Jak wyłączyć zintegrowaną kartę muzyczną
Mam SB AWE64 i nie mogę ją zainstalować !!!
Pewnie dla tego, źe mam włączoną zintegrowaną kartę muzyczną i dla tego jest ten problem.
Jak mam ją wyłączyć w biosie ?, mam Award Bios v4.51PG
Pewnie dla tego, źe mam włączoną zintegrowaną kartę muzyczną i dla tego jest ten problem.
Jak mam ją wyłączyć w biosie ?, mam Award Bios v4.51PG
Odpowiedzi: 20
Martines82:
Chodzi ci o ten mały czarny kwadratowy cycek :) pod 2 wejściami CD i IR1, to nie jest zworek, to coś jest podłączone do płyty, a raczej przylutowane 3 cienkimi drucikami, nic się tam nie wpina czy wypina
Ta czarna zworka (co nią nie jest :)) to ta co opisywałem ją wyźej.
Na 1000% nic innego nie ma na płycie!!!
Na 1000% nic innego nie ma na płycie!!!
Zworki mam tylko 2. Ta z lewej u góry co umoźliwia uruchomienie kompa za pomocą spacji, (jest o tym w instrukcji podanej przez Mr. SEEKER), a druga przy baterii, co resetuje Bios.
I to by było na tyle jeśli chodzi o zworki.
Tą jasną część płyty zeskanowałem na początku, i jest wyraźna, moźe nie ma tam pokazanej dolnej lewej części płyty, ale tam nic nie ma.
Więc wyciąganie jakiej kolwiek zworki odpada jak i zabawa w biosie :evil:
To pewnie jest jedna z tych płyt głównych co uniemoźliwia wł/wył zintegrowanego dzwięku :(
Pozostaje mi korzystanie z tej zintegrowanej (niezłe badziewie) a SB AWE64 schować do szafy.
I to by było na tyle jeśli chodzi o zworki.
Tą jasną część płyty zeskanowałem na początku, i jest wyraźna, moźe nie ma tam pokazanej dolnej lewej części płyty, ale tam nic nie ma.
Więc wyciąganie jakiej kolwiek zworki odpada jak i zabawa w biosie :evil:
To pewnie jest jedna z tych płyt głównych co uniemoźliwia wł/wył zintegrowanego dzwięku :(
Pozostaje mi korzystanie z tej zintegrowanej (niezłe badziewie) a SB AWE64 schować do szafy.
na twoim zdjeciu ten obszar jest akurat dość ciemny,
kolega jak go przycisnełem powiedział
poszukaj na obrzeźach płyty a w ostateczności popróbuj po koleji przełączać kaźdą zworkę
kolega jak go przycisnełem powiedział
czarna zworka jest słabo widoczna , moim zdaniem jest przy krawedzi płyty od strony tylu obudowy
poszukaj na obrzeźach płyty a w ostateczności popróbuj po koleji przełączać kaźdą zworkę
Chodzi ci o ten mały czarny kwadratowy cycek :) pod 2 wejściami CD i IR1, to nie jest zworek, to coś jest podłączone do płyty, a raczej przylutowane 3 cienkimi drucikami, nic się tam nie wpina czy wypina
czarna zworka jest słabo widoczna , moim zdaniem jest przy krawedzi płyty od strony tylu obudowy
ta zworka u góry to funkcja "keyboard power up" czyli o ile rozumiem umoźliwia włączanie kompa spacją
Chip jest obok PCI 3, a tam nie ma zworki :(
Zresztą sam zobacz, załączam skan z całej płyty
Zresztą sam zobacz, załączam skan z całej płyty
a ta zworka u góry zdjęcia? znajdz chip dzwiękowy powinna byc w jego pobliźu
Są tam 2 wejścia dla CD i jedno IR1 ale nie ma na nim zworka, źeby go przestawić o ile wogule o to chodzi!?
