Jak zablokować klawisze ?

Ostatnio zobaczyłem w salonie komputerowym taki komputer z wyświetlonym na stałe IE7.0 w celach udostępniania internetu dla klientów i miał on zablokowane klawisze pozwalające dostać się np. do menu START czy paska. Generalnie działała tylko mysz i klawisze A-Z, 0-9. Chodziło w tym wszystkim o to, aby użytkownik nic nie nakombinował w systemie i tylko używał tego co jest uruchomione. Czy ktoś może wie jak to zrobić, aby zablokować możliwość wywołania menu START (normalnie służy do tego klawisz z logo Microsoft) czy też ALT-TAB do przełączania się pomiędzy uruchomionymi aplikacjami ? Generalnie tak zblokować klawiaturę aby osiągnąć to co opisałem.

Marek

Odpowiedzi: 3

Nie prościej spytać w salonie jakiego softu użyli?
BeteNoire
Dodano
24.01.2007 14:43:32
Co do klawisza Windows, wstaw wartość NoWinKeys w HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
Można też poprzez modyfikację HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Keyboard Layout

Co do Alt+Tab, jest taki trik ale ponoć nie działa. Ja bym zainstalował zamiennik wbudowanego, systemowego "zmieniacza okienek" w postaci
TaskSwitch czy tam Alt+Tab Replacement z MS Power Toys i go umiejętnie popsuł ;)
Trochę nieeleganckie, ale za to powinno działać xD
Bobi
Dodano
24.01.2007 13:32:08
albo znaleść program albo zmodyfikować rejestr np blokada klawiszy win:
w kluczu: [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] wstaw wartość DWORD NoWinKeys i przypisz jej 1
rmarcin
Dodano
24.01.2007 13:17:06
MarekSaw
Dodano:
24.01.2007 11:14:02
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1