Jak zmienic autostart w profilu uzytkownika z ograniczeniami

Mam 2 profile na win XP. Jak zrobic, aby pewne programy nie uruchamialy sie przy starcie na profilu z ograniczeniami. Jestem adymistratorem komputera i nie chcialbym, aby np. program do odbierania poczty uruchamial sie u innych uzytkownikow, a raczej uzytkownika (komputera uzywam ja i siostra)
Bardzo prosze o pomoc
Pozdrawiam.
Mariusz

Odpowiedzi: 4

Automatyczny start aplikacji kontrolowany jest w dwoch miejscach.
I. Startup
a. start aplikacji dla wszystkich uzytkownikow
b. start aplikacji dla okreslonych uzytkownikow
II rejestr
ad I
metoda:
a. zaloguj sie jako uzytkownik z prawami administratora
b. otworz Windows Explorer
c. (zakladam ze windows jest zainstalowane na partycji C: )
znajdz katalog
C:Documents and SettingsAll UsersStart MenuProgramsStartup
w tym katalogu znajduja sie aplikacje ktore sa uruchamiane automatycznie dla wszystkich uzytkownikow
d. otworz drugie okno Windows explorera i znajdz katalog
C:Documents and SettingsUserNameStart MenuProgramsStartup

"UserName" moze byc zastapiony przez dowolny login
e. przesun (nie kopiuj) skroty z foldera ...All UsersStart MenuProgramsStartup do
...UserNameStart MenuProgramsStartup

Od tej pory jedynie z konta okreslonego uzytkownika uruchamiana bedzie aplikacja ktorej skrot przeniosles
Jesli usuniesz skrot z katalogu
...All UsersStart MenuProgramsStartup i nie przeniesiesz go do Sartup innego uzytkownika to program nie bedzie startowal z zadnego konta oczywiscie.

II rejestr
przenies dane o aplikacji
z
HKLMSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun
do
HKCUSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionRun

Niemniej raz uruchomione w ten sposob aplikacje beda wymagaly wylogowania uzytkownika w celu wylaczenia aplikacji ktora jest uruchamiana w rejestrze z konta uzytkownika (HKCU). Jesli uzyjesz Fast Switch i uzytkownik jest dalej zalogowany, to oczywiscie aplikacja dalej bedzie w pamieci. Zabezpieczniem przed bledem jest wylaczenie FUS
broch
Dodano
28.01.2005 02:33:30
Sprawdz co sie stanie, jesli przeniesiesz to z profilu All users do Twojego profilu.
EL NINO
Dodano
28.01.2005 00:27:43
Cos slabo wytlumaczyles bo nie moge tego znalesc. Gdzie w profilu? Na dysku c: mam "Documents and Settings" no i tam sa profile, ale gdzie autostart? Jest cos takiego jak "menu start" i tam jest folder "autostart" ale pusty.
Nie mam pojecia gdzie tego szukac
mst14
Dodano
28.01.2005 00:13:05
Usun te programy z autostartu w profilu tego uzytkownika –> Dokumenty@Ustawienia ...
EL NINO
Dodano
28.01.2005 00:06:15
mst14
Dodano:
27.01.2005 23:58:32
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1