Jaka karta graficzna?
Czy moźecie mi doradzić jaką kartę graficzną mam wybrać w granicach 500 – 600 zł :?: Interesują mnie kraty funkcjonalne i wydajne.
Zastanawiam się nad następującymi modelami:
1. Radeon 9600 Pro 256MB, TV–OUT, DVI
2. GeForce FX 5600 128MB, TV–OUT, DVI, D–Sub
3. GeForce FX 5200 128MB, TV–OUT
Co o nich sądzicie :?: Moźe doradzicie jakąś inną :?:
Zastanawiam się nad następującymi modelami:
Co o nich sądzicie :?: Moźe doradzicie jakąś inną :?:
Odpowiedzi: 20
Celeron temu Bartonowi to moze po piwo biegac :wink: .Grief:
Rezygnuję z kupna Celerona. Wydaje mi się, źe Athlon XP 2800+ Barton mimo wolniejszego taktowania będzie o wiele wydajniejszy i przy tym dość tani.
PgX:
Mój kolega ma taki sam konfig jak Grief i na boźe narodzenie kupuje sobie karte graficzną chyba GeForca FX 5600 Ultra :lol: i uwaźa źe będą mu wszystkie gry chodziły (lol) jak mu powiedziałem źe nie ma szans na to to wyśmiał mnie od lamerów (lol)
Normalnie tydzień z kolegami się z niego brechaliśmy :wink: :lol:
Jeśli ma całkowicie identyczną konfigurację jak ja, to po wymianie kartyodczuje maleńki wzrost wydajności w grach i w odtwarzaniu DivX. Przy oglądaniu bardzo dynamicznych scen jak np. eksplozje, czy film "Atak Klonów". Wiem to, gdyź poźyczyłem od kumpla jakiegoś GeForce 2 i tak własnie się stało.
Rezygnuję z kupna Celerona. Wydaje mi się, źe Athlon XP 2800+ Barton mimo wolniejszego taktowania będzie o wiele wydajniejszy i przy tym dość tani. Tylko jaką kupić płytę główną, źeby była dobra i zarazem tania :?: Wydaje mi się źe dobrym chipsetem byłby NForce2 lub NForce2 Ultra 400
A co wy o tym sądzicie :?:
Pawek. Na zasialczach się nie znam i nie wiem czy dobrą nazwę podam. Mam zasilacz marki CODEGEN model: 200X–1[/b]
PgX:
Nie wspominałem źe (jego) "fachowcy" mówili mu źe DOOM III będzie spokojnie śmigał na średnich detalach :mrgreen:
Buahahahhahahahah – dawno się tak nie uśmiałem
PS. ja teź wymieniam płytke i RAMY (narazie)
mam na oku Gigabyte GA–7VT600–L Via KT600 i Kingston DDR 512MB 400MHz CL3 . Moźe się uda.
Nie wspominałem źe (jego) "fachowcy" mówili mu źe DOOM III będzie spokojnie śmigał na średnich detalach :mrgreen:
PgX:
Mój kolega ma taki sam konfig jak Grief i na boźe narodzenie kupuje sobie karte graficzną chyba GeForca FX 5600 Ultra :lol: i uwaźa źe będą mu wszystkie gry chodziły (lol) jak mu powiedziałem źe nie ma szans na to to wyśmiał mnie od lamerów (lol)
To się zdziwi jak nie wiem co :lol:
Ja bym proponował zrobić kompa na platformie AMD. Będzie taniej i szybciej. Z kupnem grafiki moźesz poczekać. Nie jest najwaźniejsza.
Sam byłem kiedyś w podobnej sytuacji i zastanawiałem się czy wybrać procka, czy grafikę. Wybrałem procka i był to dobry wybór. Nawet najnowsze gry mi chodziły bez problemu (a miałem jeszcze Riva TNT 16MB).
Sam byłem kiedyś w podobnej sytuacji i zastanawiałem się czy wybrać procka, czy grafikę. Wybrałem procka i był to dobry wybór. Nawet najnowsze gry mi chodziły bez problemu (a miałem jeszcze Riva TNT 16MB).
Grief:
Oto mój prehistoryczny sprzęt według AIDA32 (proszę się nie smiać :lol: ):
Procesor: Intel Celeron–A, 400 MHz (6x67)
Płyta główna: Procomp B680/B683
Mikroukład płyty głównej: Intel 82440BX/ZX
Pamięć fizyczna: 192 MB (SDRAM)
Karta graficzna: nVIDIA RIVA TNT2 Pro (32 MB)
Karta dźwiękowa: Creative SB PCI128
Dysk twardy: 8,6 GB
Karta sieciowa: 22M WLAN Adapter
Modem: Generic SoftK56
Myślę o kupnie taniutkiego Celerona 2,4 GHz lub szybszy. Jaką mam wybrać płytę główną pod ten sprzęt :?: Wydaje mi się, źe najlepsza będzie z chipsetem i865. Tylko jaka :?:
Grief, sensowna modernizacja wyniesie Cię około 1600–1700 zeta (tzn. procek + płyta główna + RAM + karta graficzna). Jeśli interesują Cię szczegóły, to moge przedstawić swoją propozycję. W kaźdym razie na wspępie odradzam wszelkie Celerony :!:
PS. Szkoda, źe nmie podałeś jaki masz zasilacz, bo być moźe koszty bedą musiały wzrosnąc, bo bedzie konieczna wymiana równieź tego podzespołu...
