Jak włączyć ?

Witam.
Mam pytanko, moźe ktoś orientuje się jak włączyć SBA (Side Band Addressing)na karcie GF4 MX420, płyta gł. to MSI K7T Turbo2 (msi 6330 V5);proc Athlon XP 2000+TB 0,13 ;512RAM.
I jesze jeden problem związany z temp. procka, chodzi o to źe BIOS pokazuje 0 stopni cpu i 0 stopni system natomiast AIDA pokazuje tylko AUX 19–20(i tu przynajmniej obserwuję zmiany tej temperatury) stopni a np. PC Alert4 pokazuje temp proc. 78 stopni i system 78 stopni (i ta temperatura w ogóle się nie zmienia)to samo w MBM5 tem. cpu 70 syst. 70stopni.Obroty wiatraczków w kaźdym z tych programów wskazywane są prawidłowo.
Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 13

Hmm... z tego co wiem to w Palomoino nie ma czujnika [choć sam takowy procek mam to nie jestem pewien :D] Czyjka od procka jest usadowiony na środku w gnieździe, tak bay był moźliwie jak najbiźej środka jądra procesora.

A z poprzednich wypowiedzi wnioskuje, źe wersja oryginalna nie miała zakładki z tep. a po wgraniu się tam "znalazła". Ten BIOS moźe mieś inne adresy dostępu do czujki, niź ten oryginalny, i to pewnie dlatego nie chce go odczytać poprawnie. Moźesz mieć teź czujkę walniętą. Mogła się zjarać po tym jak procka zjarałeś, albo jest po prostu uszkodzona.
Pyton_000
Dodano
12.05.2004 09:43:25
Witam.
Czyź by tylko Rebe przeglądał to forum?
Nie chce mi się wieźyć ze nikt nie wie gdzie np. są te czujniki temperatury umiejscowione.
malymulpepe
Dodano
24.04.2004 15:49:46
Witam ponownie.
No cóz w pracy nic nie wymyslilem, moźe ktos z was ma jakis pomysł w jaki sposób dobrac sie do tych temperaturm jak moźe w inny sposób je kontrolować.I jeszcze jedno pytanie te czujniki temperatury to gdzie sie znajdują na plycie czy w procku?
Pozdrawiam
Moźejest ktoś co spotkał sie z takim problemem?
malymulpepe
Dodano
23.04.2004 21:44:30
Dzieki Rebe to mni troche uspokoilo,ale nadal bede szukal mozliwosci kontroli temperatury.
Pozdrawiam.
PS. Narazie ide do pracy i tam to jeszcze przemysle.
malymulpepe
Dodano
23.04.2004 14:14:41
To juź trochę jaśniej. Producenci "markowych" zestawów wprowadzają swoje modyfikacje i stąd moźe być tak, źe przy wgrywaniu jakichś programów niem ogą one uzyskać dostępu lub uzyskują go pozornie do informacji.
Na to wygląda u Ciebie.
Co do braku moźliwości – blokady – aktualizacji częsci BIOS–u to jest to objaw normalny. W kości na stałe wpisana jestm ozłiwość odstepu do stacji dyskietek. Żeby w wypadku błedu moźna było na slepo sflashować raz jeszcze. Tym więc się nie przejmuj.

