Jak zrobic format boot sektora?
Jest troche wirusow w mojej sieci LAN i chcialbym nie tylko zrobic formatowanie i zmiane partycji ale tez format boot sektora jak to zrobic? ja jestem w miare bezpieczny mam nortona ativira 2005, ale mimo wszystko chcialbym to zrobic przy najbizszym wgywaniu systemu.
Odpowiedzi: 20
Dzieki chlopaki za rade. Daje sobie w takim razie spokoj z tym boot sektorem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Rodos jest niewiele (relatywnie) wirusów boot sectora a tym bardziae MBR – u, ze względu na pewne ograniczenia. Jeśli takie programy jak mks i nav nie wykazują ich aktywności, śpij spokojnie.... i postępuj w/g wskazówek Bobi_robert.
p.s. aby nie było niedomówień w tej kwestii, polecam jedną ze stron:
http://haskman.webpark.pl/boot.html
jest tam teź trochę o formatowaniu i innych sprawach związanych z HD
p.s. aby nie było niedomówień w tej kwestii, polecam jedną ze stron:
http://haskman.webpark.pl/boot.html
jest tam teź trochę o formatowaniu i innych sprawach związanych z HD
Jak jest sporo wirusow w sieci to niech admin zrobi koło dupy zapychaczom i tym co sieja syf po sieci a niech nie proponuje takiej wlasnie operacji
Mało w stosunku do innych jest takich wirusow ktore gniezdza sie tym obszarze HDD i trudno na nie trafić
Zreszta adik napisał Ci nazwe softu, mozesz wyprobuwac ae IMO to zbyteczne
Mało w stosunku do innych jest takich wirusow ktore gniezdza sie tym obszarze HDD i trudno na nie trafić
Zreszta adik napisał Ci nazwe softu, mozesz wyprobuwac ae IMO to zbyteczne
Moj admin sieci LAN powiedzial ze jest troche wirusow w naszej sieci i zasugerowal aby zrobic jeszcze format boot sektora dla pewnosci. Mi osobiscie norton 2005 nie pokazuje wirusow a skan on line mks–em tez nic nie wykrywa.@Rodos: Spokojnie , dzieje sie cos co wskazywałoby na obecnosc wirusa w tym obszarze dysku ??
Rodos:
Chlopaki chodzi mi o boot sektor dysku twardego.
Nigdy tego nie robilem ( zawsze tylko format C ewentualnie zmienialem rozmiar lub ilosc partycji )a jestem wrazliwy jezeli chodzi o wirusy i bardzo chcialbym miec w 100 procentach czysciutki
A nnie lepiej byłoby wyzerowanie dysku?? problem byś miał z głowy! pozdrawiam!!
Nie jest tak, ze bootsector to czesc MBRu a dokladniej tablicy partycji znajdujacej sie w MBR ? :wink:
@Rodos: Spokojnie , dzieje sie cos co wskazywałoby na obecnosc wirusa w tym obszarze dysku ??
Jesli nie to zostaw i zapomnij, bo przy takim stanie wiedzy jak sam o sobie piszesz to mozesz sobie nieswiadomie "kuku" zafundować
"Dmuchac na zimne" mozna ale nie bez przesady
Jesli nie to zostaw i zapomnij, bo przy takim stanie wiedzy jak sam o sobie piszesz to mozesz sobie nieswiadomie "kuku" zafundować
"Dmuchac na zimne" mozna ale nie bez przesady
Chlopaki chodzi mi o boot sektor dysku twardego.
Nigdy tego nie robilem ( zawsze tylko format C ewentualnie zmienialem rozmiar lub ilosc partycji )a jestem wrazliwy jezeli chodzi o wirusy i bardzo chcialbym miec w 100 procentach czysciutki bo kupuje nowa plyte gl, procka pamieci, itd itd i chce miec pewnosc ze i tam na dysku nie bedzie jakiegos dziadostwa.
I szczerze mowiac nie wiem co to MBR i boot.ini Wiem tylko ze jest cos takiego jak boot sektor HDD lub dyskietki.
Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem ale dalej nie wiem jak to zrobic
Pozdrawiam Wszystkich
Nigdy tego nie robilem ( zawsze tylko format C ewentualnie zmienialem rozmiar lub ilosc partycji )a jestem wrazliwy jezeli chodzi o wirusy i bardzo chcialbym miec w 100 procentach czysciutki bo kupuje nowa plyte gl, procka pamieci, itd itd i chce miec pewnosc ze i tam na dysku nie bedzie jakiegos dziadostwa.
I szczerze mowiac nie wiem co to MBR i boot.ini Wiem tylko ze jest cos takiego jak boot sektor HDD lub dyskietki.
Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem ale dalej nie wiem jak to zrobic
Pozdrawiam Wszystkich
adik154– czyźbyś miał problemy z odróźnieniem zwyczjnej wymiany zdań od bójki....
współczuje tobie i bliskim.
współczuje tobie i bliskim.