Oto mój prehistoryczny sprzęt według AIDA32 (proszę się nie smiać :lol: ):
Myślę o kupnie taniutkiego Celerona 2,4 GHz lub szybszy. Jaką mam wybrać płytę główną pod ten sprzęt :?: Wydaje mi się, źe najlepsza będzie z chipsetem i865. Tylko jaka :?:
Grief:
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem Krecik, ale gry chyba nie będą śmigać nawet po kupnie nowej karty. Powodem jest prehistoryczny Celeron 400 MHz. Nową kartę graficzną chcę kupić, gdyź interesuję się grafiką i potrzebuję dobrej jakości obrazu
Nie pisałeś, źe masz taki słaby procek więc The_judge doradził Ci grafikę.
To całkowicie zmienia postać rzeczy. Lepiej kupić dobrą płytę i procek zamiast grafiki (razem wyjdzie ok. 800 zł). Wzrost wydajności bedzie znacznie wyźszy niź po wymianie grafiki.
Jakość obrazu na pewno się nie poprawi po kupnie nowej grafiki.
Ja na twoim miejscu bym uzbierał duuźo więcej kasy (oczywiście w duuźo dłuźszym czasie) i kupiłbym nową płytę, kartę i procesor bo tak to jest tylko przedłuźanie prechistori :wink: (niestety :( )
The_judge:
krecik:
A na powaźnie to moim zdaniem nie ma sensu kupować lepszej karty. I tak wszystkie gry będą śmigać bez problemu jeszcze przez długi czas.
święte słowa, nadmiar kasy zachowaj sobie na później ;)
acha teraz ceny hardware są dość wysokie (wiadomo – święta idą, więc ludzie kupują), jeśli masz czas to kup tą kartę po nowym roku –> zazwyczaj w lutym jest juź duźo taniej :)
Chyba jednak będę zmuszony kupić po Świętach bo jeszcze trochę muszę uzbierać kasy. Dostanę na pewno parę prezentów pienięźnych :wink: .
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem Krecik, ale gry chyba nie będą śmigać nawet po kupnie nowej karty. Powodem jest prehistoryczny Celeron 400 MHz. Nową kartę graficzną chcę kupić, gdyź interesuję się grafiką i potrzebuję dobrej jakości obrazu.
A co Wy byście zrobili na moim miejscu :?: Kupili nowy procesor (a co za tym idzie płytę główną) czy kartę graficzną :?:
Ja bym polecal gf fx 5600 – naprawde dobra wydajnosc i swietna jakosc obrazu. Radek 9600 tez nie jest najgorszy, ale od fx 5200 trzymaj sie z daleka.
krecik:
A na powaźnie to moim zdaniem nie ma sensu kupować lepszej karty. I tak wszystkie gry będą śmigać bez problemu jeszcze przez długi czas.
Teź mi tak mówili jak kupowałem GeForca 4MX 420 64 mb ram :wink:
krecik:
święte słowa, nadmiar kasy zachowaj sobie na później ;)
acha teraz ceny hardware są dość wysokie (wiadomo – święta idą, więc ludzie kupują), jeśli masz czas to kup tą kartę po nowym roku –> zazwyczaj w lutym jest juź duźo taniej :)
Grief:
A moźe doradzicie mi jeszcze jakąś inną kartę :?: Chyba, źe tamte co wymieniłem są najlepsze :wink: :)
Za taką cenę to radeon 9600 Pro jest najlepszy.
Ale jęśli nie szkoda Ci pieniędzy to kup najdroźszą i będzie jeszcze lepsza :wink:
A moźe doradzicie mi jeszcze jakąś inną kartę :?: Chyba, źe tamte co wymieniłem są najlepsze :wink: :)
Nie radze tego kupować słabe ma osiągi to karta taka jak GF4MX jest słaba.Przegrywa z
I to bardzo
Nie radze tego kupować słabe ma osiągi to karta taka jak GF4MX jest słaba.Przegrywa z
I to bardzo
W Internecie znalazłem sklep komputerowy, w którym te karty wahają się w tych cenach. Oto adres: http://www.proline.pl/shop.php?kat=Karty+graficzne&TSKSESSID=fdbb3d8555c9faa5a7dfccf2e55806a7
PgX:
Z tych co podałeś to:
albo
2. GeForce FX 5600 128MB, TV–OUT, DVI, D–Sub – tylko lepiej z dopiskiem Ultra :wink:
Ani tej, ani tej w tej cenie nie znajdziesz. Juz bardziej Radeona, ale i tak wątpie – moźe ewentualnie jakiegoś "noname" – ale kupowanie takich rzeczy kategorycznie odradzam.
W tej cenie to maksymalnie GeForce4 Ti 4200.