jak usunąć Linuks
Witam,
Używałem WinXP, dysk dwie partycje po 26.00 GB C z WIn i D na dane. Z Ciekawości zainstalowałem Linux Ubuntu no i teraz
mam partycje C z Win bez zmian ,partycje D 9.96 no i reszty nie widać jest tam Linux.
Moje pytanie jest następujące:
Czy mogę z poziomu Win wywalić Linuxa i bezpiecznie utworzyć nowe partycje odzyskując miejsce zajmowane przez Linux?
Dodam, że używam laptopa i płytki z Windows nie mam. Jeżeli chcę zrobić format C to dzieje się to z ukrytej partycji ( nie chciałbym jej stracić )
Odpowiedzi: 6
Stann napisał: "co do GRUBa to chyba odpada razem z Lx"
Owszem, odpada. Ale odpada także możliwość uruchomienia Windowsa !!!
Odbyłam tę zabawę niedawno.
Musiałam naprawić sektor uruchomieniowy przez konsolę (płytka instalacyjna Windowsa)
i tutaj wpis "fixmbr" (zabieg ten nie na każdym dysku się udaje, bywa czasem konieczna reinstalacja Windowsa)
Co się tyczy zarządzania dyskami - pytasz o to. Droga taka:
Start > Panel sterowania > Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem > Zarządzanie dyskami
Tutaj kliknąć partycję dla Windowsa "nieznaną", ale widoczną. Następnie: Akcja > Usuń (stanie się "obszar nieprzydzielony")
i wtedy wybrać Formatuj (system plików jaki masz, pewnie NTFS).
I tak Ubuntu już nie masz, ale MBR, czyli sektor uruchomieniowy przez usunięcie Gruba zostanie uszkodzony (naprawa jak wyżej).
Łatwo Ubuntu (jak i każdego Linuxa) zainstalować, trudniej od...
Życzę powodzenia
Wpisz sobie zarządzanie dyskami do pomocy systemowej tudziez w wyszukiwarke forumową - zapewne bez trudu odnajdziesz jak sie dostać tam.
Nie wiem co rozumiesz przez zarządzanie dyskami?. Nie jestem ekspertem. Mój komputer potem widzę C no i to co zostało po 26 GB D czyli 9 z kawałkiem. Natomiast partycji z Linux nie widzę. To co zostało z D sformatowałem ,ale Linux pozostał. Czyli jest gdzie indziej.
W zarządzaniu dyskami też jej nie widzisz ?
Jak już napisałem nie widzę tej partycji z Linuxem,z poziomu Win, więc trochę trudno mi ją sformatować.
Wystarczy sformatowac partycję LINUXa i będzie sam Win, co do GRUBa to chyba odpada razem z Lx ale nie pamiętam dokładnie, jeśli chesz odzyskac dane z partycji na ktorej masz Ubka , musisz zdobyc program odzyskujący dane z partycji sformatowanych w systemie ext3
Strona 1 / 1