Jak usunąć folder / LILO
Witam!
Miałem małe spustoszenie po PLD (skasował mi sterowniki, dźwięki, help i jeszcze kilka rzeczy) więc przeinstalowałem system i uruchomiłem "kopię zapasową". Na szczęscie odzyskałem wszystkie pliki z drugiej partycji bo nie mogłem się do niej dostać ale został mi folder na pulpicie do którego "uratowane pliki" miały zostać wyeksportowane i teraz jak chce go usunąć to pojawia się komunikat:
System Volume Information: Odmowa dostępu
Sprawdź czy dysk nie jest zapełniony ... itd. Nie pomogło wyłączenie prostego udostępniania plików – teź się nie chce skasować.
Druga sprawa to to, ze po przeinstalowaniu systemu (partycja C) nie wykrywa mi boot–loadera LILO który miałem na partycji E – moźna jakoś to naprawić źeby z powrotem był bo czasami korzytam z mandrake'a?
Z góry dzięki za pomoc
Maciek
poczta00@gazeta.pl
Miałem małe spustoszenie po PLD (skasował mi sterowniki, dźwięki, help i jeszcze kilka rzeczy) więc przeinstalowałem system i uruchomiłem "kopię zapasową". Na szczęscie odzyskałem wszystkie pliki z drugiej partycji bo nie mogłem się do niej dostać ale został mi folder na pulpicie do którego "uratowane pliki" miały zostać wyeksportowane i teraz jak chce go usunąć to pojawia się komunikat:
Sprawdź czy dysk nie jest zapełniony ... itd. Nie pomogło wyłączenie prostego udostępniania plików – teź się nie chce skasować.
Druga sprawa to to, ze po przeinstalowaniu systemu (partycja C) nie wykrywa mi boot–loadera LILO który miałem na partycji E – moźna jakoś to naprawić źeby z powrotem był bo czasami korzytam z mandrake'a?
Z góry dzięki za pomoc
Maciek
poczta00@gazeta.pl
Odpowiedzi: 6
najprościej tak jak to opisałem tu: http://www.linux.com.pl/forum/index.php?t=msg&goto=201743&rid=9986&S=fd0c42a44da4c94e348534a7bf04a0f2#msg_201743
Mike10:
Amon–Ra – Zmieniałeś kiedyś aktywną partycję?
Tak, i cóź z tego?
Mike10:
O wiele prostsze niz bezsensowna zmiana aktywnej partycji.
Oczywiście nie zgadzam się ze słowem "bezsensowna".
Poza tym w sieci jest bardzo wiele opisów zgrywania Linuxowego bootsectora do pliku, zatem moźna uruchamiać systemu z tej rodziny poprzez NTekowego NTLoadera :wink:.
Wszystko fajnie – tylko nie kaźdy chce GRUB'a i nie kaźdy chce korzystać z Windowsowego Loadera.
Amon–Ra – Zmieniałeś kiedyś aktywną partycję?
Moge wam wyjaśnić jak uruchamiać linuxa bez zmiany partycji aktywnej. Opis dla tych co mają grub a nie lilo ale dla lilo powinno być tak samo tyle źe trzeba zainstalować lilo a nie grub.
Uruchamiamy linuxa z płyty i jak nam się pojawi wiersz poleceń to wklepujemy "su" i przechodzimy na admina. Instalujesz od nowa grub – ja mam linuxa zainstalowanego na hda6 wpisując "/sbin/grub–install /dev/hda6" nastepnie wklepujesz "dd if=dev/hda6 of=/dev/bootsect.lx bs=512 count=1" polecenie to zapisze poczatkowy obszar partycji hda6 do pliku /dev/bootsect.lx . nastepnie kopiujesz ten plik na dyskietke i odpalasz sobie winde i tam kopiujesz ten plik na dysk c i dodajesz w pliku boot.ini wpis na dole c:\bootsect.lx="linux" i w ten sposub mozesz sobie wybierac co chcesz odpalac a nie kombinowac ze zmiana aktywnych partycji. O wiele prostsze niz bezsensowna zmiana aktywnej partycji.
Moge wam wyjaśnić jak uruchamiać linuxa bez zmiany partycji aktywnej. Opis dla tych co mają grub a nie lilo ale dla lilo powinno być tak samo tyle źe trzeba zainstalować lilo a nie grub.
Uruchamiamy linuxa z płyty i jak nam się pojawi wiersz poleceń to wklepujemy "su" i przechodzimy na admina. Instalujesz od nowa grub – ja mam linuxa zainstalowanego na hda6 wpisując "/sbin/grub–install /dev/hda6" nastepnie wklepujesz "dd if=dev/hda6 of=/dev/bootsect.lx bs=512 count=1" polecenie to zapisze poczatkowy obszar partycji hda6 do pliku /dev/bootsect.lx . nastepnie kopiujesz ten plik na dyskietke i odpalasz sobie winde i tam kopiujesz ten plik na dysk c i dodajesz w pliku boot.ini wpis na dole c:\bootsect.lx="linux" i w ten sposub mozesz sobie wybierac co chcesz odpalac a nie kombinowac ze zmiana aktywnych partycji. O wiele prostsze niz bezsensowna zmiana aktywnej partycji.
maciek_456:
Nadaj najpierw sobie prawa pełnego dostępu do tego katalogu (Właściwości > Zabezpieczenia), później dopiero próbuj go usuwać.
maciek_456:
Druga sprawa to to, ze po przeinstalowaniu systemu (partycja C) nie wykrywa mi boot–loadera LILO (...)
Spróbuj zmienić oznaczenie partycji aktywnej, np. za pomocą programu BootIt Next Generation z domyślnej C: na E: (wcześniej zapisz na kartce obok dokładne rozmiary wszystkich partycji podane w MB, aby łatwo odszukać daną partycję w menu programu – BootIt NG, porzucając stosowanie oznaczeń literowych, wyświetla mało intuicyjne, dość symboliczne oznaczenia partycji – typu MBR Entry 0, MBR Entry 1 – sugerując się kolejnością wpisów w tabeli partycji dysku). Opcja ta (Set active) dostępna jest w okienku edycji MBR, w aplecie Partition Work. Na pierwsze pytanie dotyczące instalacji programu na dysku odpowiedz przecząco.
1. Przyklejony FAQ.
2. Przeinstaluj LILO.
2. Przeinstaluj LILO.
Strona 1 / 1