Jak usunąć sterowniki z WinXP SP2?
Witam, mam problem z komputerem po zainstalowaniu sterowników do chipsetu Intela, jednak bez sterowników komputer chodzi w miarę stabilnie. Ostatnio zainstalowałem dodatek sp2 i niestety zainstalowały mi sie automatycznie sterowniki do chipsetu, byłem zmuszony odinstalować sp2 :/ I tu mam pytanie czy da się usunąć sterowniki z instalki sp2? Tak aby zainstalowac sp2 bez driverów?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedzi: 10
Tobie panie .. Robercik chyba coś się pomyliło. To ty napisałeś posta z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu , a ktoś inny chciał poświęcić swój – często cenny czas –, by pomóc lub naprowadzić na trop w jego rozwiązaniu.To ty przychodzisz po prośbie, miej więc atencję do udzielających , czy teź wątpiących , bo drugim razem, guzik dostaniesz niź jakąkolwiek odpowiedź. Tymczasem nie dość , źe piszesz bzdurę za bzdurą , mgliste pojęcie mając na temat uźytych stwierdzeń dotyczących tego, co to sterownik,co system instaluje, a czego nie, to jeszcze wykazujesz daleko idącą arogancję w stosunku do kogoś kto zadaje pytania i chce pomóc.
Na dowód tego, źe twoje posty pod względem spójności i sensu kupy się nie trzymają, są ostroźne pytania
np. Żółtego który zwykle odpowiedzi gotowe ma na podorędziu , oraz to źe tylko 2 osoby odpowiedziały w temacie próbując coś zrozumieć z twoich problemów.
No nareszcie ... serdeczne dzięki , wreszcie znalazł się geniusz który to odkrył i zdemaskował
Seekera . Masz całkowitą rację ,– ulźyło ? cieszę się niezmiernie, nawet nie wiesz jak ta tajemnica komplikowała mi źycie – po prostu strasznie się czułem
Ty ze mną ? ...nie, ale ja z Tobą? – nie widzę przeciwskazań ...
Na dowód tego, źe twoje posty pod względem spójności i sensu kupy się nie trzymają, są ostroźne pytania
np. Żółtego który zwykle odpowiedzi gotowe ma na podorędziu , oraz to źe tylko 2 osoby odpowiedziały w temacie próbując coś zrozumieć z twoich problemów.
Widzę źe to 2480 postów to Pan Seeker nabił sobie właśnie na takich odpowiedziach.
No nareszcie ... serdeczne dzięki , wreszcie znalazł się geniusz który to odkrył i zdemaskował
Seekera . Masz całkowitą rację ,– ulźyło ? cieszę się niezmiernie, nawet nie wiesz jak ta tajemnica komplikowała mi źycie – po prostu strasznie się czułem
Po piąte nie przypinam sobie abyśmy przeszli na Ty
Ty ze mną ? ...nie, ale ja z Tobą? – nie widzę przeciwskazań ...
Seeker:
FlyBoy:
Więc tak, czy ja gdzieś napisałem źe SP2 zmienia mi sterownik? Napisałem źe SP2 instaluje brakujący sterownik, a mi chodziło o to aby jakoś to zablokować źeby nie instalował np. przez usunięcie tego sterownika z SP2
Proponuję innych słów uźywać ,i czytać co się napisało.
SP2 nie instaluje źadnego sterownika do chipstu, standardowo podmienia tylko pliki systemowe ,biblioteki, .Wpisy dot chpisetu, kanałów IDE niczym się nie róźnią prócz moźe daty od tego co było przed SP2.
Sterowniki to masz na płytce które dostałeś z MoBO
Jak SP2 ma zmienić sterownik którego NIE MA! Po prostu instaluje go gdy go nie ma.
ROFTL – , a co jest przed SP2? , źe się tak spytam ...cyklicznie, okresowo ? :lol:
Pasy są zarówno w "Trybie Awaryjnym" jak i w "Normalnym", gdyby występowały tylko w "Trybie Awaryjnym" to bym to napisał.
A co to ja wróźbita , mam Twoje myśli zgadywać?
@Seeker, proponuję czytać dokładnie i ze zrozumieniem,
I co ja mam Ci Robercik napisać ? , źe staram się? ..... no staram się kurna jak cholera , a Ty? :twisted:
Widzę źe to 2480 postów to Pan Seeker nabił sobie właśnie na takich odpowiedziach. To jest mój ostatni post w tym wątku więc postaram wyjaśnić to w miarę prostym językiem.
Po pierwsze nawet nie wstawiłeś cytatu mojego posta w którym jest napisane źe SP2 zmienia mi sterownik.
Po drugie Wersja Windows XP Pro którą kupiłem nie zawiera zintegrowanego SP2, a w chwili jej wydania chipsetu 855 jeszcze nie było na świecie, więc niby skąd miały by być przed SP2 sterowniki do tego chipsetu?
Po trzecie, w menedźerze urządzeń nieraz pojawia się taki źółty, źółciutki ( jak kaczuszka źeby było jasne) znak zapytania, co oznacza źe system nie moźe znaleźć sterownika do danego urządzenia. Więc to drogi Panie Seeker było przed SP2.
Po czwarte to chyba za mało tych starań.
Po piąte nie przypinam sobie abyśmy przeszli na Ty.
W celu uniknięcia dalszego zaśmiecania forum, prosiłbym o zamknięcie tego tematu.
Pozdrawiam, Robert.
