jak włączyć funkcję SMART na dysku Maxtor 6Y060L0

mam dwa dyski samsunga i maxtora, obydwa obsługują smarta. funkcja smarta jest teź włączona w BIOS'ie
ale pewnego pięknego dnia był zanik napięcia i przy ponownym rozruchu kompa. wyskoczył komunikat źe disk is capable but smart is disabled (albo bardzo podobnie). z tym źe dotyczyło to tylko maxtora, samsung przetrwał idealnie zanik napięcia.
czyli po prostu albo wyłączyło mi smarta na dysku albo go trafiło niestety.
czy jest zatem jakaś moźliwość ponownego włączenia tej funkcji??
uźyłem do sprawedzenia 2 programów Active Smart i Speed Fan. obydwa pokazują to samo czyli Smart – disabled, podobnie pokazuje program maxtora powermax z tym źe on sugeruje źeby wymienić dysk :D

Odpowiedzi: 8

czyli praktycznie moźna połoźyć lagę na ten dysk. no nic, trzeba pewnie będzie kupić nowy dysk + UPS.

a tak ku przestrodze jak ktoś ma maxtora to niech lepiej zapezpiczy swój system UPS'em, bo ja miałem dwa zaniki napięcia i po pierwszym pojawiły się bady, a po drugim ten problem który opisalem w niniejszym wątku.

jednak samsung jest wytrzymalszy :D
misfit
Dodano
12.06.2005 18:52:20
Chce tylko powiedzieć źe miałem kiedyś tak źe komp na ułamek sekundy dostał napięcie i zaraz sie wyłączył. Po uruchomieniu kompa dysk był na skraju śmierci, równieź przy starcie BIOs'u pisało tak jak tobie pisze SMART – disk is capable but smart is disabled. Dysk po 3 dniach zmarł :roll:
Tomi!
Dodano
12.06.2005 01:33:44
czyli jednym słowem nie ma sposobu aby włączyś z powrotem tego smarta???
to niedobrze bo przy kaźdym starcie systemu trzeba wciskac f11 źeby dalej się ładowała winda :(
misfit
Dodano
08.06.2005 21:07:16
Firmware – teoretycznie moźna to zrobic, jednak raz źe o narźedzia, a i dostep do plików trudno, a dwa, źe ryzyko duźe.
Bady – nie jestem przekonany czy program naprawczy nie wykrzesał po prostu więcej z sektorów zapasowych i stąd ich "zniknięcie", ale juź to było sygnałem, źe dysk się sypie.
Niek ombinuj, bo szkoda Twoich nerwów, gdy okaźe się, źe dane na nim posźły się ... bawić.

PS.
Równie odbrze jak zmianę firmware'u moźna próbować zastosować zmianę elektroniki – to łatwiejsze i z uwagi na ew. dostepność dysków powalonych na aukcjach i technicznie, ale efekt moze być taki sam czyli źaden.
Rebe
Dodano
08.06.2005 12:16:48
i jeszcze jedno pytanie.
czy da sie zrobić jakiś upgrade firmware dysku, bo moźe to by coś dało?
czy ktoś zna jakieś narzędzie do takich operacji, albo wie gdzie na stronach maxtora moźna takie coś znaleźć??
misfit
Dodano
08.06.2005 11:58:50
taka sugestia pada juź drugi raz, wcześniej miałem bady na tym dysku i zrobiłem programem maxtora powermax low level format i wszystkie błędy odeszły w niepamięć, sugestia tez zniknęła :D po low level formacie dysk przeszedł wszystkie testy idealnie, tereaz natomiast to nie pomogła dalej wywala smart – disabled

kurcze chyba kupię ups'a zeby nie miec więcej takich niespodzianek
misfit
Dodano
08.06.2005 11:55:34
taka sugestia pada juź drugi raz, wcześniej miałem bady na tym dysku i zrobiłem programem maxtora powermax low level format i wszystkie błędy odeszły w niepamięć, sugestia tez zniknęła :D po low level formacie dysk przeszedł wszystkie testy idealnie, tereaz natomiast to nie pomogła dalej wywala smart – disabled

kurcze chyba kupię ups'a zeby nie miec więcej takich niespodzianek
misfit
Dodano
08.06.2005 11:55:34
Jeźeli taka sugesia pada ze strony programu producenta to bym się nie zastanawiał. Oczywiście o ile uznajesz przydatność tej opcji i koniecnzość jej uźywania.
Matroxa niem iałem, ale u innych producentów były programy umozliwiające "zabawę" z opcjami równego typu – od wyciszania, przez tryb pracy do smartu – zaleźało od dysku i wytwórcy co implementował.
Rebe
Dodano
08.06.2005 11:42:22
misfit
Dodano:
08.06.2005 11:35:24
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1