Jak zabezpieczyć dysk na patrycji FAT32?

Wiem, źe jak na patrycji NFTS (moge się mylić) zaznaczysz coś takiego źe gada: "odmowa dostępu" na wybrany folder lub patrycję. Jak zrobić takie same zabezpieczenie co na patrycji NFTS?

A teraz źebyście nie pytali, powiem wam czemu na WXP mam patrycję FAT32...:

1. Lutego 2004 chciałem kupić nowego kompa (dla ciekawskich parametry w opisie) i kupiłem go.
2. Wreszcie przywieźli kompa (wszystko było poinstalowane
3. Patrze i... :shock: :shock: :shock: Sytem plików: FAT32

Odpowiedzi: 10

ERROR 5:
memek:
gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie), źe konwersja zmniejsza nieco wydajność danej partycji, dlatego polecałbym formatowanie partycji na NTFS, (jeźeli to jest partycja z systemem to reinstalka windowsa jest konieczna :lol: )

Zmniejsza wydajność partycji??
Być moźe chodzi o to, źe dostęp do plików trwa dłuźej (niezauwaźalna róźnica), ale po formacie i zainstalowaniu NTFS będzie to samo

Nie będzie to samo.
Konwersja na system NTFS wyłącznie poleceniem:
convert C: /FS:NTFS

powoduje niestety pofragmentowana będzie główna tablica plików /Master File Table/ i nawet jeśli przedtem zostanie uźyty Defragmentator Windows to nie przesunie jej pierwszego fragmentu.
Rozwiązuje ten problem , albo instalacja systemu na świeźo załoźonej i sformatowanej w NTFS partycji , albo uźycie convert z przełącznikiem Cvtarea z dodatkowo podanym rozmiarem tworzonego miejsca na tablicę MTF.
Przedtem powinno się uźyć derfragmentatora i scalić wolne miejsca.
Poleceniem fsutil stworzyć nieprzerwane miejsce równe
wielkości tablicy MFT /domyślnie to jest 12,5% rozmiaru partycji z systemem, dla 10GB to będzie ok 1,25GB
fsutil file createnew c:\testfile.txt 1250000000

Dopiero teraz wpisujemy
convert c: /fs:ntfs /cvtarea:testfile.txt

czasem trzeba podac literę dysku.
Seeker
Dodano
03.08.2005 23:50:42
Wpisy w aplecie Dodaj/Usuń programy moźna w miare potrzeby usunąć korzystając np z programu RegCleaner. Program ten takźe usuwa zbędne wpisy z rejestru jak i pozwala na ręczne usuwanie niewłaściwych wpisów.
Anonymous
Dodano
03.08.2005 17:07:43
A jest on ukryty w Dodaj/usuń programy?

Bo jak ktoś będzie usuwać śmieci to ten program teź...
MexoDio
Dodano
03.08.2005 00:50:32
Spokojnie moźesz sobie przekonwertować system plików fat na ntfs, nie obawiaj się utraty wydajności, bo przy duźym dysku będzie ona nieodczuwalna. Ewentualnie moźesz poszukać w necie programu FolderLock aby zabezpieczać katalogi.
Anonymous
Dodano
03.08.2005 00:43:36
Tak jak mówia koledzy, przekonwertuj wpisując komendę C: /FS:NTFS w pole Uruchom.
Uwierz mi, nie będzie bolało :wink:
Bocian36
Dodano
01.08.2005 17:34:44
Oj ja reinstalki nie zrobie...
MexoDio
Dodano
01.08.2005 17:28:54
to zrób se facet od nowa system i na partycjach NTFS ! sa szybsze i bezpieczniejsze, no i mozesz zarzadzać nimi w szerszej gamie opcji.....
WaGonik
Dodano
31.07.2005 19:15:59
memek:
gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie), źe konwersja zmniejsza nieco wydajność danej partycji, dlatego polecałbym formatowanie partycji na NTFS, (jeźeli to jest partycja z systemem to reinstalka windowsa jest konieczna :lol: )

Zmniejsza wydajność partycji??
Być moźe chodzi o to, źe dostęp do plików trwa dłuźej (niezauwaźalna róźnica), ale po formacie i zainstalowaniu NTFS będzie to samo
MetaVirus
Dodano
31.07.2005 17:33:58
memek
Dodano
31.07.2005 06:28:47
na FAT32 nie zrobisz zabezpieczeń ale moźesz partycję przekonwertować na NTFS (bez rzadnych efektów ubocznych tak):
start –> uruchom –> cmd –> OK
wpisujesz convert C: /FS:NTFS
MetaVirus
Dodano
31.07.2005 02:41:58
MexoDio
Dodano:
31.07.2005 02:32:20
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1