Jak zrobić partycje na 250 Gigsach

Szukałem ale nie odnalazłem tego tematu na tym forum.

Mam dysk twardy 250 GB na SATA i chcę go podzielić na partycje ale kompik widzi tylko 127 Gigsów?? Pamiętam, źe w jakiejś gazecie o takich problemach pisano ale qrde skleroza dosięgnęła w głąb mego mózgu :oops:

partycję (tą 127 gigową) zrobiłem na świeźo kupionym dysku przez instalkę windy – jeźeli to coś ma do rzeczy :)

Odpowiedzi: 9

EL NINO:
Mikołaj–Beny:
... ale coś na ten temat wiem.Jeśli masz pliki FAT32 no to będzie widział tylko 127GB.
Mozesz cos wiecej na ten temat napisac ? Bo chyba znowu mnie jakies "nowe" informacje ominely.

chętnie posłucham :lol: :?:
WaGonik
Dodano
24.04.2005 18:02:01
Mikołaj–Beny:
... ale coś na ten temat wiem.Jeśli masz pliki FAT32 no to będzie widział tylko 127GB.
Mozesz cos wiecej na ten temat napisac ? Bo chyba znowu mnie jakies "nowe" informacje ominely.
EL NINO
Dodano
24.04.2005 17:51:19
Ja nie jestem fachowcem ale coś na ten temat wiem.Jeśli masz pliki FAT32 no to będzie widział tylko 127GB.Wkładasz do napędu płytke z winXP,nastepnie uruchamaisz komputer i jak się pokarze na dole monitora"DEL" wciskasz.Jesteś w Biosei i w chodzisz nastepujące tabele:
1.Advanced BIOS Features
2.First BOOT Deviance
3.ustawiasz na CD–ROM
4.naciskasz "Esc" i "Y" a nastepnie "ENTER"
5.zaś to tylko on sam się bedzie instalował.
6.Jak się będzie instalował to pokarze CI się table z partycjami i tam moźesz tworzyć partycje i od razu je sformatować
Mikołaj–Beny
Dodano
24.04.2005 15:09:45
Żółty:
dr_anubis:

Ale czy mogli byście mi powiedzieć jak się włącza ten poziom zarządzania dyskami?? Byłbym bardzo wdzięczny.

Start –> Pomoc i obsługa techniczna wpisz zarządzanie dyskami.

troszkie poprawie na szybsze znalezienie ;)

PPM na Moj Komputer > Zarządzaj > i masz na dole Zarządzanie dyskami :) i wsioo.
WaGonik
Dodano
24.04.2005 14:30:48
dr_anubis:

Ale czy mogli byście mi powiedzieć jak się włącza ten poziom zarządzania dyskami?? Byłbym bardzo wdzięczny.

Start –> Pomoc i obsługa techniczna wpisz zarządzanie dyskami.
Żółty
Dodano
23.04.2005 00:06:08
Po polsku to jest tak :
Zakładam partycję o rozmiarze do 120 (137)GB. Czynię to podczas pracy instalatora windows. Serdecznie przeproaszam, źe nie ee przytaczął komunikaów na ekranie – nie chce mi się. Potem – juź po instalacji , po skorzystaniu z opisanej w archiwum forum zmiany w rejestrze, której opis po wpisaniu w wyszukiwarce frazy podanej przeze mnie w linku wskazanym przez Żółtego znaleźć moźna – resztę przestrzeni dysku podzielić – z poziomu zarządzania dyskami – i sformatować wg własnego uznania.
Ot i wszystko.
Powyźsze "kombinacje" nie sap otrzebne w wypadku płyty ze zintegrowanym co najmniej SP1.

PS.
Pamiętać tylko naleźy – choć nie ot jest tematem tego wąku – iź by system na SATA zainstalowac mieć dyskietkę ze steronikami wypada i w odpowiedniej chwili klawisz F6 wcisnąc, by ją podac .
Rebe
Dodano
21.04.2005 21:57:31
Ad@$:
Żółty:
A guzik tam szukałeś

Z calym szacunkiem Zolty, ale mozesz glupio opowiadac, bo wystarczy jedna gwiazdka – * – i wyniku ani jednego nie wyswietli. Zatem Autor mogl szukac.

Ok. Przesadziłem (źe nie dałem :wink: na końcu). Ale z drugiej strony mógł wpisać "137 partycje" ustawić wszystki słowa i by mu znalazło (np to. To, źe ktoś nie umie szukać to juź nie jest moja wina :wink:
Żółty
Dodano
21.04.2005 20:46:00
Fakt – jest taki topic ale szukałem przez 0,5h i jakoś w moje ręce nie wpadł.
Czytam czytam czytam i nie bardzo czaje co zrobić. No cóź – nie kaźdy jest ekspertem w tych dziedzinach – ja naleźę do grupy kretynów :lol: . Prosiłbym kogoś o to źeby napisał mi co mam robić po koleji – chodzi mi o to, źe chce sformatować dysk c: (to ten 127 gigsowy) i w jakiś sposób (np. fdiskiem) utworzyć kilka partycji – ale z całej pojemności
dr_anubis
Dodano
21.04.2005 20:35:01
Żółty:
A guzik tam szukałeś

Z calym szacunkiem Zolty, ale mozesz glupio opowiadac, bo wystarczy jedna gwiazdka – * – i wyniku ani jednego nie wyswietli. Zatem Autor mogl szukac.
Ad@$
Dodano
21.04.2005 20:21:17
dr_anubis
Dodano:
21.04.2005 20:09:53
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1