Jak zmniejszyc podkrecenie procka z 2.68 na 2.66

Witam. Po formacie system nie wiem jakim cudem a nawet bios podkrecil mi prace procka, gdzie w biosie mogę to zmienic. A chce dokładniej zmienic z 2.68 Ghz na 2.66 Ghz bo z tego powodu wyskakuje mi blad i przegrzewa mi sie karta co powoduje restart kompa i wyskoczenie niebieskiego ekranu ;) Prosze o szybką odpowiedź. Dziękuje z góry.

Odpowiedzi: 5

Na Twoim miejscu zainstalowałbym [b]starszą[/b] wersję sterowników do grafiki niż ta co masz (numer i wersja mnie nie interesuje). Często najnowsze stery nie chodzą najlepiej na niektórych kartach. Przed instalacją usuń oprogramowanie ATI, a stery usuń programem Driver cleaner: http://www.dobreprogramy.pl/Driver-Cleaner,Program,Windows,11540.html Dopiero potem restart i instalacja starszych.
Ucho
Dodano
05.09.2009 04:50:18
hm.... ok ok ^^ Adwokata już mam, tak myślę ile pobierasz za godzinkę robótki :D. Dziękuje ci za pomoc ;) Jak jakiś problemik mi wyniknie to napisze artykuł ^^. Pozdrawiam ;) :d/ :-({|=
OldFox
Dodano
04.09.2009 16:23:28
O.K Myślę , że naprawiłem ten błąd samemu. ODP : - wystarczyło zrestartowac Biosa. A dokładniej powiem dla przyszłych problemiczów, że wystarczyło wyjac po zamknięciu komputera baterie biosu odpalic kompa, a potem wyłaczyc go i włożyc baterie i wszystko wraca do normalnosci. Jak na razie nic mi nie wyskakuje i wszystko działa jak należy ;)).
OldFox
Dodano
04.09.2009 12:00:51
Już ci mówię. Nr błędu to: ati2cqag.dll A i jeszcze dodam, że w dzienniku zdarzeń mam wszystko ok,żadnego błędu nie mam tam ;). Komunikat brzmi tak: jest on skopiowany z innej strony, ale to ten sam. Pojawil się problem i system windows zostal zamkniety, aby zapobiedz uszkodzeniu komputera. Jezeli po raz pierwszy widzisz ekran bledu stop, ponownie uruchom komputer. Jezeli ten ekran pojawi sie ponownie, wykonaj najstepujace kroki: upewnij sie, ze wszelkie nowe sprzety i oprogramowania sa poprawnie zainstalowane. Jezeli jest to nowa instalacja, popros producenta sprzetu lub oprogramowania o wszelkie aktualizacje dla systemu windows, ktore moga byc potrzebne. jezeli problem bedzie sie powtarzal, wylacz lub usun wszelki nowo zainstalowany sprzet i oprogramowanie. wylacz opcje pamieci systemu bios, takie jak buforowanie i przeslanie. jezeli do usuniecia lub wylaczenia skladnikow musisz uzyc trybu awaryjnego, ponownie uruchom komputer, nacisnij klawisz f8, aby wyswietlic zaawansowane opcje startowe, a nastepnie wybiez opcje tryb awaryjny. informacje techniczne: *** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBF069AC1, 0xB3C3FF84, 0x00000000) *** ati2cqag.dll - Addres BF069Ac1 base at BF04D000, Date stamp 42003a37 Jam mam ustawic wartosci domysle w biosie, powiem tak, ze nigdy się nim nie bawiłem =/. A i tak mi się wydaje, że wartosci sie zmieniły w systemie tak jak mówisz, źle się zdgrał i to wywołało problemik. Moim jednym bardziej przekonanym problemem tego błędu jest właśnie zmiana z 2.66GHz, na 2.68GHz. Inną moją sugestią jest,że system mam cysty, a zainstalowałem sterowniki do karty graficznej i podczas instalacji pokazało mi, że system xp nie zgrał się ze sterownikami ATI, al to zawsze tak miałem, i nic z tego nie wynikało. A dodam jeszcze, że system pokazuje mi ten błąd tylko jak włącze jakąś gre, co świadczy o zmianach w biosie ;). Co do tego dochodzi?, pfff sterowniki ATI mam orginalne.
OldFox
Dodano
04.09.2009 09:09:26
  • XanTyp 04.09.2009 12:09:05

[quote=OldFox]Nr błędu to: ati2cqag.dll[/quote]Mnie to na nazwę biblioteki wygląda, a nie na numer błędu. [quote=OldFox]*** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBF069AC1, 0xB3C3FF84, 0x00000000) *** ati2cqag.dll - Addres BF069Ac1 base at BF04D000, Date stamp 42003a37[/quote]A to dopiero wyjaśnia i przedstawia pełną postać rzeczy.[quote=OldFox]Jam mam ustawic wartosci domysle w biosie, powiem tak, ze nigdy się nim nie bawiłem =/.[/quote]Restore default settings. Znajdź to w Biosie i użyj. Reszta sama się zastosuje. [quote=OldFox]A i tak mi się wydaje, że wartosci sie zmieniły w systemie tak jak mówisz, źle się zdgrał i to wywołało problemik.[/quote]A jak Ci się wydaje - skąd system pobiera te informacje, jeśli nie właśnie z Biosu? Co, Boruta mu tak podszeptuje?[quote=OldFox]Inną moją sugestią jest,że system mam cysty, a zainstalowałem sterowniki do karty graficznej i podczas instalacji pokazało mi, że system xp nie zgrał się ze sterownikami ATI, al to zawsze tak miałem, i nic z tego nie wynikało.[/quote]Adwokat zawołał by SPRZECIW! i dodał: czyste spekulacje nie poparte żadnym rzeczowym argumentem. Poza tym pierwsze widzę/słyszę, żeby system komunikował o błędzie i żeby nic z tego nie wynikało. To, że nie widzisz dziury na drodze, bo zalała ją woda, nie znaczy, że jej tam nie ma. [quote=OldFox]pfff sterowniki ATI mam orginalne.[/quote]lol, a znajdź mi piracką wersję sterów pffff #-o [color=darkred][b]A o floodzie coś Ci chyba wczoraj pisałem. No, to było i ni ma[/b] [-x [b]edit///[/b] Na tematy dowolne jest osobny dział. Post usuwam, gdyż nie wnosi nic do wątku.[/color]

[quote=OldFox]system nie wiem jakim cudem a nawet bios podkrecil mi prace procka[/quote] Ja też nie wiem jakim cudem, bo w cuda i w bociana od jakiegoś czasu nie wierzę. Format dysku nic Ci nie mógł podkręcić, a tym bardziej w BIOS-ie. Po prostu nowy sysyem jakoś źle "zgrał się" z BIOS-em. Wejdź do BIOS-u i ustaw go na wartości domyślne. [quote=OldFox] bo z tego powodu wyskakuje mi blad i przegrzewa mi sie karta[/quote] Nie wierzę. [quote=OldFox]co powoduje restart kompa i wyskoczenie niebieskiego ekranu[/quote] Na pewno nie to. Odczytaj komunikat i numer błędu i zapodaj na forum.
Ucho
Dodano
03.09.2009 23:30:10
OldFox
Dodano:
03.09.2009 22:16:33
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1