Pominę milczeniem flashowanie "cudzym" BIOS–em.
Rebe
Dodano
23.04.2004 14:06:43
Hm sek w tym źe wczesniejsza wersje BIOS miałem firmy Fujitsu–Siemens i tam w ogóle nie było zakładki PC HEALTS STATUS teraz mam wersje BIOS od MSI najnowszą .Zaraz po jej instalacji w tej zakładce w BIOS były te temperatury OK tzn. około 30 stopni o ile pamietam lecz gdy juz drugi raz wszedłem do ustawien BIOS to temperatury były na zero.Myslalem ze podczas instalki nowego BIOS cos poszło nie tak( no bo poszło tzn.wszystkie bloki sie uaktualniły oprócz kilku AWDFlash pokazał źe tych kilku bloków nie mozna zaktualizować po za tym reszta OK)Objawiało to się tym źe wersja Bios była ta od MSI(w AIDA) a system Fujitsu–Siemens,no i logo w Bios bylo nadal F–S.Kilka dni temu (nie wiem jak)ale zaktualizowałem te bloki z poziomu windows programem WINFLASH, i teraz odczyty jak i logo sa poprawne,ale temperatury dalej nie.
Procek jest dobrze chłodzony (radiator midziany 80*80*60 i wentylator 65*65*30 otwarta obudowa)
Sprobuje z tym BIOS zainstalować wczesniejszą wersje ,ale nie wiem jak z prockiem bo tamta wersja Fujitsu–Siemens go nie wykrywała ,pokazywała tylko jego nominalną częstotliwość a procesor nieznany.
Po za tym troche boję się tak grzebac w BIOS.Lecz z drugiej strony nie chce spalic procka (bo jednego na tej płycie ju spaliłem przyczyna banalna –odwrotnie załoźony radiator)
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
23.04.2004 14:02:19
Do tych temperatur przymierzasm się od jakiegoś czasu, ale nic sensowneog go głowym i nie przychodzi.
No moźe jedna rzecz. spróbuj zmienić – wszystko jedno ,w którą stronę – BIOS. tylko po to by zobaczyć, czy to nie problem jakiejś jego opcji w odczycie z czujnika przez niego.
Czasem bywało tak, źe BIOS–y potrafiły pokazywać "dziwne" temperatury i najczęsciej producenci płyt rodzili sobie z tym w kolejnych wersjach, ale z 0 się nie spotkałem.
Inną sprawą jest te 70 stopni x2.
Jeszcze, źeby to było Palomino to jakoś bym zrozumiał, bo tam czujniki temperatury były raczej ozdobą. jednak i to nie wyjaśnia info0rmacji o temperaturze systemu.
Sprawdź, ew – ale to tylko gdybanie czy wiatraki są wpięte do odpowiednich gniazd zasilania– to nie powinno mieć znaczenia, ale .....
Nie mam pomysłu innego niź ta zmiana BIOS–u dla sprawdzenia.
Rebe
Dodano
23.04.2004 13:27:10
Rebe:
To zmień sterownik na objęty supportem dokonaj zmian programem i zainstaluj nowy sterownik.
Dzieki Rebe własnie tego sprobowałem i....dalej pokazuje przy instalce ten sam blad ,moze zmienic wersje programu mam 4.01le,
albo dam se z tym spokój bo to chyba i tak wydajności nie zwiększy a rozwalic system bardzo latwo.W kazdym badź razie dzieki za pomoc w tym temacie (moze jeszcze kiedys cos pokombinuje).
A masz moze Rebe pomysł co z tymi temperaturami?
Czy moźliwe jest ze to uszkodzona płyta?
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
23.04.2004 13:02:45
To zmień sterownik na objęty supportem dokonaj zmian programem i zainstaluj nowy sterownik.
Rebe
Dodano
23.04.2004 12:46:51
mars28:
Do zmian ustawień grafiki dobry jest NVmax, nim powinieneś włączyć tą funkcję (jeśli karta takową obsługuje)
Niestety NVmax niechce się instalowac z moimi sterami 56.63
malymulpepe
Dodano
23.04.2004 12:36:21
Dzieki spróbuje z NVmax–em bo RivaTuner nie pozwala na to.Znalazłem teź post na ten temat i jest tam mowa o dodaniu wpisu do rejestru który uaktywnia ta funkcje na karcie własciwości/ustawienia/zaawansowane/NVidia GF4MX420,i owszem po dodaniu wpisu jest nowa zkładka ,lecz bez SBA (tylko zmiana taktowania i predkosci AGP)
A moze macie jakies sugestie co do mojego drugiego problemu?
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
23.04.2004 12:05:15
Najprościej chyba poprzez RivaTuner. Moźna tę opcję nawet próbować wymusić.
Rebe
Dodano
23.04.2004 09:12:36
Do zmian ustawień grafiki dobry jest NVmax, nim powinieneś włączyć tą funkcję (jeśli karta takową obsługuje), moźliwe, źe PowerStrip teź ma taką moźliwość.
mars28
Dodano
23.04.2004 08:53:32
malymulpepe
Dodano:
23.04.2004 01:59:35
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1