Jak zainstalować windowsa mająć klucz a nie mając cd
Proszę o pomoc
W tym tygodniu padł mi dysk.
W chwili obecnej mam nowy dysk, klucz do legalnego windosa XP Home Edition, ale nie mam do niego płytki instalacyjnej ponieważ nie dostaliśmy nic przy zakupi, nie mam również dysku recovery.
Tam gdzie kupiliśmy ten komputer moge kupić ten dysk recovery ale kosztuje i to nie mało. Wydaje mi się to nie wporządu bo już raz zapłaciłam za windowsa i tylko jego potrzebuje wszystkie inne sterowniki już sciągnełam.
Próbowałam z innej płytki ale mój klucz nie pasuje.
Czy ktoś mi może pomóc jak zainstalować legalnego windowsa.
Z góry dziękuje.
Odpowiedzi: 6
Ja mialem podobny problem z Lenovo. Dzwonilem, pisalem maile w koncu laskawie ktos sie odezwal i laskawie udzielil konkretnej odpowiedzi (odradzam support Lenovo Polska) aby otrzymac nosniki z recovery cd musialbym wyslac kompa do Warszawy i po ok 2tyg by mi go przyslali oczywiscie z rachunkiem pomimo ze komp na gwarancji, mniejsza z tym. Posiadalem nosnik XP Home ze starego kompa, zapytalem czy moge go uzyc wraz z kluczem z laptopa. Odpowiedz brzmi tak o ile mam fakture na komputer w ktorej jest wymieniony system operacyjny. Tak sie sklada ze zazwyczaj na fakturce oprocz modelu jest wypisane ze jest taki a taki system, no i moglem ze spokojem i czystym sumieniem sobie XP instalnac.
Wiem ,że to mądrowanie się , ale napiszę , ze warto sie zaznajomić ze wszystkimi warunkami , popytać przed zakupem i jak coś nie pasuje wybrać inną firmę , czy inny produkt , który spełni nasz wymogi. No ale to tyle mędzenia.
Płytka czy partycja recovery ma swoje dobre strony .Nie trzeba aktywować systemu, instalowane są wszystkie potrzebne sterowniki , tak że nie tracimy czasu na ich poszukiwania , właściwy dobór i instalację . Dzielić dysk po instalacji oczywiście można wg potrzeb , i układ partycji będzie na nim taki jak chcemy, dopóki nie użyjemy tej nieszczęsnej płytki .
A programy , które wydają się nam niepotrzebne zawsze można usunąć. A z zainstalowanego świeżego systemu , i z podzielonymi partycjami programem do tworzenia obrazów dysków (Paragon, Acronis itd.) zrobić taki obraz i przywracać go w miarę potrzeb.
Tylko z tego co piszesz to nawet tej płytki nie masz i myślę że systemu w takiej postaci jak chcesz tzn. płytka z systemem taka jaką można normalnie kupić nie będzie Ci dana . a to z tego powodu że Pacard , czy Hp , czy inna firma, podpisując umowę z MS na preinstalowane systemy w swoich produktach podpisuje je na szczególnych warunkach o czym informuje klienta w instrukcjach dołączanych do laptopa.
W Twoim wypadku problem leży wg mnie w tym że sklep w którym kupiłaś laptopa niejako uzurpuje sobie prawo do jego napraw i przywracania systemu .Zobacz czy w papierach, nie masz wykazu co powinno się znajdować w komplecie z laptopem i jeśli jest tam wymieniona płytka recovery , to zażądaj od sprzedawcy jej wydania. Może też być tak, że na partycji jest obraz takowej płytki i trzeba go wypalić.
No i to tyle.
Ps. Kwestia użycia "czystego "systemu - po usunięciu ewentualnym ukrytej partycji recovery- , skutkuje niestety tym że klucz (ten co posiadasz) nie zostaje zwykle przyjęty i staniesz przed kolejnym problemem.
Witam i dziękuje za odpowiedzi
Moj komputer (PackardBell) kupilam w PCWorld w Anglii, był to nasz pierwszy kontakt z XP. Na pytanie o płytki pan odpowiedzial że wszystko jest na dysku i żeby się nie marwić mają service tylko 8 funtów miesięcznie króry zresztą nam wcisnął z uśmiechem. Szybko jednak zrezygnowaliśy z niego i też szybko po tym udało mi się załatwić windowsa.
Jakoś sobie radze ale chce mieć legalnego windowsa z możliwością uaktualnień, zrobienia partycji na dysku. W końcu zapłaciłam za niego, mam klucz, certyfikat. Wiem że za głupote się płaci więć PackardBell oferuje mi dysk recovery do mojego komputera za tylko 45 funtów (który powinien być dołączony do komputera przy zakupie). Problem jednak polega na tym że ja go nie chce bo było tam mnóstwo denerwujących programów, nie będe mogła zrobić partycji na dysku i na dodatek nie wiem jak on się będzie miał do nowego większego dysku. Tak właśnie czuje że to jest coś nie w porządku, jak można sprzedać oprogramowanie bez płytki.
Proponuję również skontaktować się ze swoim lokalnym rzecznikiem do spraw konsumenckich.
Być może propozycja sklepu dot. zakupu "dysku recovery" narusza jakoś twoje prawa do własności.
Jakkolwiek prawnikiem nie jestem i może plotę bzdury.
Ale zadzwonić nie zaszkodzi :-k
Co to za laptop ?co to za firma , która tak zagrywa z tym recovery?
Próbowałaś kontaktu z producentem laptopa i wyjaśnienia tego ??
Strona 1 / 1