jak zainstalować windows xp - brak partycji?
Witam:)
Mam pewien problem, mianowicie niedawno koledzy namówili mnie abym załadował sobie linuxa na swojego laptopa, no dobra wszystko fajnie zainstalowałem sobie na początek ubuntu no i usunąłem partycje windowsa i wgrałem tego linuxa, no ale doszedłem do wniosku że przyda mi się jeszcze windows i chcialbym go z powrotem zainstalować tylko jest jeden problem gdy utworzyłem partycje pod linuxem(ubuntu) typu fat32 i włorzyłem CD z windowsemXP to nie widzi tej partycji, dlaczego - może temu że nie jest sformatowana czy o co chodzi , macie może jakiś pomysł jak wgrać windowsa. Aha nie mam też stacji dyskietek w laptopie więc nie uda mi się uruchomić dyskietki startowej z win98. co radzicie?dzięki pozdrawiam
Odpowiedzi: 5
Tak to dysk ATA przynajmniej mi sie tak wydaje: oto info z dmesg z Ubuntu:
scsi 2:0:0:0: Direct-Access ATA TOSHIBA MK8034GS AH30 PQ: 0 ANSI: 5
Bobi pytał czy dysk jest SATA ...
Tzn. jest tak że ja przy instalacji ubuntu utworzyłem partycje do windowsa FAT32 ale gdy próbuje zainstalowac windowsa to dochodzi do momentu że instalator windows nie wykrywa żadnych pratrycji(nawet geto FAT32).tak chodzby wogóle nie widział dysku twardego czy coś:-s . Więc myśle że usówanie wszystkich partycji typu linux jest zbędne.pozdrawiam
Nie trzeba tak kombinować, w odwrotnej kolejności też się da, tyle że Grub nie doda automatycznie instalacji XP do bootloadera, trzeba to będzie poprawić.
Co do partycji, usuń ją i zostaw to miejsce nieprzydzielone. Zabootujesz XP i z poziomu instalatora stworzysz partycję na system.
Dysk na SATA?
O ile mnie pamięć nie zawodzi, to żeby uzyskać dwa systemy (windows i linux) należy najpierw zainstalować windowsa, a potem (na pozostawionej wolnej przestrzeni dysku) linuxa. Jeśli nie jest to dla Ciebie kłopotem to proponoałbym usunąć wszystkie partycje (za pomocą linuxa) i dalej już wiesz...
Strona 1 / 1