Jak zrobic partycje pod XP?
Kupilem sobie nowy dysk, jak zrobic na nim partycje?Mam zainstalowanego Windowsa XP, jak uruchomic w xp fdisk? Istnieje moze Ms–Dos ktory mozna nagrac na cd i botowac go z plytki i uruchomic fdisk???
Odpowiedzi: 16
Przepraszam, nie doczytałem posta El Nino
damiancore:
nobsaybot:
...jak zrobic na nim partycje?Mam zainstalowanego Windowsa XP...
panel sterowania –> narzedzia administracyjne –> zarządzanie komputerem –> zarządzanie dyskami.
Czy moźliwość tworzenia partycji spod XP jest takźe w WinXP Home czy tylo Professional?
Mam dysk 80 GB podzielony na dwie partycje 20 GB i 55 GB.
Ja mam Home i w opcjach mam tylko moźliwość usunięcia partycji logicznej na dysku D:
Ten dysk 40GB jest juz z systemem pewnie ? W takim razie nic z tego. To narzedzie operuje wylacznie na, jak to zacytowales, nieprzydzielonych obszarach dyskow. Tzn. masz jedna partycje np.10GB a reszta jest niezorganizowana. Mozesz wtedy z tymi niewykorzystnymi 30GB zrobic co zechcesz.
W Twojej sytuacji zostaja narzedzia zewnetrzne wymieniane wyzej.
W Twojej sytuacji zostaja narzedzia zewnetrzne wymieniane wyzej.
Witam,
z racji tego, ze tez chcialbym podzielic sobie dysk (40gb) zerknalem tam, gdzie podales. Jest tylko jeden problem. W pomocy doczytalem sie m.in.:
"Zarządzanie dyskami
Prawym przyciskiem myszy kliknij nieprzydzielony region dysku podstawowego, a następnie kliknij polecenie Nowa partycja. Moźesz równieź kliknąć prawym przyciskiem myszy wolne miejsce na partycji rozszerzonej, a następnie kliknąć polecenie Nowy dysk logiczny."
Co to znaczy nieprzydzielony region dysku podstawowego? U mnie caly dysk C to podstawowy (oznaczony granatowym paskiem) i jak na niego klikam prawym to nie ma opcji "nowy dysk logiczny"? Zakladajac, ze sie z tym uporam, czytam w pomocy dalej:
"W Kreatorze nowych partycji kliknij przycisk Dalej, kliknij opcję Partycja podstawowa, Partycja rozszerzona lub Dysk logiczny, a następnie wykonuj instrukcje wyświetlane na ekranie."
Ktore mam wybrac i czym sie roznia?
Z gory dziekuje za pomoc
Przeciez tam tez ograniczone miejsce jest :P .
Update
Mateush, wszystko w Pomocy systemowej jest.
Update
Mateush, wszystko w Pomocy systemowej jest.
EL NINO:
O ile "wiele" ? Moze procentowo podaj :P .gusioo:
Zarządzanie dyskami jest prostsze, o wiele
P.S. Wlos sie na glowie jezy, gdy czlowiek czyta o tych wszystkich programach ktore to ponoc sa niezbedne do obslugi systemu. Do zakladania partycji "partycjonery magiki", do formatowania, usuwania i innych kombinacji rowniez nie wystarcza systemowe narzedzie, do przechwytywania ekranu tez potrzebuja extra programow, do udostepnienia neta inne cuda na kiju, do pogadania z kumplem z LANa tez jakies ...je muje, do ...wieczora mozna wymieniac i w koncu stwierdzic, ze po kiego komu taki rozbudowany system ? Przy takich uzytkownikach jedynie producenci dyskow zacieraja rece – trzeba jeszcze wiekszych i duzo, bo gdzie pomiescic te wszystkie erzatze ? :P
A moze po prostu powinien powstac jakis rozbudowany SupaeArt dot. obslugi tych wszystkich narzedzi "wbudowanych" w WinXP. Z checia bym sie z takim zaznajomil.