Bijcie sie :twisted: Teraz będziecie sie dochodzik kto lepiej wie... :lol:
@Bobi_robert
Ja nie mam z tym problemów. Doskonale rozróźniam, co to jest boot sector a co MBR oraz boot.ini
Instalowałeś kiedyś np. MDK do spóły z XP?
Ewentualnie odsyłam do lektur pana Adama Błaszczyka – kwestia boot sectora i MBR jest nieraz dosyć dobrze tam wytłumaczona.
Pozdrawiam!!!!
Ja nie mam z tym problemów. Doskonale rozróźniam, co to jest boot sector a co MBR oraz boot.ini
Instalowałeś kiedyś np. MDK do spóły z XP?
Ewentualnie odsyłam do lektur pana Adama Błaszczyka – kwestia boot sectora i MBR jest nieraz dosyć dobrze tam wytłumaczona.
Pozdrawiam!!!!
@Leonie
Oczywiscie ze instalacja OS nadpisuje MBR bo w jaki sposob mogłbys uruchomic system ??
Kolega pisał o formacie bootsectora wiec ja odpisałem
Mowa jest o wirusach o nie np. o wyzerowaniu danych na partycji, wiec naprawa MBR załatwi sprawe jesli nie ma ekstremalnego wirusa o ktorym napisałem
Chyba mylisz bootsektor dysku z boot.ini i jego pochodnymi
Oczywiscie ze instalacja OS nadpisuje MBR bo w jaki sposob mogłbys uruchomic system ??
Kolega pisał o formacie bootsectora wiec ja odpisałem
Bobi_robert:
Nie wystarczy fdisk /mbr spod fdiska albo fixmbr z konsoli odzyskiwania ??
Mowa jest o wirusach o nie np. o wyzerowaniu danych na partycji, wiec naprawa MBR załatwi sprawe jesli nie ma ekstremalnego wirusa o ktorym napisałem
Chyba mylisz bootsektor dysku z boot.ini i jego pochodnymi
Bobi_robert:
leon1313:
Trzeba się jeszcze nauczyć odrózniać boot sector od MBR, prawda? Jeśli instalujesz XP to i jedno i drugie jest nadpisywane....nie ma potrzeby formatować.
No chyba sobie zarty stroisz
MBR wchodzi w skład pierwszego sektora (bootsectora) dysku i uzycie tych dwuch komend w zaleznosci od platformy doszczetnie dewastuje szkodniki tam zlokalizowane zakładajac ze nie sa one szyfrowane
Gdyby formatowanie "naprawiało" MBR to nie istaniały by problem wirusow w tymze miejscu
Osobiście odsyłam mojego szanownego kolegę do manuala komend: fixboot i fixmbr.
Po tym moźe wytłumaczy mi – źartownisiowi – dlaczego przy komendzie fixboot podaje się nazwe partycji, a przy fixmbr fizyczną ścieźkę do dysku. Zgodze się z jednym: MBR jest rodzajem boot sectora, ale nie odwrotnie!!! Poza jednym przypadkiem: fdd
Jeźeli kolega Rodos nie sprecyzował swojego zapytania – dróg wyjścia jest wiele.
p.s czyź instalacja systemu nie nadpisuje MBR i boot sectora partycji?
Qrde o co ci biega?! Low Formata uźyłem z 3 razy w czasie 4 lat... Tak to nie uźywam go do formatowania...weź pomyśl :wink:
adik154:
Nie wiedziałem źe fdisk to potrafi:] Ja zawsze uźywałem LOW FORAM :wink:
Nie chce sie tu bawic w prorokowanie ale za ktoryms razem mozesz sie "obudzic z reka w nocniku"
Twoj dysk – Twoja sprawa
Nie wiedziałem źe fdisk to potrafi:] Ja zawsze uźywałem LOW FORAM :wink:
leon1313:
Trzeba się jeszcze nauczyć odrózniać boot sector od MBR, prawda? Jeśli instalujesz XP to i jedno i drugie jest nadpisywane....nie ma potrzeby formatować.
No chyba sobie zarty stroisz
MBR wchodzi w skład pierwszego sektora (bootsectora) dysku i uzycie tych dwuch komend w zaleznosci od platformy doszczetnie dewastuje szkodniki tam zlokalizowane zakładajac ze nie sa one szyfrowane
Gdyby formatowanie "naprawiało" MBR to nie istaniały by problem wirusow w tymze miejscu
Nie wystarczy fdisk /mbr spod fdiska albo fixmbr z konsoli odzyskiwania ??
leon1313:
Jak masz system na dysku c: to polecam "format c:"
lub sformatować spod instalatora windows...
Chodzi pewnie mu nie o boot Windowsa a Boot sektor dysku twardego.
program "Low Format" polecam