Jak zabezpieczyć dysk na patrycji FAT32?
Wiem, źe jak na patrycji NFTS (moge się mylić) zaznaczysz coś takiego źe gada: "odmowa dostępu" na wybrany folder lub patrycję. Jak zrobić takie same zabezpieczenie co na patrycji NFTS?
A teraz źebyście nie pytali, powiem wam czemu na WXP mam patrycję FAT32...:
1. Lutego 2004 chciałem kupić nowego kompa (dla ciekawskich parametry w opisie) i kupiłem go.
2. Wreszcie przywieźli kompa (wszystko było poinstalowane
3. Patrze i... :shock: :shock: :shock: Sytem plików: FAT32
A teraz źebyście nie pytali, powiem wam czemu na WXP mam patrycję FAT32...:
1. Lutego 2004 chciałem kupić nowego kompa (dla ciekawskich parametry w opisie) i kupiłem go.
2. Wreszcie przywieźli kompa (wszystko było poinstalowane
3. Patrze i... :shock: :shock: :shock: Sytem plików: FAT32
Odpowiedzi: 10
ERROR 5:
memek:
gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie), źe konwersja zmniejsza nieco wydajność danej partycji, dlatego polecałbym formatowanie partycji na NTFS, (jeźeli to jest partycja z systemem to reinstalka windowsa jest konieczna :lol: )
Zmniejsza wydajność partycji??
Być moźe chodzi o to, źe dostęp do plików trwa dłuźej (niezauwaźalna róźnica), ale po formacie i zainstalowaniu NTFS będzie to samo
Nie będzie to samo.
Konwersja na system NTFS wyłącznie poleceniem:
convert C: /FS:NTFS
powoduje niestety pofragmentowana będzie główna tablica plików /Master File Table/ i nawet jeśli przedtem zostanie uźyty Defragmentator Windows to nie przesunie jej pierwszego fragmentu.
Rozwiązuje ten problem , albo instalacja systemu na świeźo załoźonej i sformatowanej w NTFS partycji , albo uźycie convert z przełącznikiem Cvtarea z dodatkowo podanym rozmiarem tworzonego miejsca na tablicę MTF.
Przedtem powinno się uźyć derfragmentatora i scalić wolne miejsca.
Poleceniem fsutil stworzyć nieprzerwane miejsce równe
wielkości tablicy MFT /domyślnie to jest 12,5% rozmiaru partycji z systemem, dla 10GB to będzie ok 1,25GB
fsutil file createnew c:\testfile.txt 1250000000
Dopiero teraz wpisujemy
convert c: /fs:ntfs /cvtarea:testfile.txt
czasem trzeba podac literę dysku.
Wpisy w aplecie Dodaj/Usuń programy moźna w miare potrzeby usunąć korzystając np z programu RegCleaner. Program ten takźe usuwa zbędne wpisy z rejestru jak i pozwala na ręczne usuwanie niewłaściwych wpisów.
A jest on ukryty w Dodaj/usuń programy?
Bo jak ktoś będzie usuwać śmieci to ten program teź...
Bo jak ktoś będzie usuwać śmieci to ten program teź...
Spokojnie moźesz sobie przekonwertować system plików fat na ntfs, nie obawiaj się utraty wydajności, bo przy duźym dysku będzie ona nieodczuwalna. Ewentualnie moźesz poszukać w necie programu FolderLock aby zabezpieczać katalogi.
Tak jak mówia koledzy, przekonwertuj wpisując komendę C: /FS:NTFS w pole Uruchom.
Uwierz mi, nie będzie bolało :wink:
Uwierz mi, nie będzie bolało :wink:
Oj ja reinstalki nie zrobie...
to zrób se facet od nowa system i na partycjach NTFS ! sa szybsze i bezpieczniejsze, no i mozesz zarzadzać nimi w szerszej gamie opcji.....
memek:
gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie), źe konwersja zmniejsza nieco wydajność danej partycji, dlatego polecałbym formatowanie partycji na NTFS, (jeźeli to jest partycja z systemem to reinstalka windowsa jest konieczna :lol: )
Zmniejsza wydajność partycji??
Być moźe chodzi o to, źe dostęp do plików trwa dłuźej (niezauwaźalna róźnica), ale po formacie i zainstalowaniu NTFS będzie to samo
na FAT32 nie zrobisz zabezpieczeń ale moźesz partycję przekonwertować na NTFS (bez rzadnych efektów ubocznych tak):
start –> uruchom –> cmd –> OK
wpisujesz convert C: /FS:NTFS
start –> uruchom –> cmd –> OK
wpisujesz convert C: /FS:NTFS
Strona 1 / 1