FlyBoy:
Więc tak, czy ja gdzieś napisałem źe SP2 zmienia mi sterownik? Napisałem źe SP2 instaluje brakujący sterownik, a mi chodziło o to aby jakoś to zablokować źeby nie instalował np. przez usunięcie tego sterownika z SP2
Proponuję innych słów uźywać ,i czytać co się napisało.
SP2 nie instaluje źadnego sterownika do chipstu, standardowo podmienia tylko pliki systemowe ,biblioteki, .Wpisy dot chpisetu, kanałów IDE niczym się nie róźnią prócz moźe daty od tego co było przed SP2.
Sterowniki to masz na płytce które dostałeś z MoBO
Jak SP2 ma zmienić sterownik którego NIE MA! Po prostu instaluje go gdy go nie ma.
ROFTL – , a co jest przed SP2? , źe się tak spytam ...cyklicznie, okresowo ? :lol:
Pasy są zarówno w "Trybie Awaryjnym" jak i w "Normalnym", gdyby występowały tylko w "Trybie Awaryjnym" to bym to napisał.
A co to ja wróźbita , mam Twoje myśli zgadywać?
@Seeker, proponuję czytać dokładnie i ze zrozumieniem,
I co ja mam Ci Robercik napisać ? , źe staram się? ..... no staram się kurna jak cholera , a Ty? :twisted:
Seeker:
Napiszę krótko – coś mi tu nie pasi.
Jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć u siebie , a potruchtałem do innego kompa i takźe nie znalazłem śladu, by SP2 zmienił mi sterowniki BUSmastera , jako byk stoi źe to co zainstalowałem jest.
Nie wiem kto komu naopowiadał ,źe SP2 zmienia sterowniki bez naszej wiedzy.
Seeker:
Na logikę biorąc np:
instaluję najnowszy zestaw moźe nie INTELA , a VIA Pack , po reinstalacji systemu , i co, mam uwierzyć , źe następnie instalując SP2 zostaję pozbawiony tych sterowników ????
Co ma piernik do wiatraka? Jak SP2 ma zmienić sterownik którego NIE MA! Po prostu instaluje go gdy go nie ma.
Seeker:
Ale do rzeczy, na załączonym screene widać pionowe pasy na ekranie, ale widać równieź , źe to tryb awaryjny , tak więc o jakich tu sterownikach mowa, biorących czynny udział w tym trybie, skoro tego udziału z załoźenia ...nie ma.
@Seeker, proponuję czytać dokładnie i ze zrozumieniem, pozdrawiam.
Poradziłem sobie juź z tym problem, po zainstalowaniu SP2, wszedłem w "Menedźer Urządzeń" i uźyłem opcji przywrócenia poprzedniego sterownika dla urządzeń które stwarzały problem.
Pozdrawiam, Robert
Napiszę krótko – coś mi tu nie pasi.
Jakoś nigdzie nie mogłem znaleźć u siebie , a potruchtałem do innego kompa i takźe nie znalazłem śladu, by SP2 zmienił mi sterowniki BUSmastera , jako byk stoi źe to co zainstalowałem jest.
Nie wiem kto komu naopowiadał ,źe SP2 zmienia sterowniki bez naszej wiedzy. Na logikę biorąc np:
instaluję najnowszy zestaw moźe nie INTELA , a VIA Pack , po reinstalacji systemu , i co, mam uwierzyć , źe następnie instalując SP2 zostaję pozbawiony tych sterowników ????
Ale do rzeczy, na załączonym screene widać pionowe pasy na ekranie, ale widać równieź , źe to tryb awaryjny , tak więc o jakich tu sterownikach mowa, biorących czynny udział w tym trybie, skoro tego udziału z załoźenia ...nie ma.
Nie wiem kto komu naopowiadał ,źe SP2 zmienia sterowniki bez naszej wiedzy. Na logikę biorąc np:
Hmmm ... Szczerze powiedziawszy to nie wiem czy da się to zrobić. A próbowałeś:
1. Reinstalacji sterowników do chipsetu po zainstalowaniu SP2 ??
2. Reinstalacji sterowników do karty graficznej po zainstalowaniu SP2 ??
1. Reinstalacji sterowników do chipsetu po zainstalowaniu SP2 ??
2. Reinstalacji sterowników do karty graficznej po zainstalowaniu SP2 ??
Tak, instalowałem najnowsze sterowniki niestety nic nie pomaga :/
Mam jeszcze takie pytanie, czy jak mam instalke win XP Pro PL zintegrowaną z SP2 to czy w programie nLite usunąć z niej sterowniki?
Mam jeszcze takie pytanie, czy jak mam instalke win XP Pro PL zintegrowaną z SP2 to czy w programie nLite usunąć z niej sterowniki?
A patrzyłes czy na stronie Acera nie ma nowszych sterowników ??
Dzięki za zainteresowanie, komputer to laptop ACER TravelMate 801 LCi, Centrino 1,4, 1GB RAM DDR, 40GB, WiFi, Bluetooth, DVD, Radeon z 64MB własnej pamięci etc. To nie wina SP2 tylko sterowników w nim zawartych, po zainstalowaniu sterowników pojawia mi się obraz jak na załączonym obrazku, dlatego chciałbym usunąć stery z SP2.

Większe zdjęcie tutaj

Większe zdjęcie tutaj
A co się działo po zainstalowaniu SP2 ?? I jaki masz procesor – dokładnie w miarę.
Strona 1 / 1