft :–) po za tym bije na głoe FX5200 .. poprostu sieczkarnia na maxa ... w 3dmark2001 dostaniesz na niej mniej więcej ok 6000–7000 punktów ... po jeszcze większym podkręceniu i na szybszych prockach moźna z niej wydusić 10000 pkt. to się nazywa power :–)
No, zdecydowałem się na Gf3 Ti200, poczytałem sobie troche w internecie o tej karcie sam pochlebne opinie (nie moźna tego powiedzieć o fx 5200). No ciekawe ile wycisnę z Athlona 2000+ i Ti200 w 3D Marku :D
Na dłuzszą metę z źadnej z tych kart nie bedziesz zadowolony, gdyź zadna nie zapewnia wystarczającej wydajności. Najbardziej zaawansowane efekty obsługuje FX 5200, bo ma zaimplikowaną obsługe DirectX 9, ale to jest jeszcze teraz bardzo rzadko wykorzystywane przez obecne gry.
Jeśli chodzi o DVI, to chodzi o to, źe karta ma na śledziu cyfrowe wyjście na monitor (wiekszośc monitorów LCD jest wyposaźonych w takowe). Natomiast VIVO jest skrótem od Video In Video Out – czyli wyjście wejście wideo. Po prostu mozesz do kompa przesyłać obraz z urządzeń typu kamera cyfrowa i przekazywać obraz na zewnetrzne odbiorniki TV
Jeśli chodzi o DVI, to chodzi o to, źe karta ma na śledziu cyfrowe wyjście na monitor (wiekszośc monitorów LCD jest wyposaźonych w takowe). Natomiast VIVO jest skrótem od Video In Video Out – czyli wyjście wejście wideo. Po prostu mozesz do kompa przesyłać obraz z urządzeń typu kamera cyfrowa i przekazywać obraz na zewnetrzne odbiorniki TV
Na twoim miejscu z tej listy odrzucłbym od razu Gf 4 mx. Nie sprawdzi się on w nowych grach, astosunkowo nie jest taki tani z kolei Gf 5200 fx jest drogi dlatego poleciłbym tobie kupno Gf 3 ti. Kosztuje 400 zł Sam mam taką kartę. Ma bardzo duźe moźliwości overclockingu. Podobno moźna ją podkręcić aź do poziomu Gf 4 ti 4200. Życzę trafnego wyboru.
Strona 1 / 1