OK, zeskanowałem tą część płyty gdzie mamy dzwięk !
Martines82 przestaw tę zworkę i nie denerwuj Xiora :wink:
nie zworków tyko zworkę specjalnie dla ciebie pojechałem dzisiaj do kumpla który miał kiedyś taka
mobo dzwięk u ciebie wyłącza sie przestawiając ZWORKE
mobo dzwięk u ciebie wyłącza sie przestawiając ZWORKE
Następny nerwowy :?
Nie mam źadnych zworków !! jest tylko 2 wejścia na CD
Zamknołem temat bo problemu nie rozwiąźe, a tylko wrogów na forum sobie nazbieram :wink:
Nie mam źadnych zworków !! jest tylko 2 wejścia na CD
Zamknołem temat bo problemu nie rozwiąźe, a tylko wrogów na forum sobie nazbieram :wink:
Xior:
a moźe nie w biosie tylko na płycie trzeba przestawić jakąś zworkę w okolicy podłączenia kabelka do cd–romu są chyba jakieś zworki moźe to jest to?
A CZY TY CZYTASZ WOGÓLE NASZE ODPOWIEDZI NAPISAŁEM CI ABYŚ SPRAWDZIŁ ZWORKI BO MOŻE ONE U CIEBIE WYŁĄCZAJĄ TĘ P........... DZWIĘKÓWKĘ
Seeker coś taki draźliwy :lol:, w kółko pisze o tym samym, źe nie mam instrukcji, w biosie nie ma źadnych opcji do dźwięku, kartę SB próbowałem na wiele sposobów instalować itp.
(Poniosło mnie :wink: )
Poza tym jestem wszystkim Bardzo Wdzięczny za to, źe zechcieli wogule zaglądnąć na ten post!
Servis to ostateczność, ale chyba właśnie on mi pozostaje :cry:
tak czy inaczej Wielkie THX wszystkim !
(Poniosło mnie :wink: )
Poza tym jestem wszystkim Bardzo Wdzięczny za to, źe zechcieli wogule zaglądnąć na ten post!
Servis to ostateczność, ale chyba właśnie on mi pozostaje :cry:
tak czy inaczej Wielkie THX wszystkim !
a moźe nie w biosie tylko na płycie trzeba przestawić jakąś zworkę w okolicy podłączenia kabelka do cd–romu są chyba jakieś zworki moźe to jest to?
Rzeczywiście ta instrukcja to typowa broszurka, ani słówka o BIOSie.
spiderko:
Teź uwaźam źe jakiś koleś znający angielski moźe z instrukcji twojej płyty odnaleźć odpowiedź na ten problem, kaźdą zintegrowaną karte muzyczną moźna wyłączyć z poziomu biosu. Szukałem w necie, ale nie potrafiłem znaleźć źadnej dokumentacji do twojej płyty. .
Dokumentacja jest , ale jakaś taka ..uproszczona.
Martines82 daruj sobie pokrzykiwanie /duźa czcionka i wykrzykniki/ w końcu nigdzie nie jest napisane źe musisz tutaj znaleźć odpowiedź na swój problem – bo to w koncu jest Twój problem nie?
A zdania typu nie da się pominę milczeniem, bo tak po prawdzie ,to nie da się parasola w doopie otworzyć – poza tym wszystko jest moźliwe.
Teź uwaźam źe jakiś koleś znający angielski moźe z instrukcji twojej płyty odnaleźć odpowiedź na ten problem, kaźdą zintegrowaną karte muzyczną moźna wyłączyć z poziomu biosu. Szukałem w necie, ale nie potrafiłem znaleźć źadnej dokumentacji do twojej płyty. Jeśli masz skaner to zeskanuj instrukcje do pdf–a lub txt i zamieść ją na jakimś serwie (chociaźby tam gdzie masz maila załoźonego) wtedy poczytamy i damy ci racjonalny sposób na rozwikłanie tego problemu.