EL NINO:
gdzie pomiescic te wszystkie erzatze ? :P
Tam gdzie Słońce nei dochodzi moźe ? :lol:
O ile "wiele" ? Moze procentowo podaj :P .gusioo:
Zarządzanie dyskami jest prostsze, o wiele
P.S. Wlos sie na glowie jezy, gdy czlowiek czyta o tych wszystkich programach ktore to ponoc sa niezbedne do obslugi systemu. Do zakladania partycji "partycjonery magiki", do formatowania, usuwania i innych kombinacji rowniez nie wystarcza systemowe narzedzie, do przechwytywania ekranu tez potrzebuja extra programow, do udostepnienia neta inne cuda na kiju, do pogadania z kumplem z LANa tez jakies ...je muje, do ...wieczora mozna wymieniac i w koncu stwierdzic, ze po kiego komu taki rozbudowany system ? Przy takich uzytkownikach jedynie producenci dyskow zacieraja rece – trzeba jeszcze wiekszych i duzo, bo gdzie pomiescic te wszystkie erzatze ? :P
gusioo:
Mateush:
Bo sadze, ze nobsaybot nie jest zaawansowanym uzytkownikiem komputera a zarzadzanie partycjami za pomoca Partition Magic jest na prawde proste.
ROTFL – Zarządzanie dyskami jest prostsze, o wiele
Moze i tak bo jeszcze sie tym w prawdzie nie bawilem.
Jednak Partition Magic owszem i uwazam go za dobry program. No ale skoro mowiecie, ze ten jest jeszcze prostszy to sie chyba na niego przezuce. A dodatkowy plus to z pewnoscia to, ze jest dolaczony do systemu. Thx.
Mateush:
Bo sadze, ze nobsaybot nie jest zaawansowanym uzytkownikiem komputera a zarzadzanie partycjami za pomoca Partition Magic jest na prawde proste.
ROTFL – Zarządzanie dyskami jest prostsze, o wiele
Mateush:
Edit: Tak przy okazji, jak zamienic FAT na NTFS przy uzyciu tego narzedzia wbudowanego do WinXP? Chodzi o to, ze partycje powyzej 50 Gb mam w FAT ;/. Chodzi mi oczywiscie o konwersje bez utraty danych.
http://forum.centrumxp.pl/search.php
I pomoc systemowa – polecenie convert.
EL NINO:
Dlaczego "najlepiej" ?Mateush:
Najlepiej zainstaluj sobie program Partition Magic.
Edit: Tak przy okazji, jak zamienic FAT na NTFS przy uzyciu tego narzedzia wbudowanego do WinXP? Chodzi o to, ze partycje powyzej 50 Gb mam w FAT ;/. Chodzi mi oczywiscie o konwersje bez utraty danych.
EL NINO:
To akurat proste jak konstrukcja cepa. Przecieź nei po to ktoś posiadł był system operacyjny by z jego moźliwości korzystać. To by dyshonor był.
nobsaybot – zastosuj się do sugestii podanej przez damiancore tylko pamiętać musisz, źe gdybyś chciał w ten sposób utworzyć partycje FAT32 ,a nie ntfs to musi mieć ona rozmiar poniźej 32GB – większe muszą być , narzedziami dostępnymi w systemie, tworzone jako ntfs.
EL NINO:
Coś taki niekumaty , wszak jak juź przypierdzielić w dysk, to od razu z grubej rury :mrgreen: :wink:
Mateush:
Najlepiej zainstaluj sobie program Partition Magic. Obsluga jest bardzo prosta i mysle, ze nie bedziesz mial wiekszych problemow z utworzeniem partycji. Jesli jednak jakies bys mial to pisz o nich w tym temacie lub do mnie na pw.
Tylko mała rada musisz posiadać pełną wersję Partition Magic,bo na wersji trjal to nic nie zrobisz tylko moźesz się pobawić
:P
nobsaybot:
...jak zrobic na nim partycje?Mam zainstalowanego Windowsa XP...
panel sterowania –> narzedzia administracyjne –> zarządzanie komputerem –> zarządzanie dyskami.