Witam.
Po formacie system nie wiem jakim cudem a nawet bios podkrecil mi prace procka, gdzie w biosie mogę to zmienic.
A chce dokładniej zmienic z 2.68 Ghz na 2.66 Ghz bo z tego powodu wyskakuje mi blad i przegrzewa mi sie karta co powoduje restart kompa i wyskoczenie niebieskiego ekranu ;)
Prosze o szybką odpowiedź. Dziękuje z góry.
Odpowiedzi: 5
Na Twoim miejscu zainstalowałbym [b]starszą[/b] wersję sterowników do grafiki niż ta co masz (numer i wersja mnie nie interesuje). Często najnowsze stery nie chodzą najlepiej na niektórych kartach. Przed instalacją usuń oprogramowanie ATI, a stery usuń programem Driver cleaner: http://www.dobreprogramy.pl/Driver-Cleaner,Program,Windows,11540.html
Dopiero potem restart i instalacja starszych.
hm.... ok ok ^^
Adwokata już mam, tak myślę ile pobierasz za godzinkę robótki :D.
Dziękuje ci za pomoc ;)
Jak jakiś problemik mi wyniknie to napisze artykuł ^^.
Pozdrawiam ;)
:d/ :-({|=
O.K Myślę , że naprawiłem ten błąd samemu.
ODP :
- wystarczyło zrestartowac Biosa.
A dokładniej powiem dla przyszłych problemiczów, że wystarczyło wyjac po zamknięciu komputera baterie biosu odpalic kompa, a potem wyłaczyc go i włożyc baterie i wszystko wraca do normalnosci.
Jak na razie nic mi nie wyskakuje i wszystko działa jak należy ;)).
Już ci mówię.
Nr błędu to: ati2cqag.dll
A i jeszcze dodam, że w dzienniku zdarzeń mam wszystko ok,żadnego błędu nie mam tam ;).
Komunikat brzmi tak: jest on skopiowany z innej strony, ale to ten sam.
Pojawil się problem i system windows zostal zamkniety, aby zapobiedz uszkodzeniu komputera.
Jezeli po raz pierwszy widzisz ekran bledu stop,
ponownie uruchom komputer. Jezeli ten ekran pojawi sie ponownie, wykonaj najstepujace kroki:
upewnij sie, ze wszelkie nowe sprzety i oprogramowania sa poprawnie zainstalowane.
Jezeli jest to nowa instalacja, popros producenta sprzetu lub oprogramowania o wszelkie aktualizacje dla systemu windows, ktore moga byc potrzebne.
jezeli problem bedzie sie powtarzal, wylacz lub usun wszelki nowo zainstalowany sprzet i oprogramowanie.
wylacz opcje pamieci systemu bios, takie jak buforowanie i przeslanie.
jezeli do usuniecia lub wylaczenia skladnikow musisz uzyc trybu awaryjnego, ponownie uruchom komputer, nacisnij klawisz f8, aby wyswietlic zaawansowane opcje startowe, a nastepnie wybiez opcje tryb awaryjny.
informacje techniczne:
*** STOP: 0x0000008E (0xC0000005, 0xBF069AC1, 0xB3C3FF84, 0x00000000)
*** ati2cqag.dll - Addres BF069Ac1 base at BF04D000, Date stamp 42003a37
Jam mam ustawic wartosci domysle w biosie, powiem tak, ze nigdy się nim nie bawiłem =/.
A i tak mi się wydaje, że wartosci sie zmieniły w systemie tak jak mówisz, źle się zdgrał i to wywołało problemik.
Moim jednym bardziej przekonanym problemem tego błędu jest właśnie zmiana z 2.66GHz, na 2.68GHz.
Inną moją sugestią jest,że system mam cysty, a zainstalowałem sterowniki do karty graficznej i podczas instalacji pokazało mi, że system xp nie zgrał się ze sterownikami ATI, al to zawsze tak miałem, i nic z tego nie wynikało.
A dodam jeszcze, że system pokazuje mi ten błąd tylko jak włącze jakąś gre, co świadczy o zmianach w biosie ;).
Co do tego dochodzi?, pfff sterowniki ATI mam orginalne.
[quote=OldFox]system nie wiem jakim cudem a nawet bios podkrecil mi prace procka[/quote]
Ja też nie wiem jakim cudem, bo w cuda i w bociana od jakiegoś czasu nie wierzę. Format dysku nic Ci nie mógł podkręcić, a tym bardziej w BIOS-ie. Po prostu nowy sysyem jakoś źle "zgrał się" z BIOS-em.
Wejdź do BIOS-u i ustaw go na wartości domyślne.
[quote=OldFox] bo z tego powodu wyskakuje mi blad i przegrzewa mi sie karta[/quote]
Nie wierzę.
[quote=OldFox]co powoduje restart kompa i wyskoczenie niebieskiego ekranu[/quote]
Na pewno nie to. Odczytaj komunikat i numer błędu i zapodaj na forum.