jaka karta z TV–out?

Witam,
jak juz wiedza ci, co chcieli mi pomoc, nie moge sobie poradzic z moja stara karta graficzna (patrz: http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=23569).
Wobec tego chce kupic cos nowszego. Poszukalem na allegro i w cenie jaka jestem gotowy zaplacic sa nastepujace karty:
– PowerColor GeForce2 MX–400 64MB TV–Out (99 zl)
– PINE GeForce4–MX 440se 64MB SDR TV–Out (130 zl)
– ATI RADEON 7000 64 MB SDR TV–Out (99 zl)
– ATI RADEON 7500 64 MB DDR TV–Out (130 zl)
– ATI RADEON 7200 64 MB DDR TV–Out DVI (140 zl)
Czekam na porady i podpowiedzi :)
pozdrawiam

Odpowiedzi: 13

...jedyny mankament jaki czasem wystepuje i dotyczy wszystkich kart, to ze tanie niemarkowe karty bywają na tanich komponentach i to moze sprawić niską jakość obrazu. Dotyczy tak samo ATI jak nVidii
hyde
Dodano
17.11.2004 00:43:36
do hyde: ciesze sie ze to napisales, bo kupilem radeona 9200se z tv–out'em. pozdrawiam
Olo.W
Dodano
16.11.2004 08:01:14
Takich tematów było juz wiele na wielu forach, było tez sporo testów w róźnych serwisach....

i ABSOLUTNIE pierwszy raz widze opinie ze nVidia ma lepszy TV–OUT niz ATI. To bzdura, ATI od dawien dawna słyneło ze znacznie lepszej jakosci TV–OUTu. Proponuje poszukac podobnych wątków i zweryfikowac poglądy.

W GeForce–ach dobry TV–OUT mozna jedynie znaleźć w markowych dobrych kartach gdzie jest do tego celu odrebny układ (nie nVidii)
hyde
Dodano
15.11.2004 21:36:17
TAK! wystarczy tylko polaczyc przewodem TV z komputerem i we wlasciwosciach sterownika (nView) wybrac telewizor lub "klon": telewizor + monitor analogowy.
W tym drugim przypadku bedziesz mail widoczny obraz (pulpit) na obu urzadzeniach ale np film bedzie widoczny tylko na TV. Jesli wybierzesz monitor analogowy + telewizor sytuacja bedzie analogicznie odwrotna. Aby powrócic do wyswietlania tylko na monitorze, po prostu wybierasz w sterach monitor analogowy.
Pozdrawiam i zycze milych godzin ogladania filmow lub np zdjec na TV!!
Olo.W
Dodano
15.11.2004 01:00:50
do OLO.W > "Moja dziewczyna ma takiego i nic sie zlego z obrazem nie dzieje". Rozumiem źe twoja dziefczyna ma GeForece 2. Ja teź mam taką karte i własnie przymierzam sie do zakupu kabelka. Czy wystarczy tylko coś przestawić w opcjach karty i bedzie wszystko działało czy trzeba troche pokombinować?

I czy ktoś moźe wie jak to bedzie działało gdy bede uźywał programu który uruchamia mi sie na jądrze linuxowskim a nie przez windows. Jak uruchamia mi sie ten programik to mam wielkie ładne logo nVidia wiec ładuje sterowniki z WINa chyba.

czekam na odp
pozdrawiam
djkurz
Dodano
14.11.2004 00:04:33
do OLO.W > "Moja dziewczyna ma takiego i nic sie zlego z obrazem nie dzieje". Rozumiem źe twoja dziefczyna ma GeForece 2. Ja teź mam taką karte i własnie przymierzam sie do zakupu kabelka. Czy wystarczy tylko coś przestawić w opcjach karty i bedzie wszystko działało czy trzeba troche pokombinować?

I czy ktoś moźe wie jak to bedzie działało gdy bede uźywał programu który uruchamia mi sie na jądrze linuxowskim a nie przez windows. Jak uruchamia mi sie ten programik to mam wielkie ładne logo nVidia wiec ładuje sterowniki z WINa chyba.

czekam na odp
pozdrawiam
djkurz
Dodano
14.11.2004 00:04:33
30 pln to niewiele.
440 jest trochę nowsza technologicznie a mocniejsza karta zawsze moźe się przydać.
Poza tym ten GF2 mx to poobcinany GF2,słabiutka karta.
MarcinX
Dodano
07.11.2004 17:19:57
dzieki MarcinX za podpowiedz... ale napisz mi czy nie wystarczy mi GF2? ja nie jestem graczem, a jesli juz w cos gram to raczej sa to starsze gry, nie tak wymagajace... jakie sa argumenty za drozsza karta?
bo moze faktycznie warto wydac te 30–40 zl wiecej..
pozdr
Olo.W
Dodano
07.11.2004 17:05:47
Problem pojawiał się przy oglądniu filmu złoźonego z 2 częsi, pierwsza poszła na tv z opcją nakładka, gdy pierwsza część się skończyła to druga się odpaliła ale tylko głos, obrazu nie było i trzeba było wyleść z łóźka i włączyć od nowa CD2 :shock:
nass22
Dodano
07.11.2004 16:18:28
Bierz pod uwagę tylko 440se 64MB i 7500 64 MB.
Radeon jest cuit wydajniejszy ale 440 jest moim zdaniem lepszym rozwiązaniem.
Nass22,wystarczy odpowiednio dobrać i skonfigurować sterowniki a nic nie będzie mrugało i latało.
Obojętnie,na Ati czy Nvidii :wink:
MarcinX
Dodano
07.11.2004 16:18:06
dzieki za info...
do nass22: jestes pewny ze tak sie dzieje z GF2?? Moja dziewczyna ma takiego i nic sie zlego z obrazem nie dzieje.. nic sie nie zacina i nic nie przeskakuje...??!!
Do espen'a: Za ile bys ja sprzedal, jakiej jest firmy i czy ma wyjscie s–video?? info mile widziane na maila: olo.w@wp.pl

pozdr
Olo.W
Dodano
07.11.2004 16:13:03
Słuchaj, jeźeli chcesz TV–out to nie polecam ATi radeona z źednej firmy – obraz jest poprostu do bani, nawet gdy kupiłem nowiuśkiego Ati, paski latały po obrazie, napisów nie dało się przeczytać bo aź oczy bolały, bo tak mrugało i nie jest to do wyregulowania, więc proponuję cie GeForca 4 MX 440, który to posiada wyjście Tv z moźliwością klonowania obrazu i oglądania filmu na Tv i zajmowania się zupełnie czymś innym na monitorze w tym samym czasie – tzw Twin View, ja mam taką i obraz poprostu źyleta, nie kupuj GF2 bo ten Tv out czasem sie poprostu zacina i nie przeskakuje obraz –– GF 4 MX 400 jest the best – obraz jak z DVD
nass22
Dodano
07.11.2004 16:07:37
gdybyś byl zainteresowany to ja mam GF 2MX 400 64mb z TV–out'em
espen
Dodano
07.11.2004 16:00:19
Olo.W
Dodano:
07.11.2004 15:46:49
Komentarzy:
13