Jaka dobra płyta pod athlona xp+ 2000
Przymierzam się do zakupu athlona 2000+, jaką polecicie mi dobrą płytę główną(350–400zł) która będzie działała bezkonfliktowo z w/w procesorem i będzie moźliwość podkręcenia procka.
Odpowiedzi: 10
soltek :) 75drv 5 c jest to dobra plyta na legalu mozesz podkrecic procka i sie nie spali w biosie masz opcie overlock
No w obrębie mojego zainteresowania pozostały 3 płyty:
:arrow: Gigabyte GA–7VT600 Via KT600 – 339 zł
:arrow: Gigabyte GA–7N400 nForce2 – 387 zł
:arrow: EPOX 8RDA3 NFORCE2 – 389 zł
Teraz musze się dobrze zastanowić którą wybrać :)
:arrow: Gigabyte GA–7VT600 Via KT600 – 339 zł
:arrow: Gigabyte GA–7N400 nForce2 – 387 zł
:arrow: EPOX 8RDA3 NFORCE2 – 389 zł
Teraz musze się dobrze zastanowić którą wybrać :)
Za ok. 320 zł (przynajmniej w mojej okolicy) moźna kupić płyte MSI KT4AV KT400. Jest to dobra plyta (z własnego doświadczenia), posiada AGPx8, obsługuje DDR400, ma złącza USB i USB2.0. Oczywiście za te pieniądze nie ma RAID, FIREWIRE, SATA i innych tego typu rzeczy. Osobiście polecam tę płytę.
wracaj ac do sprawy testu w pcworldkomputer, najbardziej opłacalną płytą okazała się płyta ECSL7VTA, za jedyne 239 zł. Ma wbudowany Lan, dźwięk, 4 USB. i z tego co piszą, jej czipset newiele ustępuje płytom z czipsetem NVidii. Czyli mistrz w kategorii opłacalności :)a w temacie jakości bez ogladania się na cenę postawiłbym na Gigabyte K7 Triton 7VAXP–A Ultra, ma ona czipset Via, wyraźnie tańszy od czipsetów NVidii, a nie ustępujacy parametrami. wg pisma kosztuje 539 zł. np triton Gigabajta z czipsetem Vidii oceniony jest tu na 869 zł. Co prawda, te ceny są juź dawno nieaktualne..I pamiętaj– oszczędny 2 razy traci, akurat na płycie nie ma sensu oszczędzać.....
kirdian:
Przymierzam się do zakupu athlona 2000+, jaką polecicie mi dobrą płytę główną(350–400zł) która będzie działała bezkonfliktowo z w/w procesorem i będzie moźliwość podkręcenia procka.
Nigdy nie oszczędzaj na płycie (to najwazniejsza część komputera) polecam płyty EPOXA czy MSI, SOLTEK.
Eh chyba mnie jednak przekonacie do Gigabyte :) Poszukam jeszcze w necie jakichś testów Epoxa, będe wdzięczny zbysiowi jak zerknie do tych testów z PcWorlda
konsultacja z informatykiem nie byłaby rzeczą, która byłaby dla mnie szczególnie waźna w wyborze płyty 8), po prostu to teoretycy....moźe w tym miejscu przemawia przeze mnie kilkunastoletnia wojna:) fajna recenzja kilkunastu płyt głównych była w ostatnim PCWORLD komputer, polecam słowo drukowane...nie mam przy sobie numeru, ale jutro chętnie streszczę, wspomnę, źe słowo Gigabyte powtarzało się często.......
Ja mam antka 2000+ i mam mobo GIGABYTE GA–7VAX.Bardzo dobra i stabilna płyta,za przystępną cene i z fajnymi rzeczami (m.in. podwójny bios). http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/przeglad_plyt_pod_Athlona_10_2002/strona–1.html oto link,który powinien Cię przekonać :lol:
Spox , dzięki. Jednak po konsultacji z informatykiem zdecydowałem się na Epoxa 8rda3 Nforce 2, ma ona 5 stabilizatorów napięcia co po podkręceniu daje stabliniejsze działanie procesora.
Polecam płyty firmy Gigabyte. Tylko przed kupnem naleźy sprawdzić, czy dany model ma moźliwość przestawienia mnoźnika procesora w Biosie. Niektóre modele ją mają, a niektóre nie. Jak by co to jeszcze zostaje program EasyTune, który dołączony jest razem z kaźdą nową płytą tej firmy.
Jedną z niewielu wad płyt Gigabyte jest słaby układ dźwiękowy zintegrowany na płycie, ale jak się ma swoją kartę dźwiękową, to nie ma problemu...
Jedną z niewielu wad płyt Gigabyte jest słaby układ dźwiękowy zintegrowany na płycie, ale jak się ma swoją kartę dźwiękową, to nie ma problemu...
Strona 1 / 1